Ana içeriğe atla

ÜLKEMİZDE MADDE KULLANIM BOZUKLUKLARI TEDAVİ YÖNTEMLERİ, MÜCADELE SÜRECİ VE GÖNÜLLÜ ÇALIŞMALAR- DİLAN SAKAOĞLU

 

ÜLKEMİZDE MADDE KULLANIM BOZUKLUKLARI TEDAVİ YÖNTEMLERİ, MÜCADELE SÜRECİ VE GÖNÜLLÜ ÇALIŞMALAR

 Madde kullanım bozuklukları sağlığı tehdit ettiği kadar hayatın psikolojik, ekonomik ve sosyolojik boyutları ile iç içedir. Dürtüselliği arttırarak toplumun bütünlüğünü, işleyişini tehdit eder (Orum, Kuştepe, Zabıt Kara, Dumlupınar, Eğilmez, Özen ve Kalenderoğlu, 2018Kuştepe, Kalenderoğlu, Çelik, Kaya Bozkurt, Orum ve Uğuz, 2019). Madde kullanım bozuklukları DSM-5’de 10 ayrı maddeye ayrılmaktadır; esrar, alkol, kafein, halusinojenler, inhalanlar, opiyatlar, nikotin , stimulanlar,  sedatif-hipnotik ve anksiyolitikler, diğer (Jaffe ve Anthony 2005, Hasin ve diğer., 2013 akt. Güleç, Köşger ve Eşsizoğlu, 2015).

 Türkiye’nin uyuşturucu ticareti konusunda transit ülke konumunda olması, maddeye ulaşım açısından bir risk faktörü oluşturmaktadır (Türkiye Uyuşturucu Raporu, 2021). Bu noktada risk altındaki yaş grubu genç nüfustur (Orum, Kuştepe, Zabıt Kara, Dumlupınar, Eğilmez, Özen ve Kalenderoğlu, 2018). 
 

Resim 1. Uyuşturucu Ticareti Transit Ülke Türkiye (Kaynak: Türkiye Uyuşturucu Raporu 2021)
 
Küresel Alkol Durum Raporu 2016 yılında alkol bağımlılığı ve kullanımı ile ilişkili bozuklukların Türkiye nüfusunda yaygınlık oranı %4.8 olarak tespit edilmiştir (Global Status Report On Alcohol And Health, 2018). Türkiye’de 2020 yılında madde ile ilgili olaya müdahale edilme sayısı bir önceki yıla göre %7 oranla artarak 159.268’e ulaşmıştır. Bu sayının %77,64’ü kullanım amaçlı madde bulundurmaktır (Türkiye Uyuşturucu Raporu, 2021). 

TEDAVİ

 Türkiye’de madde kullanım bozuklukları ile ilgili temel tedavi Sağlık Bakanlığı’na bağlı Alkol-Madde Bağımlılığı Araştırma, Tedavi ve Eğitim Merkezleri’nde (AMATEM) verilmektedir. Bu merkezlerde bağımlılığı sonlandırma, hayatın kontrolünün yeniden ele alınması ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır (11. Kalkınma Planı Bağımlılıkla Mücadele Çalışma Grubu Raporu, 2018).

 Bunun haricinde madde kullanım bozukluğu ile mücadele veren bireylerle yapılan motivasyonel görüşme uygulamaları bırakma sonrası, bu kararın koruyucu nitelikte olduğu görülmektedir (Schilling ve diğer., 2002; Blondell ve diğer., 2011 akt. Akkurt Yalçıntürk, Dikeç ve Ata, 2019). Aynı zamanda madde kullanım bozukluğu ile sigara kullanımının çoğu zaman eşlik etmesi ile beraber, sigaranın uyarıcı faktör olması hastanın nüks yaşamasına neden olabilmektedir. Bu nedenle madde kullanım bozukluğu ile beraber sigara kullanımını kesme yapılan tedaviler arasında yer almaktadır (Reid ve diğer., 2008, 2011 akt. Akkurt Yalçıntürk, Dikeç ve Ata, 2019). Madde kullanım bozukluklarının etiyolojisinde genel olarak bir travma yatmaktadır. Bu travma karşısında benliği güçlendiren, anksiyeteyi azaltan EMDR tedavisi travmaların kliniğinde önemli bir uygulama olmaktadır (Öncü, 2019; Carletto ve diğer., 2018; Schäfer ve diğer., 2017 akt. Akkurt Yalçıntürk, Dikeç ve Ata, 2019). 
 
