ADLİ PSİKOLOJİ
Merhaba Psithoth okuyucularım, bu ayki yazılarımızda sizler için psikoloji alt alanlarını araştırdık. Psikoloji birçok alt alanı olan bir bilim dalıdır. Ancak bu alt alanlar çok iyi bilinmediği için psikoloji mezunları da sürekli aynı alanlarda kendilerine iş imkânları arıyorlar. Farklı alanları keşfederek kendinizi geliştirebileceğiniz alanları sizler için bu ay araştırdık. Ben de sizler için adli psikolojinin nedir, hangi alanlarda çalışır gibi sorularınızı yanıtlayacağım.
Adli psikoloji, hukuk ve psikolojinin pratik ve teorik olarak kesişme noktasıdır. Adli psikoloji; hükümlü ya da tutukluların davranışlarını değerlendirmek, sanıkların soruşturma teknikleri, sanığın cezai ehliyetinin olup olmaması, adli ifadelerde bellek yanılsaması, mağdur çocuklarla adli amaçlı görüşmeler, mağdur yetişkinlerde psikolojik değerlendirme ve müdahale yöntemleri, suçlu çocukların yeniden toplum yaşamına uyumunun sağlanması, velayet değerlendirmeleri ve sigorta taleplerinin değerlendirilmesi gibi konularla ilgilenen psikoloji dalıdır. Adli psikologlar, karakollarda suç soruşturması, ifadelerin değerlendirilmesi, çocuk tanıkların ifadesi alınma sürecinde çalışırlar. Mahkemelerde, mağdurlara psikoterapi sağlarlar, suçluların zihinsel yeterlilik değerlendirmesini yaparlar ve mahkemelere ikinci görüş bildirirler. Adli psikoloğun görevleri şunlardır; suç işlenme riskini değerlendirmek, suçluların öfke yönetimini sağlamaları gibi konularda tedavi programları geliştirmek, alkol bağımlılığı tedavileri geliştirmek, adli suçlu profili oluşturmak, adli personelin stresle, krizle ve zorbalıkla baş etme yöntemlerinin geliştirmesine katkı sağlamak ve şartlı tahliyelerde uzman tanık olmaktır. Adli psikologlar, polis karakollarında, hapishanelerde, ceza ve aile mahkemelerinde, çocuk gözaltı merkezlerinde, sosyal hizmetlerde, rehabilitasyon birimlerinde ve hukuk bürolarında çalışabilirler. Serbest olarak çalışarak danışmanlıkta yapılabilir. Bilirkişi olarak da görev yaparak bir suçun neden olmuş olabileceği hakkında uzman görüşünü mahkemeye bildirebilir. Adli psikologlar suçlularla çalışacağı için bazı zorlukları olabilir. Şiddet uygulayan, cinsel taciz ve tecavüzle yargılanan, kişilik bozukluğu olan veya madde-alkol bağımlılığı olan suçlularla çalışıyorlar. Psikiyatristler, cezaevi görevlileri, adli tıp uzmanları gibi görevlilerle ve üst düzey yöneticilerle sürekli iletişim halinde çalışmalar yaparlar.
Adli psikolog olmak için psikoloji lisansını bitirmek şarttır uzmanlaşmak için adli psikoloji yüksek lisansı yapılabilir. Psikoloji lisansının yanında kriminoloji, ön hukuk ve ceza adaleti alanında yan dal yapılabilir. Klinik psikoloji yüksek lisansı yaptıktan sonra doktora da yaparak uzmanlaşabilirsiniz. Çoğu adli psikolog doktora derecesini alır. Sürekli okumak, eğitimler alarak kendini sürekli geliştirmek önemlidir. Psikoloji lisansı yaparken de staj yaparak bu alanda deneyim kazanabilir ya da size uygun olup olmadığını anlayabilirsiniz. İlaç ve alkol tedavi merkezlerinde, rehabilitasyon birimlerinde, adalet bakanlığında, denetimli serbestlik müdürlüğünde, aile mahkemelerinde ve emniyet müdürlüğünün çocuk şube birimleri gibi yerlerde staj yapabilirsiniz. Mağdur kişilere destek sağlayan kuruluşlarda gönüllü çalışabilirsiniz.
Adli psikolojinin çalışma alanı çok geniştir. Hem hukuk alanına hem de psikoloji alanına ilgi duyuyorsanız adli psikoloji sizin için iyi bir seçim olabilir.
Bir sonraki yazıma kadar musmutlu günler dilerim sizlere...
Emine Miray Bingöl
Yorumlar
Yorum Gönder