Ana içeriğe atla

SPOR VE EGZERSİZ PSİKOLOJİSİ-NİSA SIK

 

SPOR VE EGZERSİZ PSİKOLOJİSİ



Psikoloji dediğimiz bilim derya deniz, uçsuz bucaksız bir okyanus, sonu görünmeyen kuyu ve daha niceleri. Cevapların bulundukça soruların daha da arttığı bir alan. Ne kadar çok bilirsek bilelim asla tamam olamayacağımız bir kulvar. Kapsamının bu kadar geniş olduğu Psikoloji biliminin oldukça fazla alanı vardır. Hiç şüphesiz bu alanların son zamanlarda en yıldızı parlayanı “Spor ve Egzersiz Psikolojisi”. Peki nedir bu alan, ne iş yapar ve ülkemizde ki gelişimi nasıldır hep birlikte birazcık göz atalım.
Sporun modernleşmesi, profesyonelleşmesi ile sporcular multidisiplinel yaklaşımları benimsemişlerdir. Performanslarını arttırmak için farklı alanlar ile işbirliğine girmeye ve farklı spor uzmanlarından destek almaya başlamışlardır. (Durubaş, Kelecek, & Koruç, 2019).Bu uzmanlık alanlarından biride Spor ve egzersiz psikolojisidir. Spor ve egzersiz psikolojisi en yalın hali ile, spor yapanlarda antrenmanların verimliliğini artırma, öğrenme sürecini hızlandırma, ulaşılacak performansın önündeki ruhsal engelleri ortadan kaldırma amaçlarını gerçekleştirmeye çalışan bir spor bilimleri dalıdır. (Eygü, 2009). Dikkat edeceğiniz üzere spor bilimlerinin bir alt dalı olarak alınıyor. Yüksek lisans alanında başvurularını da şu anda Spor bilimleri fakülteleri kabul etmektedir. 
Dünyada spor psikolojinin başlangıcının 19.yy sonu, 20.yy başı gösterilmektedir. Türkiye’de de spor psikolojisi ile ilgili ilk yayına 1943 yılında Maarif Vekilliği, Beden Terbiyesi Umum Müdürlüğü tarafından tercüme ettirilerek yayınlanan “sporun fizyo-patalojisi” isimli kitabın 173-188 sayfalarında rastlanmaktadır. Türkiye’de spor psikolojisi alanında ilk yüksek lisans ve doktora programı 1982 yılında Ege Üniversitesi’nde başlamıştır. (Bayar, 2011) Bunlarda bizlere gösteriyor ki oldukça genç ve araştırılmaya, çalışılmaya oldukça ihtiyaç duyulan bir alanla karşıyayız. Spor psikolojisin temel problemi hareket davranışı ve spor eylemini içeren sistem içinde ki tüm etkinliklerdir. Bu etkinliklerin içine bilişsel süreçlerde dâhildir. Öğrenmek, sporcuların performanslarını etkileyen unsurların tespiti, performanslarının artmasını sağlayacak unsurlar üzerinde de çalışırlar. Sportif etkinliklerin psikolojik açıdan analizlerini yaparlar ve genel yasalar ortaya koymaya çalışırlar. Ülkemizde 4 yıllık psikoloji lisans eğitimini bitiren kişiler spor bilimleri fakültelerinde açılan 2 yıllık yüksek lisans programlarına kayıt yaptırabilirler. Yukarıda da tanımladığımız gibi spor ve egzersiz psikolojisi spor bilimlerinin bir alanı olarak kabul edilmektedir. Bu sebeple yüksek lisans programlarına psikoloji alanı dışından alanlardan da öğrenci kabul edilmektedir.
Teoride açıkladığımız spor ve egzersiz psikolojisi maalesef pratikte özellikle ülkemizde istendik seviyeye gelememektedir. Milyon dolarlık spor kulüplerini bilimin gücüne inandırdığımızda her şey daha güzel olacaktır.
TEŞEKÜRLER…
NİSA SIK
 
 
 
 
 
KAYNAKÇA
Bayar, P. (2011). TÜRKİYE’DE SPOR PSİKOLOJİSİNİN GELİŞİMİ. SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 131-136.
Durubaş, D., Kelecek, S., & Koruç, Z. (2019). Türk Antrenörlerin Spor Psikolojisine İlişkin Bilgi Düzeyleri ve Tutumları. Spor Bilimleri Dergisi, 146-157.
Eygü, H. (2009). SPOR PSİKOLOJİSİ VE TÜRKİYE’DEKİ FUTBOL. Yüksek Lisans Tezi, İŞLETME ANABİLİM DALI, Erzurum.

