Ana içeriğe atla

PSİTHOTH'UN HİKAYESİ



Psikoloji Öğrencileri Meslek Yasası Platformu (PÖMYAP) Yazı Ekibi olarak çalışmalara başlamadan önce dergimizin adına uzlaşmamız ‘PSİTHOTH’ yönünde oldu. Bu yazıda genel hatlarıyla dergimizin adının hikayesi üzerinde duracağım.
Thoth: Antik Mısır Mitolojisi’nde yazının, bilgeliğin ve aklın tanrısı. Temsili; İbiş kuşu başıyla, elinde bir kalem ve her şeyi kaydettiği parşömenleri ile resmedilir. Thoth’un Sümer dilindeki adı olan “Ningişzidda” Ağacın Efendisi - Yaşamın Eseri anlamına gelmektedir. Hem Sümer hem de Mısır uygarlıklarında  bilimlerin koruyucusu olarak kabul edilir.
Hermopolis civarında yaşadığı düşünülen Thoth, aynı zamanda Mısır’ın en bilindik ve en saygın tanrılarından da birisiydi. Bazı mitlerde kendi kendini yarattığı (doğurduğu) söylenirken bazılarında ise Ra’nın yumurtasından doğduğuna inanılır. (Geraldine Pinch, 2002: 209)
Ayrıca Thoth, güzel bir babun ya da İbiş Kuşu (veya İbiş başlı adam) olarak da geçer. İbiş Kuşu Eski Mısır’da kutsal bir kuştu ve bilgelikle ilişkilendirilirdi. (Bkz:Ancient Egypt Encyclopedia, Name&Origin of Thoth) Ra’nın, Thoth’un babun formunu geceleri parlasın, İbiş Kuşu formunu da yeryüzü ve cennet arasında bir elçi görevi görsün diye yarattığı da söylenir.
Aynı zamanda ilahi bir hekim olan Thoth, Horus’un yaralı gözünü (Ay) iyileştirmek için  güçlerini kullandı. Zamanla Thoth, Ay ile de ilişkilendirildi. (Horus’un sağ ve sol gözleri sırasıyla Güneş ve Ay’ı temsil ediyordu.) Bunun yanı sıra  modern takvimin yaratıcısı olduğuna inanılan Thoth, efsanelere göre Ay ile beş günlük bir pazarlığa girmişti. Pazarlığı kazanan Thoth sayesinde takvime beş gün daha eklendi. Bundan önce, takvim yalnızca 360 gün sürerdi. Tüm bunlardan sonra Ay Tanrısı olarak da anılmaya başlandı.
Ülkesinde doğa ile ilgili kuralları düzenledi ve halka hitap eden ilahiler besteledi. Ve bu, onun Müzik Tanrısı olarak anılmasını da sağladı.
Son derece ikna edici yeteneğe sahip olan Thoth,  Ra’nın danışmanı olarak her şeyi kaydeder ve aktarırdı. Tanrıların danışmanı olarak ikna edici yeteneğinin yanı sıra geçmişe ve geleceğe dair tüm kayıtlar Kütüphane  Tanrısı Seshat’la beraber bilgisi dahilindeydi.
Thoth’tan bahsederken değinilmesi gereken en önemli noktalardan birisi ise onun bilime olan ilgisi ve katkılarıdır. İnsanlığa medeniyet getirenlerin Osiris ve İsis olduğuna inanılsa da, medeniyetin aktarıcılığını üstlenen hiyeroglif yazısının keşfi Thoth’a aittir. Bilimin ve bilgeliğin de (astronomi, matematik, tıp vd. pozitif bilimlerle sanat, tarih yazıcılığı vd.) öncüsüdür.
Rakamları ve alfabenin harflerini, okuma sanatını, yazmayı ve tüm bu dallarda hitabeti geliştirdi. Beşeri ya da kutsal her alandan her türlü yazıların, bildirilerin yazarlığını ve denetimini üstlendi. (Sir Ernest Alfred Wallis Budge, 1969: 414)
Ek olarak; Sümerler gibi Yunanlar da genel olarak Thoth’un bilgeliğini kendi tanrılarından Hermes’e benzetirken onu, astronomi, sayılar bilimi, geometri, matematik, tıp, botanik ile teolojik işleyişin ve yerleşik hükümet sisteminin kurucu olarak tanımlarlar. Buradan da anlamaktayız ki Thoth sadece Antik Mısır’da değil, sınırlarının ötesinde hakimiyet alanına sahip bir bilim elçisiydi aslında.
Antik Mısır’da bütün yazıların onun onayından geçmesi ve yazdığı kitaplar (bkz: The Book of Thoth  vd.) onu bize çekici kılan diğer özelliklerindendir.
PÖMYAP olarak, mesleğimize ve bilim camiasına faydalı işler bırakmak isterken dergimize ilk adımımızı attığımız bu yazıda, etkileyici kimliğiyle yukarıda tanıttığımız ‘Bilim ve Yazı Tanrısı: THOTH’ ile  ‘günümüzde bilinen biyolojik ve psikolojik mekanizmalarla açıklanamayan, kural dışı bilgi ve/veya enerji transferi süreçleri’ (Atkinson& Hilgard, 2016: 224)  olarak tanımlanan PSİ’ olgusunun uyumunu bir araya getirerek adımızı duyuruyoruz. Bu noktada artık bizler bilimin  yeni elçileriyiz.
İnanıyorum ki, birlikte başardığımız işlere bir yenisini eklediğimiz bu dergi, psikoloji bilimindeki güncel gelişmelerden psikolojide alan sorunlarına ve oradan da tabii ki meslek yasamızın eksikliğine kadar açılan yelpazesiyle psikoloji camiasına yolu düşen herkese yararlı ve ufuk açıcı olacaktır.
Tüm ekip arkadaşlarıma, PÖMYAP ailesine, dergi yazarlarımıza ve okurlarımıza yeni süreçte başarılar dilerim. İyi okumalar!