ALKOL VE MADDE KULLANIMI İLE MÜCADELE SÜRECİ

 Mevzuat düzenlemeleri ile beraber alkol kullanımın yayın organlarında özendirici konumda olması, pazara sürülmesi yasaklanmıştır. Alkollü içeceklerin ambalajları üzerine sağlık uyarısı konması, içerdikleri alkol miktarının yazılması zorunlu kılınmıştır (11. Kalkınma Planı Bağımlılıkla Mücadele Çalışma Grubu Raporu, 2018). 

 Uyuşturucu ile mücadele çalışmalarını Sağlık Bakanlığı tarafından koordine edilen Uyuşturucu İle Mücadele Yüksek Kurulu (UMYK)  gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda projeler geliştirilmiş ve madde bağımlılığın önüne geçmek hedeflenmiştir. Projelerden bir tanesi de ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı’dır. 8 Temmuz 2015 tarihinden beri 7/24 hizmet veren ALO 191 çoğunluğu psikolog ve sosyal çalışmacılardan oluşan uzman bir ekiple arayan kişilere gerekli yönlendirmeleri yapmaktadır. Hiçbir kimlik bilgisi alınmadan hat gerekli desteği sunmakta ancak kişi hastaneye yönlendirilmeyi talep ettiği zaman bilgiler istenmektedir. Kişiler gerekli görülürse uzman ekip tarafından AMATEM’e yönlendirilmektedirler. Aynı zamanda alkol ve madde kullanımı ile mücadelede Sağlık Bakanlığı’nın yanında İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, İŞKUR, SGK, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yer almaktadır (11. Kalkınma Planı Bağımlılıkla Mücadele Çalışma Grubu Raporu, 2018). 
 


 
Resim 2. En İyi Narkotik Polisi Anne Projesi (Kaynak: Türkiye Uyuşturucu Raporu 2021)
 
GÖNÜLLÜ ÇALIŞMALAR

 Ülkemizde alkol bağımlılığı ile ana olarak çalışma yapan sivil toplum kuruluşu Yeşilay’dır. http://www.alkolgercekleri.com/ sitesi Yeşilay’ın farkındalık çalışmaları yaptığı bir platformdur. Bu farkındalık çalışmalarının çıkış noktası hedef kitleyi yaş gruplarına ayırarak, farklı yaş gruplarına farklı şekilde yaklaşmaktır. Bu bakımdan sitede anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise, yetişkin, ebeveyn, uygulayıcı şeklinde 7 farklı hedef kitleye yönelik farklı içerikler bulunmaktadır. Yeşilay’ın, Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) isimli, alkol ve madde bozukluğu ile karşı karşıya kalan kişilere ücretsiz şekilde psikolojik ve sosyal destek sağlanmasını amaçlayan uygulaması da vardır. Bu uygulama ile kişilerin hayata kazandırılması hedeflenmektedir (11. Kalkınma Planı Bağımlılıkla Mücadele Çalışma Grubu Raporu, 2018). 

 Alkol bağımlılığında olduğu gibi madde kullanımında da Yeşilay aktif bir sivil toplum kuruluşudur. YEDAM üzerinden destek talep edilmesi tasarlanmıştır (11. Kalkınma Planı Bağımlılıkla Mücadele Çalışma Grubu Raporu, 2018). Madde bağımlılığı konusunda çalışmalar yapan başka STK’lar da vardır. Önleme çalışması yapan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Oya Bahadır Yüksel Gençlik Merkezi, Çocuk ve Ergen Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi 18 yaş altı madde kullanan çocukların topluma tekrar kazandırılmasını amaçlamaktadır (Berkcan ve Akdoğan, 2015 akt. Ceylan, 2019). Bursa Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Aile Destek Merkezi (GADEM) risk altında olan kişilere yönelik koruyucu çalışmalar yapmakta, bağımlı olan kişilere psiko-sosyal destek sunmaktadır (Karaman, 2017 akt. Ceylan, 2019).  Tedavi ve rehabilitasyon amaçlı kurulan STK’lar ise Uyuşturucu Bağımlılıklarla ve Alkolizmle Mücadele Derneği (UYUMDER) ve Bişri Hafi Gençlik, Dayanışma Derneği ve Bağımsız Yaşam Derneği (BAYDER)’dir (Ceylan, 2019). 
 
