Ana içeriğe atla

KÜÇÜK YAŞLARDA MADDE KULLANIMI- EMİNE MİRAY BİNGÖL

 

KÜÇÜK YAŞLARDA MADDE KULLANIMI



  Sevgili Psithoth okuyucularım, bu ayki temamız madde kullanım bozuklukları. Madde kullanımı her geçen yıl artarken kullanma yaşıda düşüyor. Yazımda madde kullanımının küçük yaşlara düşmesini ele alacağım.

  Madde bağımlılığı, vücuda zarar verecek maddelerin alınması ve kullanılmadığı zaman yoksunluk belirtilerin ortaya çıkmasından dolayı her seferinde maddenin sıklığı ve dozunun artmasıdır. Madde kullanımı her ülkede her geçen gün artış gösteriyor. Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nin (EMCDDA) 2019 yılında yayınladığı raporda madde kullanan insanların büyük çoğunluğu 15-34 yaş aralığında olduğunu söylemişlerdir (Bulut, Yeşilkayalı 2020). Türkiye’de yapılan bir araştırma sonucunda ilk madde kullanma yaşı 13-14 yaşlara kadar inmiştir(Karcı, Gürbüz, Özdemir, Varmış, Tahiroğlu). Yapılan başka bir çalışmada sokakta yaşayan çocukların %72’si madde kullanıyorlar (Yıldız, Çiftçi, Yalçın 2020). Madde kullananların %20’si ortaokul terk %30’u lise terktir ve madde kullanan gençlerin ailelerinin %50’den fazlası ilkokul mezunu olup ailelerde de okuma oranların düşük olduğu araştırmalarda görülmüştür (Karcı, Gürbüz, Özdemir, Varmış, Tahiroğlu).

Çocuk ve Gençlerde Madde Kullanımının Sebepleri;

  Ergenlikte kişide birçok değişim olur bunlar biyolojik, sosyal ve bilişsel alanlarda olur. Bu değişimler çocukta görülürken ailenin ve çevrenin çok önemli bir etkisi vardır. Ebeveynlerinden birinin madde kullanıyor olması ve bunun bağımlılık derecesinde olması, ailede bütünlük olmaması ve çocuğun ihmal edilmesi çocuklarda madde kullanımını arttıran etkenlerdir (Yıldız, Çiftçi, Yalçın 2020). Diğer bir sebepler ise; ekonomik sıkıntılar, okulda devamsızlık ve akademik başarısızlıktır. Ergenlikte kişi kendi kimliğini oluşturmaya çalışırken psikolojik sorunlarıyla baş etmede zorluklar yaşar. Yaşadığı sorunlarla nasıl baş edeceği bilemez ve o zamanlarda ona destek olup onun yalnız hissetmemesini sağlayacak birileri olmazsa ergen baş etme yolu olarak madde kullanımını tercih edebilir. Düzensiz bir hayat, ailenin çocuğun yanında olmaması, okul hayatında başarı yakalayamayan ergenlerde madde kullanım riski arttığı görülmüştür. Bağlanma stillerinin de madde kullanımında etkilerinin olduğu yapılan araştırmalarla görülmüştür. Türkiye’de yapılan bir araştırmada madde kullanan ergenlerin %48’i kaçıngan bağlanmaya sahiptir (Yıldız, Çiftçi, Yalçın 2020).


Madde Kullanımı ve Eş Tanılar;

  Kişinin başka tanılara da sahip olması madde kullanımını arttırabilecek etkenlerdir. Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), sosyal fobi, anksiyete ve depresyon sigara alkol kullanımına erken yaşlarda başlamasına sebep olur ve madde kullanımını arttırır. Madde kullanımından dolayı tedavi gören ergenlerin %50’sinde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve majör depresyon olduğu yapılan araştırmalarda görülmüştür (Yıldız, Çiftçi, Yalçın 2020).

Çocuğumun Madde Kullandığını Nasıl Anlayabilirim?