TEŞEKKÜRLER
                            Umut Doğan Bilici

KAYNAKLAR VE İLERİ OKUMA İÇİN:
BUDGE, Ernest Alfred Wallis (1969: 414 ) The Gods of the Egyptians: Or, Studies in Egyptian Mythology, 1. Cilt
PINCH, Geraldine, (2002: 209)  Handbook of Egyptian Mythology
MARK, Joshua,  Ancient Egypt Encyclopedia, (2016) Name&Origin of Thoth ( https://www.ancient.eu/Thoth/ )


Yorumlar

POPÜLER YAZILAR

GERÇEKLE HAYALİN BİRBİRİNE GİRDİĞİ BİR FİLM: FRACTURED- DORUKHAN SAĞLAM

  GERÇEKLE HAYALİN BİRBİRİNE GİRDİĞİ BİR FİLM:  FRACTURED Beynimize ne kadar güvenebiliriz? Biz mi beynimizi yönetiriz yoksa o mu bizi yönetir? Zihnimiz gerçekleri bile saptırabilecek kadar güçlü müdür?  Fractured filmi boyunca işte tam da bu soruları soracaksınız kendinize. Zaman zaman ne olduğu konusunda karmaşaya düşebilir, ne olduğunu tam anlamlandıramayabilirsiniz. Kimi zaman ise tam her şeyin açıklandığını düşündüğünüzde bir sonraki sahne tüm fikirlerinizi altüst edebilir. Gizem, gerilim ve psikoloji konulu filmler ilginizi çekiyorsa bu film tam da size göre olacaktır. Film, evli bir çiftin yolculuğu ile başlamaktadır. Ray ve Joanne Monroe ufak kızları Peri ile birlikte seyahat ederken bir benzin istasyonunda mola verirler. Bu benzin istasyonunda mola verdikleri sırada kızları bir kaza geçirir. Peri inşaat alanının kenarında dururken bir köpek gelir, Ray köpeği korkutmak için taş atsa da köpek Peri’nin üzerine giderek onu korkutur ve korkarak geri kaçan Peri inşaat çukuruna düşer