 
 KAYNAKÇA
 
 Orum, M.H., Kuştepe, A., Kara, M.Z., Dumlupınar, E., Eğilmez, O.B., Özen, M.E. ve Kalenderoğlu, A. 2018. Addiction profiles of patients with substance dependency living in Adiyaman province. Medicine Science, 7(2), 369-372.
 
 Kuştepe, A., Kalenderoğlu,  A., Çelik, M., Bozkurt, E.K., Orum, M.H. ve Uguz, S. 2019. Evaluation of impulsivity and complex attention functions of subjects with substance use: Sample from Adiyaman province. Medicine Science, 8(1), 67-71.
 
 Güleç, G., Köşger, F. ve Eşsizoğlu, A. 2015. DSM-5'te alkol ve madde kullanım bozuklukları. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar, 7(4), 448-460.
 
 T.C. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı. (2021). Türkiye uyuşturucu raporu (Yayın No. 2021/7). Ankara: NDB Yayınları.
 
 World Health Organization. (2018). Global status report on alcohol and health
 
 T.C. Kalkınma Bakanlığı. (2018). On birinci kalkınma planı 2019-2023 sağlıklı yaşam ve bağımlılıkla mücadele çalışma grubu bağımlılıkla mücadele alt çalışma grubu raporu (Yayın No. KB: 3024-ÖİK: 805). Ankara.
 
 Akkurt Yalçıntürk, A., Dikeç, G. ve Ata, E.E. 2019. Alkol ve madde kullanım bozukluğu olan bireylere yönelik rehabilitasyon çalışmaları: Sistematik derleme. Bağımlılık Dergisi, 20(4), 241-252.
 
Ceylan, Ö. (2019). Madde bağımlılığı ile mücadelede sivil toplum kuruluşları (Yayınlanmamış doktora tezi). Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Ankara.
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

  1. Bilincli bir calışma olmuş. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Araştırmalar neticesinde faydalı bir çalışma ortaya çıkarmış siniz. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  4. Emeğinize sağlık başarılı bir çalışma olmuş

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

POPÜLER YAZILAR

GERÇEKLE HAYALİN BİRBİRİNE GİRDİĞİ BİR FİLM: FRACTURED- DORUKHAN SAĞLAM

  GERÇEKLE HAYALİN BİRBİRİNE GİRDİĞİ BİR FİLM:  FRACTURED Beynimize ne kadar güvenebiliriz? Biz mi beynimizi yönetiriz yoksa o mu bizi yönetir? Zihnimiz gerçekleri bile saptırabilecek kadar güçlü müdür?  Fractured filmi boyunca işte tam da bu soruları soracaksınız kendinize. Zaman zaman ne olduğu konusunda karmaşaya düşebilir, ne olduğunu tam anlamlandıramayabilirsiniz. Kimi zaman ise tam her şeyin açıklandığını düşündüğünüzde bir sonraki sahne tüm fikirlerinizi altüst edebilir. Gizem, gerilim ve psikoloji konulu filmler ilginizi çekiyorsa bu film tam da size göre olacaktır. Film, evli bir çiftin yolculuğu ile başlamaktadır. Ray ve Joanne Monroe ufak kızları Peri ile birlikte seyahat ederken bir benzin istasyonunda mola verirler. Bu benzin istasyonunda mola verdikleri sırada kızları bir kaza geçirir. Peri inşaat alanının kenarında dururken bir köpek gelir, Ray köpeği korkutmak için taş atsa da köpek Peri’nin üzerine giderek onu korkutur ve korkarak geri kaçan Peri inşaat çukuruna düşer

