Ana içeriğe atla

ÇAVDAR TARLASINDA ÇOCUKLAR- SEVİ SUNAR


                          ÇAVDAR TARLASINDA ÇOCUKLAR  



Bu ayın eğlenceli teması için, Amerikalı yazar J. D. Salinger tarafından 1951 yılında yayımlanan Çavdar Tarlasında Çocuklar’ı ele alacağız. Kitap ilk olarak “Gönülçelen” ismiyle çıksa da pek çok sansüre maruz kalarak bugünkü ismini almıştır. Ayrıca sansürlere rağmen, okullarda en çok okutulan kitaplar listesine girmeyi başararak genç kitlelerin severek okuduğu bir kitap haline gelmiştir. İncelemeye başlamadan önce yazmamda yardımcı olan sevgili dostiklerime teşekkürü bir borç bilir, bundan sonra okuyacaklarınızı mümkün olduğunca spoilerdan arındırmaya çalışsam da yine de bir miktar spoiler içereceğini ekleyerek keyifli okumalar dilerim. ^^ 
Yapıt, 17 yaşındaki kahramanımız Holden Cauldfield’in geç ergenlik döneminde yaşadığı buhranları bilinç akışı tekniği ile birinci ağızdan anlatır. Bu sebeple, Holden’ın hislerini ve psikolojik durumunu tahlil etmek pek de zor değildir. Holden, hızlıca değişen bir ruh haline sahiptir ve içe dönüktür. Keskin çizgileri vardır, insanların rencide edilmesini hiç sevmemekle birlikte, onlara karşı yumuşak, aşırı duyarlı, kırılgan bir karakterdir. Empati yeteneği güçlüdür, duygusaldır; özür dilemekten çekinmez. Ölen kardeşi Allie’ye ve küçük kız kardeşi Phoebe’ye oldukça bağlıdır. 
“Ben de ne yaptım, başladım yüksek sesle konuşmaya, Allie’yle. Moralim çok bozulduğunda bazen böyle konuşurum onunla.”
Erikson’ın psikososyal gelişim kuramındaki “Kimlik kazanımı karşısında kimlik karmaşası” dönemini Holden’da gözlemleyebiliriz. Holden eski alışkanlıklarını sorgulamaktadır ve bir kimlik karmaşası içerisindedir. Ayrıca zaman zaman düşüncelerinde bir gruba ait olma ihtiyacı gözlemlesek de Holden kendisini toplumun dışında, çoğunluktan farklı görmektedir. Hayatından, çevresinden, okulundan, şehrinden nefret etmektedir. Zaten okulundan da atılmıştır.  Tanık olduğu sahtelik onu çok rahatsız etmektedir, samimiyetsiz bulmaktadır. Holden, her ne kadar, içindeki yalnızlıkla baş edebildiğini hatta bu duyguyla mutlu olduğunu söylese de aslında içten içe baş edememektedir. Bu, yeni kaybettiği kardeşinin yas süreci ile alakalı olmakla birlikte, ailesinden yeterli içtenlikte destek göremiyor olmasından da kaynaklanıyor olabilir. Zira, Holden yatılı okullarda okumuş ve ailesi ile kısıtlı zamanlarda vakit geçirme fırsatı elde etmiştir. Bu kısıtlı zamanlarda da soğuk ve mesafeli iletişim kurmak zorunda kalmıştır. 
Holden, güçlü intihar düşüncelerine sahip olmakla birlikte bunu gerçekleştirmek için herhangi bir adım atmamıştır. İntihar ve kendi cenaze törenini hayal etmesi ise Lacan’a göre aile ilişkilerine dayanmaktadır. Ailesinin sevgisine duyduğu ihtiyaçtan dolayı ortaya çıkan bu düşünceleri, aslında ailesinin ilgisini bu yolla çekebileceğini düşünmesinden kaynaklanmaktadır. Yeterli desteği görememektedir. 
Ailesi ile güçlü bir bağ kuramayan Holden, zamanın büyük bir çoğunluğunu çevresindeki başka insanlara geçirmek zorunda kaldığından onlardan etkilenmiştir. Sigara ve alkol kullanımı, kelime seçimleri, küfürlü konuşmaları; ergenlik döneminde sıkça rastlanan akranları taklit etme davranışını ortaya koymaktadır. Ayrıca, ergenlik döneminin önemli bir unsuru olan yakın arkadaşlık kavramı maalesef Holden’ın hayatında bulunmamaktadır. Holden, kendini iyi bir şekilde ifade edebildiği, karşılıklı olarak anlayıp anlaşılabildiği bir yakın arkadaşa sahip değildir. En iyi iletişimi ise ölen kardeşi ile kurmaktadır. Böylelikle kendini hem dış dünyadan soyutlama fırsatı elde ederken güvenli bir alanda kendini ifade etme fırsatı yakalamaktadır. Yaşadığı yapay dünyanın aksine, kardeşi ile olan bağı oldukça sahicidir. 
“Böyle tanıştığıma hiç memnun olmadığım kimselere durmadan tanıştığımıza memnun oldum demek beni öldürüyor. Ama hayatta kalmak istiyorsanız ille de bu zırvaları söylemek zorundasınız.” 
Holden dış görüşüne önem vermektedir ve kendisine ait beden algısı olumsuzdur. Kendisini çirkin bulmakla birlikte, anormal uzun ve zayıf olduğunu düşünmektedir. Ergenlik döneminde gerçekleşen ani büyüme ruh durumunu etkilemiştir. Ayrıca Holden’ın benlik saygısı da düşüktür. Okul ortamında sevilmiyor olması, derslerinin iyi olmaması, ailesi tarafından yeterli ilgi ve sevgiyi görmüyor olması kendisini yetersiz ve başarısız hissetmesine sebep olmaktadır. Düşük benlik saygısının getirdiği endişe, depresyon ve antisosyal kişilik davranışlarını da Holden’da gözlemlemek mümkündür. 
Ergenlik döneminin getirdikleri ile paralel bir biçimde, Holden yaşadığı olaylarda sürekli kendisini üstün görmektedir. Etrafındaki insanların davranışlarını aşağıda görmekte, küçümsemekte ve çoğunlukla kendisini haklı bulmaktadır. 
Çavdar Tarlasında Çocuklar, pek çok beğeneni ve bir o kadar da beğenmeyeni olarak edebiyat dünyasında ikircikli bir konumda durmakta. Her ne kadar dünya ve yaşanılanlar değişse de Holden’ın değişmeyen şikayetlerini okumak oldukça keyifli bir serüvendi. 
            Yazımı noktalarken, birçok esere konu olan bu kitabı bir de Teoman gözünden dinlemenizi öneririm. 
Teoman – gönülçelen.
 “Sakın kimseye bir şey anlatmayın. Herkesi özlemeye başlıyorsunuz sonra.”
Sevi Sunar
                                                                                      

