Ana içeriğe atla

GELİŞİM PSİKOLOJİSİ- DORUKHAN SAĞLAM

 

GELİŞİM PSİKOLOJİSİ



Merhaba sevgili Psitoth okuyucuları, umarım hepiniz iyisinizdir ve hayatınız çok güzel ilerliyordur. Bu ay psikolojinin alt alanlarıyla ilgili aklınızdaki tüm soruları yanıtlamayı hedefliyoruz. Bu yazıda size gelişim psikolojisi hakkında bilgi vererek bu alanın nereye odaklandığından, ne gibi gereklilikler içerdiğinden ve sizi neler beklediğinden bahsedeceğim. 
Yaşamın ne önemli ve mutlak gerekliliğe sahip unsurlarından biri ilerlemedir. Yaşam devamlı bir ilerleme ve gelişim içerisindedir. Bu nedenle gelişim ilk zamanlardan beri en önemli olgulardan biri olmuştur. Zaman içinde gelişemeyen canlılar ekosistemden silinerek yalnızca gelişip evrimleşen canlılar ilerlemeyi başarabilmiştir. Bunlardan da yola çıkarak söylenilebilir ki gelişim her canlı için hayati bir öneme sahiptir.
Psikoloji kendi içinde birçok alana ayrılmaktadır ve her bir alan kendi içinde çok önemli noktalara odaklanarak ayrı konuları araştırmaktadır. Bu alanlar içerisinde de gelişimi, ilerlemeyi ve yaşam süresince gerçekleşen şekillenişi inceleyen alan gelişim psikolojisidir.
Gelişim psikolojisi adından da anlaşılabileceği üzere en temel anlamda gelişimi, doğumdan ölüme kadar olan ilerleyişi ve şekillenmeyi incelemektedir. Yaşam boyunca ortaya çıkan fiziksel, bilişsel ve sosyal değişimi araştırmaktadır (Myers & Dewall, 2019). Gelişim psikolojisinin araştırdığı nokta bir davranışın ömür boyunca nasıl ve neden değiştiğidir. Yaşa bağlı olarak görülen davranış farklılıklarına odaklanan gelişim psikolojisinde küçük yaşta meydana gelen hızlı davranış ve yetenek değişikliklerinden dolayı genellikle çocuk psikolojisinin ilgi gördüğü söylenilebilir (Morgan, 2017). 
Gelişim psikolojisi alanında ilerlemek için en önemli adım bu alanda yüksek lisans eğitimi alınmasıdır. Üniversiteler ufak çeşitlilikler gösterse de genel olarak bu yoldaki gerekliliklerden biri dört yıllık bir psikoloji ya da psikolojik rehberlik ve danışmanlık lisans eğitimini tamamlamaktır. Buna ek olarak bazı üniversiteler çocuk gelişimi lisans eğitimini de kabul etmektedir. Bu eğitimin ardından gelişim psikolojisi yüksek lisans eğitimi alınarak bu alanda gelişerek uzmanlık kazanılabilmektedir. Üniversite eğitimlerinden ayrı olarak kişilerin kendilerini bu alanda geliştirmeleri için birçok eğitim mevcuttur ve bunlar genel olarak çocuk ve ergen gelişimi üzerine odaklanır. 
Bu konuda uzmanlaşan bireyler kreş ya da okulöncesi eğitim veren kurumlarda çocuk gelişimine odaklanarak çalışabilir. Bunun yanı sıra hastane, diğer eğitim kurumları ya da kliniklerde de gelişim psikoloğu olarak bulunabilmektedirler. Ek olarak huzurevi, yetiştirme yurdu gibi yerlerde de kendilerine iş bulabilmektedirler. Hepsinin dışında alanda uzmanlığını daha da geliştirmek ve akademik anlamda ilerlemek isteyen kişiler doktora eğitimi alarak araştırma görevlisi ve diğer öğretim üyeliği aşamalarına ilerleyebilmektedirler.
Özetlemek gerekirse psikolojinin alt dallarından biri olan gelişim psikolojisi yaşa bağlı olarak görülen davranış farklılıklarına ve büyüme, olgunlaşma ve yaşlılık süreçlerinde meydana gelen değişikliklere odaklanır. Bu alt dal üzerine yoğunlaşmak istenildiğinde bu alana uygun bir lisans eğitimi başarıyla bitirildikten sonra gelişim psikoloji yüksek lisans eğitimi tamamlanması gerekmektedir. Gelişim psikolojisi üzerinde uzmanlaşmayı seçen bireyler kendileri için birçok alanda fırsat bulabilmekte ve farkı kurum ve merkezlerde çalışabilmektedir. 
Umarım bu yazı aklınızdaki soruları yanıtlamaya ve yeni şeyler öğrenmenize yardımcı olmuştur. Harika bir ay geçirmeniz dileğiyle. Sevgiyle kalın.

Dorukhan Sağlam
 
KAYNAKÇA
Morgan, C. T. (2017). Psikolojiye Giriş (22. Baskı). Konya: Eğitim Yayınları.
Myers, D. G., Dewall, C. N. (2015). Psikoloji (11. Baskı). (Çev. Batıgün, A. D.). İstanbul: Palme Yayınları.

