MARİHUANA NEDİR? KULLANIM BOZUKLUĞU
Marihuana, Hint keneviri bitkisinin kurutulmuş çiçekli baş kısmından ve yapraklarından yapılan, tütüne benzeyen, yeşilimsi veya kahverengimsi bir maddedir, esrar olarak da bilinir. Psikoaktif temel maddesi, Delta-9 Tetra hydro cannabinol (THC)’dür (UNODC, 2012).
Marihuana, açık ara en yaygın yetiştirilen ve ticareti yapılan yasa dışı uyuşturucudur. Bunun temel sebebi marihuananın bitkisel olmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca, toplum tarafından diğer uyuşturucu maddeler ile kıyaslandığında daha az zararlı olduğuna ve bağımlılık yapma ihtimalinin daha düşük olduğuna dair bir inanışın olması, düşük fiyatlı olması ve kolay ulaşılabilir olması marihuanayı en tercih edilen uyuşturucu haline getirmiştir.
Dünya Sağlık Örgütü’nün 2016 yılında yayınladığı raporda esrara başlama yaşının diğer uyuşturuculara nazaran daha düşük olduğu ortaya konmuştur. Türkiye’de de durum benzerdir. Araştırmalara göre, Türkiye’de madde kullanmaya başlama yaşı 13’tür. En çok kullanılan madde ise esrar ve ekstazidir (%62). Birey olmanın çevreye kanıtlanmaya çalışıldığı ve madde kullanımın ise çoğunlukla büyümenin ispatı olarak algılandığı ergenlik döneminde bu sonuçlar üzücü olmakla birlikte pek de şaşırtıcı değildir. Ayrıca, madde kullanımı çoğunlukla arkadaş çevresi ile başlamaktadır (%90.2) (Bilaç ve ark., 2019). Ruken Macit (2020) yaptığı araştırmada katılımcılara esrarı ilk kez nasıl kullandıklarını sorduğunda bu verileri destekler nitelikte cevaplar elde etmiştir:
“Zaten bir deneyim diye düşündüm tamam mı, teklifte gelince, ortamda olunca bende denemek istedim denedim. İlk zamanlar hoşumuza gitti hoşumuza gidince zaten artık yavaş yavaş bağımlısı olduk diyelim (Diyarbakır04).”
“Esrarın ayrı bir kafası var mesela olağan derecede bir şey düşünüyorsun, kitleniyorsun, düşünüyorsun yani bu düşünce dediğimiz melankoli düşünme ruh hali değil aslında. Tabi bir sorun çözme adına ama sadece bir tuhaf şeye kitleniyorsun, diğer kombinasyonları görmüyorsun. Aslında müthiş bir dikkat dağınıklığı yaratıyor. Yani atıyorum çiçek neden yeşildir? gibi bir şey… (Diyarbakır02).”
Tarihsel süreçte, 19. yüzyılın sonlarından bu yana esrarın psikiyatrik bozukluk meydana getirdiği raporlanmıştır. Mazhar Osman, 1934 yılında Fransız Ruh ve Sinir Hekimleri Kongresindeki bildirisinde ve daha sonraki yayınlarında esrar ve şizofreni arasındaki ilişkiyi araştırmış, esrarın şizofreniye yol açtığını savunmuştur (Saygılı ve Özden, 1991). O zamandan bu zamana, yapılan araştırmalar göstermektedir ki esrar kullananlarda kullanmayanlara kıyasla şizofreni ortaya çıkma riski 4 kat fazladır.
Marihuana kullanım bozukluğu tipik olarak ergenlikte ve erken yetişkinlik döneminde gerçekleşmektedir (Fergusson ve Boden, 2008) ve artan işsizlik riski, daha düşük gelir, daha düşük ilişki memnuniyeti ve yetişkinlikte daha az yaşam memnuniyeti ile ilişkilendirilmiştir (Perkonigg ve ark., 2008). Öte yandan, kısa dönem hafızanın uzun dönem hafızaya dönüşmesini bozmakta, organizasyon yeteneğine zarar vermektedir. Kullanıcıların zamanı normalden daha hızlı duyumsaması sebebiyle zihinsel çağrışımları bozmakta ve reaksiyon süresini uzatmaktadır. Uzun süreli kullanımlarda beyindeki bazı bölgelerde hücre kaybına veya küçülmeye neden olabilmekte ve epileptik nöbetleri tetikleyebilmektedir. Ayrıca büyük dozda marihuana kullanımı halüsinasyonlara, sanrılara ve kimlik duygusunun kaybını içeren akut bir psikoza neden olabilmektedir (Dierker ve ark., 2017).
KAYNAKÇA
Bilaç, Ö., Kavurma, C., Önder, A., Doğan, Y., Uzunoğlu, G., & Ozan, E. (2019). A clinical and sociodemographic evaluation of youths with substance use disorders in a child and adolescent inpatient unit of a Mental Health Hospital (TUR). Journal of Clinical Psychiatry, 22(4), 463–471.
Bourassa, M., & Vaugeois, P. (2001). Effects of marijuana use on divergent thinking. Creativity Research Journal, 13(3-4), 411–416.
Dierker, L., Mendoza, W., Goodwin, R., Selya, A., & Rose, J. (2017). Marijuana use disorder symptoms among recent onset marijuana users. Addictive Behaviors, 68, 6–13.
Fergusson, D. M., & Boden, J. M. (2008). Cannabis use and later life outcomes. Addiction, 103(6), 969–976.
Hall, W., & Degenhardt, L. (2000). Cannabis use and psychosis: A review of clinical and epidemiological evidence. Australian & New Zealand Journal of Psychiatry, 34(1), 26–34.
Hall, W., & Pacula, R. L. (2002). Cannabis use and dependence.
Hall, W., Renström Maria, & Poznyak, V., The health and social effects of nonmedical cannabis use (2016). World health organization.
MACİT, R. (2020). Uyuşturucu Madde Kullanıcıları ve esrar. Journal of Economy Culture and Society, 61(1).
Ögel, K., & Aksoy, A. (n.d.). Tutuklu ve Hükümlü Ergenlerde Madde Kullanımı. Bağımlılık, 8.
Perkonigg, A., Goodwin, R. D., Fiedler, A., Behrendt, S., Beesdo, K., Lieb, R., & Wittchen, H.-U. (2008). The natural course of cannabis use, abuse and dependence during the first decades of life. Addiction, 103(3), 439–449.
Saygılı, S., & Özden, S. Y. (1991). Esrar Kullanımı ve Psikiyatrik Bozukluklar. Klinik Psikofarmakoloji Bülteni.
World Drug Report 2012. United Nations : Office on Drugs and Crime. (n.d.).
Kalemine saglık..Aydinlatici bir yazı olmuş
YanıtlaSil57 yaşındayım, okudukça kendimi çok cahil hissettim, daha önce hiç duymamıştım .. iyi ki böyle bir yazıyı okuma şanşım oldu, geçte olsa bilinçlenmiş oldum.. akıcı ve bilinçlendirici bir yazı olmuş Teşekkürler..Sevi SUNAR.. Gülay ÜTEBEY
YanıtlaSilGençler arasında esrar ın zararsız olduğu yönünde maalesef yaygın bir kabul var ve kullanım da giderek artıyor.Bu konudaki bilinçlendirici katkın için tebrik ediyorum.Yeni araştırmalarını merakla bekliyorum Sevilay
YanıtlaSil