Ana içeriğe atla

PSİKOLOJİ OKUMAK HAKKINDA- MİRAY TAVLI

 

PSİKOLOJİ OKUMAK HAKKINDA


Bol bol psikoloji hakkında konuşacağımız yazıma hoş geldiniz! Tercih dönemiyle birlikte herkesin harıl harıl bilgi edinmek için uğraştığı bu dönemde umarım iyi bir yol gösterici olur.

Derinlere dalmadan kısacık psikolojinin davranışları ve zihinsel süreçlerin sistematik ve bilimsel olarak incelenmesi olduğunu söyleyebilirim. Daha çok kişilerin düşünme durumları ile ilgilidir. Algı, dikkat, duygu, kişilik, davranış, ilişkiler hakkında ağırlıklı olarak çalışılır. Özellikle söz konusu insan iken birçok alt alana ayrılıyor. Spordan tutun, sağlık, endüstri, din ile iç içe geçmiş durumdadır ve APA’nın (American Psychological AssociaDon) güncel olarak yapmış olduğu çalışmalar psikolojini 54 alt alanı olduğunu gösteriyor. Durum böyleyken hobi olarak uğraştığınız bir şey ile akademik kariyerini birleştirmeniz çok kolay olacaktır. Eğer alt alanları tanımak isterseniz Psithoth ağustos sayısı için diğer yazıları okumayı ihmal etmeyin. Çok faydalı bilgiler bulacağınızdan eminim.

Geçireceğiniz dört yıldan ipucular vermem gerekirse lisans hayatınız süresince ağırlıklı olarak teorik dersler göreceksiniz, ilk yılınızda çok daha giriş dersler alırken ikinci sınıf iDbari ile psikolojinin alt alanları ile daha çok ilgilenmeye başlayarak çok daha ilgi çekici konular hakkında bilgi almaya başlayacaksınız. Uygulama konusundan açıklarınızı kapatmak adına staj ve gönüllü deneyimler bulup aktif çalışmaya ağırlık vermeniz yetkinlik kazanmanız için önemli olduğunu söyleyebilirim. Mezun olduktan sonra karşı karşıya geldiğimiz danışanlara sadece okulda öğrendiğiniz kuram ve teoriler anlatıldığı gibi olmayabilir.

Bu bölüme adım atmış olmakla beraber aslında hiç bitmeyecek bir sürece girmiş bulunuyorsunuz. Kendinizi sürekli geliştirip yeniliklere kolayca ayak uydurmanız gerekecek. Çünkü insan çevresinden fazlaca etkilenip kolayca değişime uğrayan bir canlı. Güncel bilgilerin takip edilmesi ev ona göre bir yol izlemek çok önemli. Sadece psikoloji hakkında değil birçok alanda fikir sahibi olmak da gerekebiliyor çoğu zaman bunun için de en iyi bilgi kaynağı kitap okumak. Farklı karakterleri ve olay kurgularının çözümleniyor oluşu zamanla birçok yeteceğinizi geliştirmeyi sağlayacaktır.

Bu dönemde bölümü Türkçe veya İngilizce okumakla ilgili sıklıkla soru aldım. Bu sorunun cevabını kendiniz bulmalısınız fakat kendi düşüncemi söylemem gerekirse her ikisinin de kendine göre ar?ları ve eksileri var. Türkçe okumak özellikle klinik psikolojiye ilgi duyuyorsanız sizin için kolaylaştırıcı olabilir. Derslerde çok fazla okuyup yorumlamamız gereken şeyler olabiliyor, bunu anadilde yapmak dersleri daha zevkli kılıyor. Ancak yine de İngilizce olmadan kendinizi geliştirmeniz mümkün değil. Alanda olan tüm yenilikleri takip edip literatür araş?rması yapabilmeniz için şart olduğunu söyleyebilirim. Türkçe okuyarak fakat ekstra dile zaman ayırarak altından kalkabilirsiniz.

Akademik ve sosyal anlamda sizi tatmin edecek bir bölüm olmasına karlılık biraz karşılaşacağınız sorunlardan da bahsetmekte fayda var. Öncelikle sıklıkla duyacağınız “meslek yasamız yok” cümlesi en büyük sorunlardan bir tanesi. Herkesin her konuda kendini işin uzmanı saymasının bir sonucu olarak çok fazla isDsmara uğrayan meslek grubu olduğumuzu söyleyebilirim. Çoğu zaman bununla mücadele ediyor durumda olacaksınız. Mental sağlık söz konusu olduğu için işin ciddiyetini farkında olmanız gerekir yapacağınız küçük dikkatsizliklerin hangi sonuçlar doğuracağını kimse bilemez o yüzden kendinizi geliştirip en iyisi olmalısınız. İşte bu durumu farkında olan kişiler para tuzağı eğitimlerle neredeyse hiçbir katkısı olmayan sertifikalar dağıtarak kazanç elde etmeye çalışıyor. Bu sebeple zamanınızı ve paranızı harcarken dikkatli olmalısınız. Ancak her mesleğin kendine göre zorluklarını unutmamak gerekiyor. Bu yüzden tutkularınızdan asla vazgeçmeyin. Bir işi severek yaptığınız sürece karşınıza çok güzel rasatlar çıkacaktır.

Psikoloji tercihi yapacak arkadaşlara şimdiden hoş geldiniz demek isDyorum. Her birinizin ruh sağlığı alanına çok faydalı katkılar sunacağından eminim. Geldiğinizde PÖMYAP hesaplarını takip etmeyi ve Psithoth’un yeni sayılarını okumayı ihmal etmeyin.