 

Yorumlar

POPÜLER YAZILAR

GERÇEKLE HAYALİN BİRBİRİNE GİRDİĞİ BİR FİLM: FRACTURED- DORUKHAN SAĞLAM

  GERÇEKLE HAYALİN BİRBİRİNE GİRDİĞİ BİR FİLM:  FRACTURED Beynimize ne kadar güvenebiliriz? Biz mi beynimizi yönetiriz yoksa o mu bizi yönetir? Zihnimiz gerçekleri bile saptırabilecek kadar güçlü müdür?  Fractured filmi boyunca işte tam da bu soruları soracaksınız kendinize. Zaman zaman ne olduğu konusunda karmaşaya düşebilir, ne olduğunu tam anlamlandıramayabilirsiniz. Kimi zaman ise tam her şeyin açıklandığını düşündüğünüzde bir sonraki sahne tüm fikirlerinizi altüst edebilir. Gizem, gerilim ve psikoloji konulu filmler ilginizi çekiyorsa bu film tam da size göre olacaktır. Film, evli bir çiftin yolculuğu ile başlamaktadır. Ray ve Joanne Monroe ufak kızları Peri ile birlikte seyahat ederken bir benzin istasyonunda mola verirler. Bu benzin istasyonunda mola verdikleri sırada kızları bir kaza geçirir. Peri inşaat alanının kenarında dururken bir köpek gelir, Ray köpeği korkutmak için taş atsa da köpek Peri’nin üzerine giderek onu korkutur ve korkarak geri kaçan Peri inşaat çukuruna düşer

GOOD WİLL HUNTİNG(CAN DOSTUM)- ÖZGE CEYLAN

  GOOD WİLL HUNTİNG(CAN DOSTUM) Good Will Hunting  Türkçe ismi ile Can Dostum    Matt Damon  ve  Ben Affleck 'i n senaryosunu yazmış olduğu,   Robin Williams ’ın başrolünü oynadığı Oscar Ödülü almış bir filmdir.  Film de yer alan oyuncu Matt Damon ve Ben Affleck Hollywood Sinema dünyasında önemli bir noktaya gelmekle beraber Film ile En iyi Senaryo ödülünü almışlardır Bu ödül ile birlikte sinema yaşamının bir çok alanında yer almışlar ve performanslarını sergilemişlerdir. Geçmişten günümüze filmler ele alındığında psikoloji, eğitim gibi insan ve toplumu ele alan birbirinden farklı birçok alanda filmlerden yararlanmaktadır. Bu nedenle  psikoloji sahasında da kullanılmaktadır  Filmler baktığımız zaman bireyin yaşamını yansıtmak ile beraber kimi zaman kişilerin gerçek yaşam öyküsünden yararlanılarak oluşturulmaktadır.   Filmler alanda fazlasıyla kullanılmaya başlamaktadır şöyle ki sinema terapisi terapi içerisinde yardımcı bir araç olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda filmlerin insan

SIGMUND FREUD VE AŞKIN PSİKOLOJİSİ-ROJDA ÇELİK

SIGMUND FREUD VE AŞKIN PSİKOLOJİSİ Aşk şairlerin uydurmasıdır, demiştir Ursula K. Le Guin Malafrena adlı romanında. Peki, şairlerin anlam yüklemeleri sonucu mu aşk insan hayatında bu kadar değerli olmuştur, yoksa aşkın insan hayatında bu kadar değerli olması mı şairleri yazmaya yöneltmiştir. Bu soruların cevabını bilmemekle beraber gelin Freud’un “Aşkın Psikolojisi” kitabını inceleyerek bu konuya ışık tutmaya çalışalım. Freud denince hemen hemen herkesin aklına cinsellik gelir. Çünkü psikoloji ile ilişkili çoğu kavramı cinsellik temelinde açıklamıştır. Aşk kavramı da bunlara dâhildir.  Freud’un yaşadığı dönemde cinsellik, toplumun ahlaki değerlerinden dolayı baskıya maruz kalıyordu. Evlenmeden yaşanan cinsel birliktelikler hoş karşılanmıyor ve ayıplanıyordu. Cinsellikten açıkça söz etmek bile mümkün değildi. Bu durumun getirdiği cinsel eğitim yetersizliği hem erkek hem de kadının yaşantısında zorluklara neden oluyordu. Günümüzde de bu durumun geçerliliğini koruduğunu biliyoruz. Özellik

YUNAN MİTOLOJİSİNDE KADIN- Ezgi KAYA

YUNAN MİTOLOJİSİNDE KADIN Yunan Mitolojisi’nde sık sık karşımıza kadınlar, tanrıçalar çıkar. Hatta bu kadınlar güç savaşçılık ve sembolleri ile bazen erkekleri bile saf dışı bırakabilirler. Örneğin savaşçı, güçlü kimliği ile tanınan Zeyna çok güçlü bir karakter ve mükemmel bir savaş zekâsına sahiptir. Anlatılanlara göre Zeyna o kadar güçlü bir Tanrıçadır ki Tanrıların bile zapt edemediği atlara biner, onlarla uzak diyarlarda savaşır. Baş Tanrı Zeus ve yine güçlü bir karakter olan hikmet tanrıçası, Zeus’un ilk karısı Metis’in kızı olan Athena zekâ ve strateji tanrıçası olarak bilinir. Aynı zamanda Athena sanat ve ilham tanrıçası olarak da bilinir.  Yunan Mitolojisi efsanelerinde de kadın ve kadının mucizeleri sık sık anlatılır. Örneğin Athena’nın Zeus’un kafasının içinden çıktığı ve bu yüzden de Baş Tanrının bütün özelliklerini aldığından bahsedilir. Zeus’un kafası yarılır ve ortaya dans eden, güzelliği ile insanlara ilham veren tanrıça Athena ortaya çıkar ve bütün ölümsüzle