Yorumlar

POPÜLER YAZILAR

GERÇEKLE HAYALİN BİRBİRİNE GİRDİĞİ BİR FİLM: FRACTURED- DORUKHAN SAĞLAM

  GERÇEKLE HAYALİN BİRBİRİNE GİRDİĞİ BİR FİLM:  FRACTURED Beynimize ne kadar güvenebiliriz? Biz mi beynimizi yönetiriz yoksa o mu bizi yönetir? Zihnimiz gerçekleri bile saptırabilecek kadar güçlü müdür?  Fractured filmi boyunca işte tam da bu soruları soracaksınız kendinize. Zaman zaman ne olduğu konusunda karmaşaya düşebilir, ne olduğunu tam anlamlandıramayabilirsiniz. Kimi zaman ise tam her şeyin açıklandığını düşündüğünüzde bir sonraki sahne tüm fikirlerinizi altüst edebilir. Gizem, gerilim ve psikoloji konulu filmler ilginizi çekiyorsa bu film tam da size göre olacaktır. Film, evli bir çiftin yolculuğu ile başlamaktadır. Ray ve Joanne Monroe ufak kızları Peri ile birlikte seyahat ederken bir benzin istasyonunda mola verirler. Bu benzin istasyonunda mola verdikleri sırada kızları bir kaza geçirir. Peri inşaat alanının kenarında dururken bir köpek gelir, Ray köpeği korkutmak için taş atsa da köpek Peri’nin üzerine giderek onu korkutur ve korkarak geri kaçan Peri inşaat çukuruna düşer

