Ana içeriğe atla

2022 VE NEYMİŞ BU "MİNDFULNESS" AKIMI - SEVİ SUNAR

 

2022 ve Neymiş Bu "Mindfulness" Akımı



Son zamanlarda gerek sosyal medyada gerekse terapilerde sıkça dile getirilen “mindfulness” akımı, Türkçeye “bilinçli farkındalık” olarak geçmiştir. Zaman zaman sadece “farkındalık” olarak kullanıldığını görmek de mümkündür. Kökeni Budizm ve Hinduizm’e dayanmakla birlikte dinî, spiritüel ve seküler pek çok gelenekte yer almaktadır. Yaşanılan anı yargılamaksızın farkında olma, geçmiş ve geleceği düşünmeme hâlidir. Sanılanın aksine, mindfulness akımının öğretilerinde, hiçbir şey düşünmeme ya da sadece âna odaklanma yoktur. Aksine beklentisiz, değişmesini istemeden ve yargılamadan yüksek konsantrasyon eşliğinde yaşanılanları kabullenme hâli mevcuttur. Konsantrasyonu bozabilecek düşünceler uzaklaştırılırken, bilincin bilincinde olmak amaçlanır. Böylelikle günlük hayatta âdeta otomatikleşen tepkiler savuşturulur.

“Meditasyon kendinden geçmeye, manevi mutluluk ya da huzura ulaşmaya çalışmak olmadığı gibi daha iyi bir insan olmaya çalışmak da değildir. Basitçe zihin oyunlarını, kendi aldatmacalarımızı, gizli korku ve beklentilerimizi ortaya çıkarıp onları geri alabileceğimiz alanı yaratmaktır.” - Chogyam Trungpa (Budist Rahip)

Bu akımı, Budizm’in tozlu raflarından çıkarıp terapi seanslarına getiren kritik nokta ise bilinçli farkındalığın özünde kabullenmenin yatıyor oluşudur. Böylelikle, duygu regülasyonunda olduğu gibi, kaygı veren duygulara ve durumlara dirençten ziyade kabullenme hâkim olur.

Bilişsel-davranışsal terapinin öğretilerinden yararlanan “Farkındalık Temelli Bilişsel Terapi (MCBT)”,  6 -10 haftalık bir program içermektedir. Meditatif bir terapi yöntemi olan MCBT, genellikle grup çalışmaları ile uygulanır. Tüm kaygı bozukluklarında önerilmekle birlikte, depresyon, travma, travma sonrası stres bozukluğu, uyku problemi, tükenmişlik, panik atak, kronik ağrı ve madde bağımlılığı konularında da önerilmektedir.

Mindfulness akımı Türkiye’de yeni yeni gündeme gelmekle birlikte, dünyada çoktan yayıldı, tüketildi, metalaştırıldı ve eleştirisi yapılmaya başlandı. Ronald Pusher’ın The Guardian dergisinde kapitalist maneviyatın yeni öğretisi olarak adlandırdığı mindfulness yazısı bu bağlamda özellikle okunması gereken yazılardan:

“… Oysa, adaletsiz toplumumuzu değiştirmeye çalışmadan başarı sunan şeyler devrim niteliğinde değildir – sadece insanların başa çıkmasına yardım eder. Aslında, işleri daha da kötüleştiriyor olabilir. Mindfulness; radikal eylemi teşvik etmek yerine, acı çekmenin nedenlerinin, orantısız bir şekilde nasıl yaşadığımızı şekillendiren politik ve ekonomik çerçevelerde değil içimizde olduğunu söyler. Yine de mindfulness fanatikleri, yargıda bulunmadan şimdiki âna daha yakından dikkat etmenin tüm dünyayı değiştirecek devrim niteliğinde bir güce sahip olduğuna inanıyor…” - (Pusher, 2019)

Yazının devamında mindfulness akımının muhakkak yararlarının da olduğunu ekleyip sorunun bu olmadığına dikkat çeken Pusher, sorunun satılan ürün ve ürünün etrafındaki ambalaj olmasına dikkat çekmektedir.

Farkındalığa erişildiğinde dahi değişmediği aşikâr olan bu dünyada, memnuniyetsizliğin ve kaygıların had safhasının yaşandığı şu dönemde, kaynağını sadece kendinizde aramamanız dileğiyle.

Yazıyı yazarken sürekli kafamda dönen ve onunla noktalamak istediğim şarkı önerisi: Siya Siyabend-Hayyam 

Mutlu Yıllar! <3

Kaynakça:

Guardian News and Media. (2019, June 14). The mindfulness conspiracy. The Guardian. Retrieved December 23, 2022, from https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2019/jun/14/the-mindfulness-conspiracy-capitalist-spirituality 

