GELİŞİM PSİKOLOJİSİ
Merhaba sevgili Psitoth okuyucuları, umarım hepiniz iyisinizdir ve hayatınız çok güzel ilerliyordur. Bu ay psikolojinin alt alanlarıyla ilgili aklınızdaki tüm soruları yanıtlamayı hedefliyoruz. Bu yazıda size gelişim psikolojisi hakkında bilgi vererek bu alanın nereye odaklandığından, ne gibi gereklilikler içerdiğinden ve sizi neler beklediğinden bahsedeceğim.
Yaşamın ne önemli ve mutlak gerekliliğe sahip unsurlarından biri ilerlemedir. Yaşam devamlı bir ilerleme ve gelişim içerisindedir. Bu nedenle gelişim ilk zamanlardan beri en önemli olgulardan biri olmuştur. Zaman içinde gelişemeyen canlılar ekosistemden silinerek yalnızca gelişip evrimleşen canlılar ilerlemeyi başarabilmiştir. Bunlardan da yola çıkarak söylenilebilir ki gelişim her canlı için hayati bir öneme sahiptir.
Psikoloji kendi içinde birçok alana ayrılmaktadır ve her bir alan kendi içinde çok önemli noktalara odaklanarak ayrı konuları araştırmaktadır. Bu alanlar içerisinde de gelişimi, ilerlemeyi ve yaşam süresince gerçekleşen şekillenişi inceleyen alan gelişim psikolojisidir.
Gelişim psikolojisi adından da anlaşılabileceği üzere en temel anlamda gelişimi, doğumdan ölüme kadar olan ilerleyişi ve şekillenmeyi incelemektedir. Yaşam boyunca ortaya çıkan fiziksel, bilişsel ve sosyal değişimi araştırmaktadır (Myers & Dewall, 2019). Gelişim psikolojisinin araştırdığı nokta bir davranışın ömür boyunca nasıl ve neden değiştiğidir. Yaşa bağlı olarak görülen davranış farklılıklarına odaklanan gelişim psikolojisinde küçük yaşta meydana gelen hızlı davranış ve yetenek değişikliklerinden dolayı genellikle çocuk psikolojisinin ilgi gördüğü söylenilebilir (Morgan, 2017).
Gelişim psikolojisi alanında ilerlemek için en önemli adım bu alanda yüksek lisans eğitimi alınmasıdır. Üniversiteler ufak çeşitlilikler gösterse de genel olarak bu yoldaki gerekliliklerden biri dört yıllık bir psikoloji ya da psikolojik rehberlik ve danışmanlık lisans eğitimini tamamlamaktır. Buna ek olarak bazı üniversiteler çocuk gelişimi lisans eğitimini de kabul etmektedir. Bu eğitimin ardından gelişim psikolojisi yüksek lisans eğitimi alınarak bu alanda gelişerek uzmanlık kazanılabilmektedir. Üniversite eğitimlerinden ayrı olarak kişilerin kendilerini bu alanda geliştirmeleri için birçok eğitim mevcuttur ve bunlar genel olarak çocuk ve ergen gelişimi üzerine odaklanır.
Bu konuda uzmanlaşan bireyler kreş ya da okulöncesi eğitim veren kurumlarda çocuk gelişimine odaklanarak çalışabilir. Bunun yanı sıra hastane, diğer eğitim kurumları ya da kliniklerde de gelişim psikoloğu olarak bulunabilmektedirler. Ek olarak huzurevi, yetiştirme yurdu gibi yerlerde de kendilerine iş bulabilmektedirler. Hepsinin dışında alanda uzmanlığını daha da geliştirmek ve akademik anlamda ilerlemek isteyen kişiler doktora eğitimi alarak araştırma görevlisi ve diğer öğretim üyeliği aşamalarına ilerleyebilmektedirler.
Özetlemek gerekirse psikolojinin alt dallarından biri olan gelişim psikolojisi yaşa bağlı olarak görülen davranış farklılıklarına ve büyüme, olgunlaşma ve yaşlılık süreçlerinde meydana gelen değişikliklere odaklanır. Bu alt dal üzerine yoğunlaşmak istenildiğinde bu alana uygun bir lisans eğitimi başarıyla bitirildikten sonra gelişim psikoloji yüksek lisans eğitimi tamamlanması gerekmektedir. Gelişim psikolojisi üzerinde uzmanlaşmayı seçen bireyler kendileri için birçok alanda fırsat bulabilmekte ve farkı kurum ve merkezlerde çalışabilmektedir.
Umarım bu yazı aklınızdaki soruları yanıtlamaya ve yeni şeyler öğrenmenize yardımcı olmuştur. Harika bir ay geçirmeniz dileğiyle. Sevgiyle kalın.
Dorukhan Sağlam
KAYNAKÇA
Morgan, C. T. (2017). Psikolojiye Giriş (22. Baskı). Konya: Eğitim Yayınları.
Myers, D. G., Dewall, C. N. (2015). Psikoloji (11. Baskı). (Çev. Batıgün, A. D.). İstanbul: Palme Yayınları.
Yorumlar
Yorum Gönder