  Her şeyde olduğu gibi madde kullanımında da erkenden çocuğun madde kullandığını anlamak çok önemlidir. Çocuğun maddeden hemen uzaklaşıp önlem alarak bağımlılığın artması engellenir. Çocukta görülen ani duygu değişimleri, ani öfkelenmeler, odaklanmasının azalması, uyuşuk-sersem hali, gizemli sıradışı davranışlarda bulunması, fazla para harcama ya da fazla para bulundurması, uykusuzluk, gözlerde kızarıklık veya gözünde sorun yokken göz damlası kullanmaya başlaması, arkadaş çevresinde ani değişimler, okulda devamsızlık yapmaya başlaması, kıyafetlerinin değişik kokması gibi davranışlar madde kullananlarda görülen davranışlardandır. 

  Madde kullanımın önlenmesi için okullarda akran destek programları ve aile destek programları var. Bu programlar madde kullanımının fazla olduğu bölgelerdeki okullarda attırılmalıdır. Çocuğun okula devamlılığı ve sosyal aktivitelerde bulunması önemlidir. Kendi kimliğini ararken yalnız bırakılan ergen kendi arayışını yanlış yerlerde bulabilir. Ailenin desteği ve okul önemlidir. Her geçen gün madde kullanımı artarken ve ilk kullanımının küçük yaşlara düşerken küçük bedenlerden zararlı maddeleri uzaklaştırmak ve madde kullanımı önlemek için önleyici destek programları önemlidir. 

Bir sonraki yazıma kadar musmutlu günler dilerim sizlere…
Emine Miray Bingöl

KAYNAKÇA

 Bulut, T., & YEŞİLKAYALI, E. (2020). Çocuk ve gençlerde madde bağımlılığının önlenmesine yönelik programların sosyal çalışma perspektifinden incelenmesi. Sosyal Çalışma Dergisi4(1), 27-32.
 KARCI, C. K., GÜRBÜZ, A. A., ÖZDEMİR, F. A., VARMIŞ, D. A., & TAHİROĞLU, A. Y. Madde Kullanan Ergenlerde Psikiyatrik Eş Tanı, Bağımlılık Profili ve Tedavi İsteği: ÇEMATEM Verileri. Bağımlılık Dergisi23(1), 1-1.
 Yıldız, D., Çiftçi, A., & Yalçın, Ö. (2020). Bir ÇEMATEM kliniğinde yatan ergen hastalarda madde kullanım eğilimleri, psikososyal travmalar, psikiyatrik komorbiditeler ve cinsiyet farklılıkları. Dusunen Adam33(2), 190-202.

 

Yorumlar

  1. En başından sonuna kadar tamamen açıklayıcı ve bilgilendirici bir yazı kaleme alınmış. Okurken pek çok noktada kendimi buldum adeta. Tüm duygularım ve “pasif” düşüncelerimde kayboldum. Emeği geçenlerin ve özellikle yazarın kalemine sağlık, devamını dilerim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

POPÜLER YAZILAR

GERÇEKLE HAYALİN BİRBİRİNE GİRDİĞİ BİR FİLM: FRACTURED- DORUKHAN SAĞLAM

  GERÇEKLE HAYALİN BİRBİRİNE GİRDİĞİ BİR FİLM:  FRACTURED Beynimize ne kadar güvenebiliriz? Biz mi beynimizi yönetiriz yoksa o mu bizi yönetir? Zihnimiz gerçekleri bile saptırabilecek kadar güçlü müdür?  Fractured filmi boyunca işte tam da bu soruları soracaksınız kendinize. Zaman zaman ne olduğu konusunda karmaşaya düşebilir, ne olduğunu tam anlamlandıramayabilirsiniz. Kimi zaman ise tam her şeyin açıklandığını düşündüğünüzde bir sonraki sahne tüm fikirlerinizi altüst edebilir. Gizem, gerilim ve psikoloji konulu filmler ilginizi çekiyorsa bu film tam da size göre olacaktır. Film, evli bir çiftin yolculuğu ile başlamaktadır. Ray ve Joanne Monroe ufak kızları Peri ile birlikte seyahat ederken bir benzin istasyonunda mola verirler. Bu benzin istasyonunda mola verdikleri sırada kızları bir kaza geçirir. Peri inşaat alanının kenarında dururken bir köpek gelir, Ray köpeği korkutmak için taş atsa da köpek Peri’nin üzerine giderek onu korkutur ve korkarak geri kaçan Peri inşaat çukuruna düşer

