DR. ZEYNEP DOĞAN İLE NÖROGELİŞİMSEL BOZUKLUKLAR ÜZERİNE RÖPORTAJ
2) Nörogelişimsel bozuklukluklar nedir? Açıklayabilir misiniz?
İsterseniz önce nörogelişimselin tanımını yapayım. Ardından neler bozukluk grubuna girer ona bakalım. Nörogelişim, insanın anne karnından itibaren başlayan beyin ve sinir sistemi gelişimini içeren bir tanımdır. Çalışma alanları DEHB, ÖÖG, iletişim bozuklukları, OSB, zihinsel yetersizlik, motor bozuklukları, tik bozuklukları yer alır.
Nörogelişimsel bozukluklar genetik faktörler, beyin hasarı, bağışıklık sistemi işlev bozukluğu, beslenme ve sosyal yoksunluk gibi nedenler sonucu meydana gelir.
5) Nörogelişimsel bozukluklara ait çok fazla kulaktan dolma bilgi mevcut. Benim özellikle sormak istediğim nörogelişimsel bozukluk tanısı altında yer alan otizm spektrum bozukluğu olacak. Otizm spektrum bozukluğu denildiğinde akıllara gelen bir tanım mevcut ancak bu tanım sınırları dışında psikoloji öğrencilerine, mezunlarına nasıl bir tanım yapılabilir?
8) Nörogelişimsel bozukluğu olan bir çocuk ile çalışan psikoloğun verimliliği nedir? Psikologların nörobilim alanını bu bozukluklar dahilinde bilmesi ne derece önemlidir?
Nörogelişimsel bozukluklarla alanında psikologlar oldukça verimli şekilde çalışmaktadır. Duyusal, duygusal, davranışsal çıktıların değerlendirmesinde psikologlar oldukça önemli bir yere sahiptir. Alanda mevcut eğitimleri takip etmek ve özellikle nörobilim ile ilgili alan bilgilerine artırmalarını öneririm.
9) Nörogelişimsel bozuklukların terapi yaklaşımlarının uygulanması bakımından psikoloji bölümü olarak nasıl bir konumdayız? Psikologların ve psikoloji öğrencilerinin nörogelişimsel bozukluklar hakkında var olan bilgisini geliştirmek için neler yapılabilir?
Değerlendirmeye önce sosyal alanda bakmak gerekir, çünkü akademik öğrenmeler piramidinin en üst kısmı oluşturmaktadır. Terapist ile olan ilişki, bireyin çevre uyarıları algılaması ve adaptasyonu eğitim/terapi programının olmazsa olmazıdır.
10) Nörogelişimsel bozukluklara sahip bir çocuk ile çalışan terapistin o çocuğun sosyal ve akademik yaşamına etkisi neler olabilir?
Bu olaya gelecek psikologlar ve adaylarımız için öncelikle mutlaka bu alanla ilgili eğitimleri tamamlamalı, gelişen alan içindeki güncel bilgileri takip etmeli ve saha içinde rehabilitasyon merkezlerinde çocuklarla birebir çalışmasını öneririm.
Sevgiler.
Özden Nur KARPINAR
Öz ve net bilgiler verdiniz, okuması ayrıca zevkliydi. Teşekkürler:)
YanıtlaSil