ENDÜSTRİ VE ÖRGÜT PSİKOLOJİSİ
Tercih döneminin devam ettiği bu günlerde, psikolojiyi ve alt alanlarını tanıtmayı hedeflediğimiz bu sayımızda öncelikle aramıza katılacak olan sizleri tebrik ederim, hepiniz hoş geldiniz.
Ortalama bir birey yaşamı boyunca yaklaşık 90.000 saatini çalışarak geçirmektedir. İnsanların yaşamlarının büyük bir kısmını iş yerlerinde çalışarak geçirdiği günümüz koşullarında çalışanın da örgütlerin de ortak amacı kuşkusuz çalışanların işini severek, motive ve verimli bir şekilde yapması olacaktır. Ancak insan söz konusu olduğunda her şey istenilen gibi olmayabiliyor. Çalışanların iş yerinde işlerine, arkadaşlarına ya da özel hayatlarına dair düşünceleri, tutumları ve davranışlarına ek olarak yaşadıkları olaylar ve maruz kaldıkları göz önünde bulundurulduğunda birtakım problemlerin çıkması oldukça olağan. İşte bu noktada bu olumsuz çevre koşullarının etkisini en aza indirerek verimli bir çalışma ortamının, koşullarının oluşmasını sağlamada devreye giren ve psikolojinin uygulamalı alanlarından biri olan, endüstri ve örgüt psikolojisi örgütleri anlamak ve iş yerindeki bireylerin davranışlarını tanımlamak, anlamak ve tahmin edebilmek amacıyla bilimsel yöntemler ile incelemeler yapar. Endüstri ve örgüt psikologlarının çalışma alanları kâr amacı güden ve gütmeyen tüm kuruluşlar yani işin ve çalışan bireylerin bir arada bulunduğu çalışma ortamlarıdır. Endüstri ve örgüt psikologlarının çalışma alanı yelpazeleri de geniştir. Üniversitelerin akademik kadrolarında, kurum ve kuruluşların insan kaynakları departmanında, yönetim danışmanlığı yaparak iş verenlere bu konuda eğitimler veren kurumlarda, personel danışmanlığı yapan kurumlarda çalışma imkanına sahiptirler. Peki bu kurumlarda hangi işlerde görev alıyorlar diye bakarsak yine geniş bir görev çeşitliliğinin olduğu görülecektir.
Öncelikle yapılacak işin tanımı yapılmış olmalıdır bunun için de endüstri ve örgüt psikologlarının devreye girdiği ilk yer iş analizi sürecidir. İşin tanımı, o işte çalışacak kişiden istenilen görevler, bulundurması gereken özellikler, sahip olması gereken deneyimler belirlenmelidir ki iş tanımına uygun personel seçim süreci başlasın. Daha sonra işe uygun ve örgüt kültürüne uyumlu nitelikli adayı seçmede görev alırlar. Bunun yanı sıra endüstri ve örgüt psikologlarının görevleri kısaca şunlardır; değişen ve gelişen çalışma koşullarına göre çalışanları eğitme, çalışanların performanslarını takip etme, değerlendirme ve geri bildirimde bulunma, çalışan verimini artırmaya yönelik motivasyonu sağlama, uygun hedefleri belirleme, iş özel hayat dengesini sağlama, ekip kurma, uygun lideri seçme, çalışanların işine ve çalıştığı örgüte olan bağlılığını yönetme, ücret belirleme benzeri görevleri bulunmaktadır. Tüm bu değişkenler göz önünde bulundurularak çalışanın, çalıştığı örgüte bağlı bir şekilde işini severek ve verimli çalışmasının sürekliliği sağlanarak örgüt hedeflerinin gerçekleştirilmesi sağlanır. Siz de gelecekte bu sürecin bir parçası olmak ve kariyerinize endüstri ve örgüt psikolojisi alanında devam etmek istiyorsanız, endüstri ve örgüt psikologlarının çalıştığı kurum ve kuruluşlarda staj yapma imkanını değerlendirerek bu alanda deneyim elde ederek alana olan ilginizi tekrar gözden geçirebilir ve son kararınızı verebilirsiniz.
Teşekkürler.
Berrak Çakıroğlu
Yorumlar
Yorum Gönder