GOOD WİLL HUNTİNG(CAN DOSTUM)- ÖZGE CEYLAN

  GOOD WİLL HUNTİNG(CAN DOSTUM) Good Will Hunting  Türkçe ismi ile Can Dostum    Matt Damon  ve  Ben Affleck 'i n senaryosunu yazmış olduğu,   Robin Williams ’ın başrolünü oynadığı Oscar Ödülü almış bir filmdir.  Film de yer alan oyuncu Matt Damon ve Ben Affleck Hollywood Sinema dünyasında önemli bir noktaya gelmekle beraber Film ile En iyi Senaryo ödülünü almışlardır Bu ödül ile birlikte sinema yaşamının bir çok alanında yer almışlar ve performanslarını sergilemişlerdir. Geçmişten günümüze filmler ele alındığında psikoloji, eğitim gibi insan ve toplumu ele alan birbirinden farklı birçok alanda filmlerden yararlanmaktadır. Bu nedenle  psikoloji sahasında da kullanılmaktadır  Filmler baktığımız zaman bireyin yaşamını yansıtmak ile beraber kimi zaman kişilerin gerçek yaşam öyküsünden yararlanılarak oluşturulmaktadır.   Filmler alanda fazlasıyla kullanılmaya başlamaktadır şöyle ki sinema terapisi terapi içerisinde yardımcı bir araç olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda filmlerin insan

YUNAN MİTOLOJİSİNDE KADIN- Ezgi KAYA

YUNAN MİTOLOJİSİNDE KADIN Yunan Mitolojisi’nde sık sık karşımıza kadınlar, tanrıçalar çıkar. Hatta bu kadınlar güç savaşçılık ve sembolleri ile bazen erkekleri bile saf dışı bırakabilirler. Örneğin savaşçı, güçlü kimliği ile tanınan Zeyna çok güçlü bir karakter ve mükemmel bir savaş zekâsına sahiptir. Anlatılanlara göre Zeyna o kadar güçlü bir Tanrıçadır ki Tanrıların bile zapt edemediği atlara biner, onlarla uzak diyarlarda savaşır. Baş Tanrı Zeus ve yine güçlü bir karakter olan hikmet tanrıçası, Zeus’un ilk karısı Metis’in kızı olan Athena zekâ ve strateji tanrıçası olarak bilinir. Aynı zamanda Athena sanat ve ilham tanrıçası olarak da bilinir.  Yunan Mitolojisi efsanelerinde de kadın ve kadının mucizeleri sık sık anlatılır. Örneğin Athena’nın Zeus’un kafasının içinden çıktığı ve bu yüzden de Baş Tanrının bütün özelliklerini aldığından bahsedilir. Zeus’un kafası yarılır ve ortaya dans eden, güzelliği ile insanlara ilham veren tanrıça Athena ortaya çıkar ve bütün ölümsüzle

SIGMUND FREUD VE AŞKIN PSİKOLOJİSİ-ROJDA ÇELİK

SIGMUND FREUD VE AŞKIN PSİKOLOJİSİ Aşk şairlerin uydurmasıdır, demiştir Ursula K. Le Guin Malafrena adlı romanında. Peki, şairlerin anlam yüklemeleri sonucu mu aşk insan hayatında bu kadar değerli olmuştur, yoksa aşkın insan hayatında bu kadar değerli olması mı şairleri yazmaya yöneltmiştir. Bu soruların cevabını bilmemekle beraber gelin Freud’un “Aşkın Psikolojisi” kitabını inceleyerek bu konuya ışık tutmaya çalışalım. Freud denince hemen hemen herkesin aklına cinsellik gelir. Çünkü psikoloji ile ilişkili çoğu kavramı cinsellik temelinde açıklamıştır. Aşk kavramı da bunlara dâhildir.  Freud’un yaşadığı dönemde cinsellik, toplumun ahlaki değerlerinden dolayı baskıya maruz kalıyordu. Evlenmeden yaşanan cinsel birliktelikler hoş karşılanmıyor ve ayıplanıyordu. Cinsellikten açıkça söz etmek bile mümkün değildi. Bu durumun getirdiği cinsel eğitim yetersizliği hem erkek hem de kadının yaşantısında zorluklara neden oluyordu. Günümüzde de bu durumun geçerliliğini koruduğunu biliyoruz. Özellik