 

Yorumlar

  1. Spor insanları motive eden bir araç gibi belli dönemlerde e. Genelde meslek haline olmayanlarda, ruhsal olarak onca günlük iş yükünün altında bir dışa vurum gibi. Bu yönlü psikoloji ile çok iç içe duruyor. Yazı için teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

POPÜLER YAZILAR

GERÇEKLE HAYALİN BİRBİRİNE GİRDİĞİ BİR FİLM: FRACTURED- DORUKHAN SAĞLAM

  GERÇEKLE HAYALİN BİRBİRİNE GİRDİĞİ BİR FİLM:  FRACTURED Beynimize ne kadar güvenebiliriz? Biz mi beynimizi yönetiriz yoksa o mu bizi yönetir? Zihnimiz gerçekleri bile saptırabilecek kadar güçlü müdür?  Fractured filmi boyunca işte tam da bu soruları soracaksınız kendinize. Zaman zaman ne olduğu konusunda karmaşaya düşebilir, ne olduğunu tam anlamlandıramayabilirsiniz. Kimi zaman ise tam her şeyin açıklandığını düşündüğünüzde bir sonraki sahne tüm fikirlerinizi altüst edebilir. Gizem, gerilim ve psikoloji konulu filmler ilginizi çekiyorsa bu film tam da size göre olacaktır. Film, evli bir çiftin yolculuğu ile başlamaktadır. Ray ve Joanne Monroe ufak kızları Peri ile birlikte seyahat ederken bir benzin istasyonunda mola verirler. Bu benzin istasyonunda mola verdikleri sırada kızları bir kaza geçirir. Peri inşaat alanının kenarında dururken bir köpek gelir, Ray köpeği korkutmak için taş atsa da köpek Peri’nin üzerine giderek onu korkutur ve korkarak geri kaçan Peri inşaat çukuruna düşer

GOOD WİLL HUNTİNG(CAN DOSTUM)- ÖZGE CEYLAN

  GOOD WİLL HUNTİNG(CAN DOSTUM) Good Will Hunting  Türkçe ismi ile Can Dostum    Matt Damon  ve  Ben Affleck 'i n senaryosunu yazmış olduğu,   Robin Williams ’ın başrolünü oynadığı Oscar Ödülü almış bir filmdir.  Film de yer alan oyuncu Matt Damon ve Ben Affleck Hollywood Sinema dünyasında önemli bir noktaya gelmekle beraber Film ile En iyi Senaryo ödülünü almışlardır Bu ödül ile birlikte sinema yaşamının bir çok alanında yer almışlar ve performanslarını sergilemişlerdir. Geçmişten günümüze filmler ele alındığında psikoloji, eğitim gibi insan ve toplumu ele alan birbirinden farklı birçok alanda filmlerden yararlanmaktadır. Bu nedenle  psikoloji sahasında da kullanılmaktadır  Filmler baktığımız zaman bireyin yaşamını yansıtmak ile beraber kimi zaman kişilerin gerçek yaşam öyküsünden yararlanılarak oluşturulmaktadır.   Filmler alanda fazlasıyla kullanılmaya başlamaktadır şöyle ki sinema terapisi terapi içerisinde yardımcı bir araç olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda filmlerin insan

YUNAN MİTOLOJİSİNDE KADIN- Ezgi KAYA

YUNAN MİTOLOJİSİNDE KADIN Yunan Mitolojisi’nde sık sık karşımıza kadınlar, tanrıçalar çıkar. Hatta bu kadınlar güç savaşçılık ve sembolleri ile bazen erkekleri bile saf dışı bırakabilirler. Örneğin savaşçı, güçlü kimliği ile tanınan Zeyna çok güçlü bir karakter ve mükemmel bir savaş zekâsına sahiptir. Anlatılanlara göre Zeyna o kadar güçlü bir Tanrıçadır ki Tanrıların bile zapt edemediği atlara biner, onlarla uzak diyarlarda savaşır. Baş Tanrı Zeus ve yine güçlü bir karakter olan hikmet tanrıçası, Zeus’un ilk karısı Metis’in kızı olan Athena zekâ ve strateji tanrıçası olarak bilinir. Aynı zamanda Athena sanat ve ilham tanrıçası olarak da bilinir.  Yunan Mitolojisi efsanelerinde de kadın ve kadının mucizeleri sık sık anlatılır. Örneğin Athena’nın Zeus’un kafasının içinden çıktığı ve bu yüzden de Baş Tanrının bütün özelliklerini aldığından bahsedilir. Zeus’un kafası yarılır ve ortaya dans eden, güzelliği ile insanlara ilham veren tanrıça Athena ortaya çıkar ve bütün ölümsüzle

SIGMUND FREUD VE AŞKIN PSİKOLOJİSİ-ROJDA ÇELİK

SIGMUND FREUD VE AŞKIN PSİKOLOJİSİ Aşk şairlerin uydurmasıdır, demiştir Ursula K. Le Guin Malafrena adlı romanında. Peki, şairlerin anlam yüklemeleri sonucu mu aşk insan hayatında bu kadar değerli olmuştur, yoksa aşkın insan hayatında bu kadar değerli olması mı şairleri yazmaya yöneltmiştir. Bu soruların cevabını bilmemekle beraber gelin Freud’un “Aşkın Psikolojisi” kitabını inceleyerek bu konuya ışık tutmaya çalışalım. Freud denince hemen hemen herkesin aklına cinsellik gelir. Çünkü psikoloji ile ilişkili çoğu kavramı cinsellik temelinde açıklamıştır. Aşk kavramı da bunlara dâhildir.  Freud’un yaşadığı dönemde cinsellik, toplumun ahlaki değerlerinden dolayı baskıya maruz kalıyordu. Evlenmeden yaşanan cinsel birliktelikler hoş karşılanmıyor ve ayıplanıyordu. Cinsellikten açıkça söz etmek bile mümkün değildi. Bu durumun getirdiği cinsel eğitim yetersizliği hem erkek hem de kadının yaşantısında zorluklara neden oluyordu. Günümüzde de bu durumun geçerliliğini koruduğunu biliyoruz. Özellik