GOOD WİLL HUNTİNG(CAN DOSTUM)- ÖZGE CEYLAN

  GOOD WİLL HUNTİNG(CAN DOSTUM) Good Will Hunting  Türkçe ismi ile Can Dostum    Matt Damon  ve  Ben Affleck 'i n senaryosunu yazmış olduğu,   Robin Williams ’ın başrolünü oynadığı Oscar Ödülü almış bir filmdir.  Film de yer alan oyuncu Matt Damon ve Ben Affleck Hollywood Sinema dünyasında önemli bir noktaya gelmekle beraber Film ile En iyi Senaryo ödülünü almışlardır Bu ödül ile birlikte sinema yaşamının bir çok alanında yer almışlar ve performanslarını sergilemişlerdir. Geçmişten günümüze filmler ele alındığında psikoloji, eğitim gibi insan ve toplumu ele alan birbirinden farklı birçok alanda filmlerden yararlanmaktadır. Bu nedenle  psikoloji sahasında da kullanılmaktadır  Filmler baktığımız zaman bireyin yaşamını yansıtmak ile beraber kimi zaman kişilerin gerçek yaşam öyküsünden yararlanılarak oluşturulmaktadır.   Filmler alanda fazlasıyla kullanılmaya başlamaktadır şöyle ki sinema terapisi terapi içerisinde yardımcı bir araç olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda filmlerin insan

YUNAN MİTOLOJİSİNDE KADIN- Ezgi KAYA

YUNAN MİTOLOJİSİNDE KADIN Yunan Mitolojisi’nde sık sık karşımıza kadınlar, tanrıçalar çıkar. Hatta bu kadınlar güç savaşçılık ve sembolleri ile bazen erkekleri bile saf dışı bırakabilirler. Örneğin savaşçı, güçlü kimliği ile tanınan Zeyna çok güçlü bir karakter ve mükemmel bir savaş zekâsına sahiptir. Anlatılanlara göre Zeyna o kadar güçlü bir Tanrıçadır ki Tanrıların bile zapt edemediği atlara biner, onlarla uzak diyarlarda savaşır. Baş Tanrı Zeus ve yine güçlü bir karakter olan hikmet tanrıçası, Zeus’un ilk karısı Metis’in kızı olan Athena zekâ ve strateji tanrıçası olarak bilinir. Aynı zamanda Athena sanat ve ilham tanrıçası olarak da bilinir.  Yunan Mitolojisi efsanelerinde de kadın ve kadının mucizeleri sık sık anlatılır. Örneğin Athena’nın Zeus’un kafasının içinden çıktığı ve bu yüzden de Baş Tanrının bütün özelliklerini aldığından bahsedilir. Zeus’un kafası yarılır ve ortaya dans eden, güzelliği ile insanlara ilham veren tanrıça Athena ortaya çıkar ve bütün ölümsüzle

SIGMUND FREUD VE AŞKIN PSİKOLOJİSİ-ROJDA ÇELİK

SIGMUND FREUD VE AŞKIN PSİKOLOJİSİ Aşk şairlerin uydurmasıdır, demiştir Ursula K. Le Guin Malafrena adlı romanında. Peki, şairlerin anlam yüklemeleri sonucu mu aşk insan hayatında bu kadar değerli olmuştur, yoksa aşkın insan hayatında bu kadar değerli olması mı şairleri yazmaya yöneltmiştir. Bu soruların cevabını bilmemekle beraber gelin Freud’un “Aşkın Psikolojisi” kitabını inceleyerek bu konuya ışık tutmaya çalışalım. Freud denince hemen hemen herkesin aklına cinsellik gelir. Çünkü psikoloji ile ilişkili çoğu kavramı cinsellik temelinde açıklamıştır. Aşk kavramı da bunlara dâhildir.  Freud’un yaşadığı dönemde cinsellik, toplumun ahlaki değerlerinden dolayı baskıya maruz kalıyordu. Evlenmeden yaşanan cinsel birliktelikler hoş karşılanmıyor ve ayıplanıyordu. Cinsellikten açıkça söz etmek bile mümkün değildi. Bu durumun getirdiği cinsel eğitim yetersizliği hem erkek hem de kadının yaşantısında zorluklara neden oluyordu. Günümüzde de bu durumun geçerliliğini koruduğunu biliyoruz. Özellik