GOOD WİLL HUNTİNG(CAN DOSTUM)- ÖZGE CEYLAN

  GOOD WİLL HUNTİNG(CAN DOSTUM) Good Will Hunting  Türkçe ismi ile Can Dostum    Matt Damon  ve  Ben Affleck 'i n senaryosunu yazmış olduğu,   Robin Williams ’ın başrolünü oynadığı Oscar Ödülü almış bir filmdir.  Film de yer alan oyuncu Matt Damon ve Ben Affleck Hollywood Sinema dünyasında önemli bir noktaya gelmekle beraber Film ile En iyi Senaryo ödülünü almışlardır Bu ödül ile birlikte sinema yaşamının bir çok alanında yer almışlar ve performanslarını sergilemişlerdir. Geçmişten günümüze filmler ele alındığında psikoloji, eğitim gibi insan ve toplumu ele alan birbirinden farklı birçok alanda filmlerden yararlanmaktadır. Bu nedenle  psikoloji sahasında da kullanılmaktadır  Filmler baktığımız zaman bireyin yaşamını yansıtmak ile beraber kimi zaman kişilerin gerçek yaşam öyküsünden yararlanılarak oluşturulmaktadır.   Filmler alanda fazlasıyla kullanılmaya başlamaktadır şöyle ki sinema terapisi terapi içerisinde yardımcı bir araç olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda filmlerin insan

SIGMUND FREUD VE AŞKIN PSİKOLOJİSİ-ROJDA ÇELİK

SIGMUND FREUD VE AŞKIN PSİKOLOJİSİ Aşk şairlerin uydurmasıdır, demiştir Ursula K. Le Guin Malafrena adlı romanında. Peki, şairlerin anlam yüklemeleri sonucu mu aşk insan hayatında bu kadar değerli olmuştur, yoksa aşkın insan hayatında bu kadar değerli olması mı şairleri yazmaya yöneltmiştir. Bu soruların cevabını bilmemekle beraber gelin Freud’un “Aşkın Psikolojisi” kitabını inceleyerek bu konuya ışık tutmaya çalışalım. Freud denince hemen hemen herkesin aklına cinsellik gelir. Çünkü psikoloji ile ilişkili çoğu kavramı cinsellik temelinde açıklamıştır. Aşk kavramı da bunlara dâhildir.  Freud’un yaşadığı dönemde cinsellik, toplumun ahlaki değerlerinden dolayı baskıya maruz kalıyordu. Evlenmeden yaşanan cinsel birliktelikler hoş karşılanmıyor ve ayıplanıyordu. Cinsellikten açıkça söz etmek bile mümkün değildi. Bu durumun getirdiği cinsel eğitim yetersizliği hem erkek hem de kadının yaşantısında zorluklara neden oluyordu. Günümüzde de bu durumun geçerliliğini koruduğunu biliyoruz. Özellik

YUNAN MİTOLOJİSİNDE KADIN- Ezgi KAYA

YUNAN MİTOLOJİSİNDE KADIN Yunan Mitolojisi’nde sık sık karşımıza kadınlar, tanrıçalar çıkar. Hatta bu kadınlar güç savaşçılık ve sembolleri ile bazen erkekleri bile saf dışı bırakabilirler. Örneğin savaşçı, güçlü kimliği ile tanınan Zeyna çok güçlü bir karakter ve mükemmel bir savaş zekâsına sahiptir. Anlatılanlara göre Zeyna o kadar güçlü bir Tanrıçadır ki Tanrıların bile zapt edemediği atlara biner, onlarla uzak diyarlarda savaşır. Baş Tanrı Zeus ve yine güçlü bir karakter olan hikmet tanrıçası, Zeus’un ilk karısı Metis’in kızı olan Athena zekâ ve strateji tanrıçası olarak bilinir. Aynı zamanda Athena sanat ve ilham tanrıçası olarak da bilinir.  Yunan Mitolojisi efsanelerinde de kadın ve kadının mucizeleri sık sık anlatılır. Örneğin Athena’nın Zeus’un kafasının içinden çıktığı ve bu yüzden de Baş Tanrının bütün özelliklerini aldığından bahsedilir. Zeus’un kafası yarılır ve ortaya dans eden, güzelliği ile insanlara ilham veren tanrıça Athena ortaya çıkar ve bütün ölümsüzle