                                                                                                                                                        SEVİ SUNAR


Yorumlar

  1. 2023 ün “farkındalık” yılı olması dileğiyle☺️👏🏻👏🏻

    YanıtlaSil
  2. 👏🏻👏🏻👏🏻

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

POPÜLER YAZILAR

GERÇEKLE HAYALİN BİRBİRİNE GİRDİĞİ BİR FİLM: FRACTURED- DORUKHAN SAĞLAM

  GERÇEKLE HAYALİN BİRBİRİNE GİRDİĞİ BİR FİLM:  FRACTURED Beynimize ne kadar güvenebiliriz? Biz mi beynimizi yönetiriz yoksa o mu bizi yönetir? Zihnimiz gerçekleri bile saptırabilecek kadar güçlü müdür?  Fractured filmi boyunca işte tam da bu soruları soracaksınız kendinize. Zaman zaman ne olduğu konusunda karmaşaya düşebilir, ne olduğunu tam anlamlandıramayabilirsiniz. Kimi zaman ise tam her şeyin açıklandığını düşündüğünüzde bir sonraki sahne tüm fikirlerinizi altüst edebilir. Gizem, gerilim ve psikoloji konulu filmler ilginizi çekiyorsa bu film tam da size göre olacaktır. Film, evli bir çiftin yolculuğu ile başlamaktadır. Ray ve Joanne Monroe ufak kızları Peri ile birlikte seyahat ederken bir benzin istasyonunda mola verirler. Bu benzin istasyonunda mola verdikleri sırada kızları bir kaza geçirir. Peri inşaat alanının kenarında dururken bir köpek gelir, Ray köpeği korkutmak için taş atsa da köpek Peri’nin üzerine giderek onu korkutur ve korkarak geri kaçan Peri inşaat ...

GOOD WİLL HUNTİNG(CAN DOSTUM)- ÖZGE CEYLAN

  GOOD WİLL HUNTİNG(CAN DOSTUM) Good Will Hunting  Türkçe ismi ile Can Dostum    Matt Damon  ve  Ben Affleck 'i n senaryosunu yazmış olduğu,   Robin Williams ’ın başrolünü oynadığı Oscar Ödülü almış bir filmdir.  Film de yer alan oyuncu Matt Damon ve Ben Affleck Hollywood Sinema dünyasında önemli bir noktaya gelmekle beraber Film ile En iyi Senaryo ödülünü almışlardır Bu ödül ile birlikte sinema yaşamının bir çok alanında yer almışlar ve performanslarını sergilemişlerdir. Geçmişten günümüze filmler ele alındığında psikoloji, eğitim gibi insan ve toplumu ele alan birbirinden farklı birçok alanda filmlerden yararlanmaktadır. Bu nedenle  psikoloji sahasında da kullanılmaktadır  Filmler baktığımız zaman bireyin yaşamını yansıtmak ile beraber kimi zaman kişilerin gerçek yaşam öyküsünden yararlanılarak oluşturulmaktadır.   Filmler alanda fazlasıyla kullanılmaya başlamaktadır şöyle ki sinema terapisi terapi içerisinde yardımcı bir ara...

SIGMUND FREUD VE AŞKIN PSİKOLOJİSİ-ROJDA ÇELİK

SIGMUND FREUD VE AŞKIN PSİKOLOJİSİ Aşk şairlerin uydurmasıdır, demiştir Ursula K. Le Guin Malafrena adlı romanında. Peki, şairlerin anlam yüklemeleri sonucu mu aşk insan hayatında bu kadar değerli olmuştur, yoksa aşkın insan hayatında bu kadar değerli olması mı şairleri yazmaya yöneltmiştir. Bu soruların cevabını bilmemekle beraber gelin Freud’un “Aşkın Psikolojisi” kitabını inceleyerek bu konuya ışık tutmaya çalışalım. Freud denince hemen hemen herkesin aklına cinsellik gelir. Çünkü psikoloji ile ilişkili çoğu kavramı cinsellik temelinde açıklamıştır. Aşk kavramı da bunlara dâhildir.  Freud’un yaşadığı dönemde cinsellik, toplumun ahlaki değerlerinden dolayı baskıya maruz kalıyordu. Evlenmeden yaşanan cinsel birliktelikler hoş karşılanmıyor ve ayıplanıyordu. Cinsellikten açıkça söz etmek bile mümkün değildi. Bu durumun getirdiği cinsel eğitim yetersizliği hem erkek hem de kadının yaşantısında zorluklara neden oluyordu. Günümüzde de bu durumun geçerliliğini koruduğunu biliyoruz. Öze...

NÖROPSİKOLOJİDE ÇALIŞMA ALANLARI VE STAJ İMKANLARI- FATMA NUR ERGÜN

  NÖROPSİKOLOJİDE ÇALIŞMA ALANLARI VE STAJ İMKANLARI Merhaba sevgili okurlarımız. Uzuun bir aradan sonra tekrar sizlerle buluşmak beni çok heyecanlandırdı. İnşallah sizler de aynı heyecanla yazılarımızı okur ve beğenirsiniz. Gelelim bu sayımızın konusuna gerçi başlıktan anlamışsınızdır ama ben yine de söyleyeyim. Bu ay sizlere psikolojinin en genç alt alanlarından biri olan nöropsikolojiyi tanıtmaya çalışacağım. Nöropsikoloji beynimizin yapısı ve işlevleri ile davranışlarımız ve zihinsel süreçlerimiz arasındaki ilişkiyi inceler. Bu süreçler     dikkat, dil, yönetici işlevler, hafıza, praksis (öğrenilmiş motor aktiviteler), gnosis (beynin daha önceden öğrenilmiş olan bilgileri tanıyabilme yeteneği) ve karar verme yetisi gibi işlevleri kapsamaktadır (Aklınızı Keşfedin, 2020). Aynı zamanda Nöropsikoloji beynimizde oluşan bir deformasyonun bilişsel yeteneklerimiz ve davranışlarımız üzerindeki etkilerini saptamaya çalışan bir alt alandır. Nöropsikolojinin de kendi içinde deney...