GOOD WİLL HUNTİNG(CAN DOSTUM)- ÖZGE CEYLAN

  GOOD WİLL HUNTİNG(CAN DOSTUM) Good Will Hunting  Türkçe ismi ile Can Dostum    Matt Damon  ve  Ben Affleck 'i n senaryosunu yazmış olduğu,   Robin Williams ’ın başrolünü oynadığı Oscar Ödülü almış bir filmdir.  Film de yer alan oyuncu Matt Damon ve Ben Affleck Hollywood Sinema dünyasında önemli bir noktaya gelmekle beraber Film ile En iyi Senaryo ödülünü almışlardır Bu ödül ile birlikte sinema yaşamının bir çok alanında yer almışlar ve performanslarını sergilemişlerdir. Geçmişten günümüze filmler ele alındığında psikoloji, eğitim gibi insan ve toplumu ele alan birbirinden farklı birçok alanda filmlerden yararlanmaktadır. Bu nedenle  psikoloji sahasında da kullanılmaktadır  Filmler baktığımız zaman bireyin yaşamını yansıtmak ile beraber kimi zaman kişilerin gerçek yaşam öyküsünden yararlanılarak oluşturulmaktadır.   Filmler alanda fazlasıyla kullanılmaya başlamaktadır şöyle ki sinema terapisi terapi içerisinde yardımcı bir araç olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda filmlerin insan

YUNAN MİTOLOJİSİNDE KADIN- Ezgi KAYA

YUNAN MİTOLOJİSİNDE KADIN Yunan Mitolojisi’nde sık sık karşımıza kadınlar, tanrıçalar çıkar. Hatta bu kadınlar güç savaşçılık ve sembolleri ile bazen erkekleri bile saf dışı bırakabilirler. Örneğin savaşçı, güçlü kimliği ile tanınan Zeyna çok güçlü bir karakter ve mükemmel bir savaş zekâsına sahiptir. Anlatılanlara göre Zeyna o kadar güçlü bir Tanrıçadır ki Tanrıların bile zapt edemediği atlara biner, onlarla uzak diyarlarda savaşır. Baş Tanrı Zeus ve yine güçlü bir karakter olan hikmet tanrıçası, Zeus’un ilk karısı Metis’in kızı olan Athena zekâ ve strateji tanrıçası olarak bilinir. Aynı zamanda Athena sanat ve ilham tanrıçası olarak da bilinir.  Yunan Mitolojisi efsanelerinde de kadın ve kadının mucizeleri sık sık anlatılır. Örneğin Athena’nın Zeus’un kafasının içinden çıktığı ve bu yüzden de Baş Tanrının bütün özelliklerini aldığından bahsedilir. Zeus’un kafası yarılır ve ortaya dans eden, güzelliği ile insanlara ilham veren tanrıça Athena ortaya çıkar ve bütün ölümsüzle

SIGMUND FREUD VE AŞKIN PSİKOLOJİSİ-ROJDA ÇELİK

SIGMUND FREUD VE AŞKIN PSİKOLOJİSİ Aşk şairlerin uydurmasıdır, demiştir Ursula K. Le Guin Malafrena adlı romanında. Peki, şairlerin anlam yüklemeleri sonucu mu aşk insan hayatında bu kadar değerli olmuştur, yoksa aşkın insan hayatında bu kadar değerli olması mı şairleri yazmaya yöneltmiştir. Bu soruların cevabını bilmemekle beraber gelin Freud’un “Aşkın Psikolojisi” kitabını inceleyerek bu konuya ışık tutmaya çalışalım. Freud denince hemen hemen herkesin aklına cinsellik gelir. Çünkü psikoloji ile ilişkili çoğu kavramı cinsellik temelinde açıklamıştır. Aşk kavramı da bunlara dâhildir.  Freud’un yaşadığı dönemde cinsellik, toplumun ahlaki değerlerinden dolayı baskıya maruz kalıyordu. Evlenmeden yaşanan cinsel birliktelikler hoş karşılanmıyor ve ayıplanıyordu. Cinsellikten açıkça söz etmek bile mümkün değildi. Bu durumun getirdiği cinsel eğitim yetersizliği hem erkek hem de kadının yaşantısında zorluklara neden oluyordu. Günümüzde de bu durumun geçerliliğini koruduğunu biliyoruz. Özellik