Miray TAVLI

Yorumlar

POPÜLER YAZILAR

GERÇEKLE HAYALİN BİRBİRİNE GİRDİĞİ BİR FİLM: FRACTURED- DORUKHAN SAĞLAM

  GERÇEKLE HAYALİN BİRBİRİNE GİRDİĞİ BİR FİLM:  FRACTURED Beynimize ne kadar güvenebiliriz? Biz mi beynimizi yönetiriz yoksa o mu bizi yönetir? Zihnimiz gerçekleri bile saptırabilecek kadar güçlü müdür?  Fractured filmi boyunca işte tam da bu soruları soracaksınız kendinize. Zaman zaman ne olduğu konusunda karmaşaya düşebilir, ne olduğunu tam anlamlandıramayabilirsiniz. Kimi zaman ise tam her şeyin açıklandığını düşündüğünüzde bir sonraki sahne tüm fikirlerinizi altüst edebilir. Gizem, gerilim ve psikoloji konulu filmler ilginizi çekiyorsa bu film tam da size göre olacaktır. Film, evli bir çiftin yolculuğu ile başlamaktadır. Ray ve Joanne Monroe ufak kızları Peri ile birlikte seyahat ederken bir benzin istasyonunda mola verirler. Bu benzin istasyonunda mola verdikleri sırada kızları bir kaza geçirir. Peri inşaat alanının kenarında dururken bir köpek gelir, Ray köpeği korkutmak için taş atsa da köpek Peri’nin üzerine giderek onu korkutur ve korkarak geri kaçan Peri inşaat çukuruna düşer

GOOD WİLL HUNTİNG(CAN DOSTUM)- ÖZGE CEYLAN

  GOOD WİLL HUNTİNG(CAN DOSTUM) Good Will Hunting  Türkçe ismi ile Can Dostum    Matt Damon  ve  Ben Affleck 'i n senaryosunu yazmış olduğu,   Robin Williams ’ın başrolünü oynadığı Oscar Ödülü almış bir filmdir.  Film de yer alan oyuncu Matt Damon ve Ben Affleck Hollywood Sinema dünyasında önemli bir noktaya gelmekle beraber Film ile En iyi Senaryo ödülünü almışlardır Bu ödül ile birlikte sinema yaşamının bir çok alanında yer almışlar ve performanslarını sergilemişlerdir. Geçmişten günümüze filmler ele alındığında psikoloji, eğitim gibi insan ve toplumu ele alan birbirinden farklı birçok alanda filmlerden yararlanmaktadır. Bu nedenle  psikoloji sahasında da kullanılmaktadır  Filmler baktığımız zaman bireyin yaşamını yansıtmak ile beraber kimi zaman kişilerin gerçek yaşam öyküsünden yararlanılarak oluşturulmaktadır.   Filmler alanda fazlasıyla kullanılmaya başlamaktadır şöyle ki sinema terapisi terapi içerisinde yardımcı bir araç olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda filmlerin insan

YUNAN MİTOLOJİSİNDE KADIN- Ezgi KAYA

YUNAN MİTOLOJİSİNDE KADIN Yunan Mitolojisi’nde sık sık karşımıza kadınlar, tanrıçalar çıkar. Hatta bu kadınlar güç savaşçılık ve sembolleri ile bazen erkekleri bile saf dışı bırakabilirler. Örneğin savaşçı, güçlü kimliği ile tanınan Zeyna çok güçlü bir karakter ve mükemmel bir savaş zekâsına sahiptir. Anlatılanlara göre Zeyna o kadar güçlü bir Tanrıçadır ki Tanrıların bile zapt edemediği atlara biner, onlarla uzak diyarlarda savaşır. Baş Tanrı Zeus ve yine güçlü bir karakter olan hikmet tanrıçası, Zeus’un ilk karısı Metis’in kızı olan Athena zekâ ve strateji tanrıçası olarak bilinir. Aynı zamanda Athena sanat ve ilham tanrıçası olarak da bilinir.  Yunan Mitolojisi efsanelerinde de kadın ve kadının mucizeleri sık sık anlatılır. Örneğin Athena’nın Zeus’un kafasının içinden çıktığı ve bu yüzden de Baş Tanrının bütün özelliklerini aldığından bahsedilir. Zeus’un kafası yarılır ve ortaya dans eden, güzelliği ile insanlara ilham veren tanrıça Athena ortaya çıkar ve bütün ölümsüzle

SIGMUND FREUD VE AŞKIN PSİKOLOJİSİ-ROJDA ÇELİK

SIGMUND FREUD VE AŞKIN PSİKOLOJİSİ Aşk şairlerin uydurmasıdır, demiştir Ursula K. Le Guin Malafrena adlı romanında. Peki, şairlerin anlam yüklemeleri sonucu mu aşk insan hayatında bu kadar değerli olmuştur, yoksa aşkın insan hayatında bu kadar değerli olması mı şairleri yazmaya yöneltmiştir. Bu soruların cevabını bilmemekle beraber gelin Freud’un “Aşkın Psikolojisi” kitabını inceleyerek bu konuya ışık tutmaya çalışalım. Freud denince hemen hemen herkesin aklına cinsellik gelir. Çünkü psikoloji ile ilişkili çoğu kavramı cinsellik temelinde açıklamıştır. Aşk kavramı da bunlara dâhildir.  Freud’un yaşadığı dönemde cinsellik, toplumun ahlaki değerlerinden dolayı baskıya maruz kalıyordu. Evlenmeden yaşanan cinsel birliktelikler hoş karşılanmıyor ve ayıplanıyordu. Cinsellikten açıkça söz etmek bile mümkün değildi. Bu durumun getirdiği cinsel eğitim yetersizliği hem erkek hem de kadının yaşantısında zorluklara neden oluyordu. Günümüzde de bu durumun geçerliliğini koruduğunu biliyoruz. Özellik