PARANOİD KİŞİLİK BOZUKLUĞU
Hiç gerilim filmi izlerken gözleriniz kapatıp şimdi bir şey olacak diye düşündüğünüz oldu mu? Çoğunuz muhakkak böyle hissetmişsinizdir. Ya da tek başınıza karanlıkta yürürken tedirgin hissettiğiniz? Bu tür örnekleri arttırabiliriz sanırım. Bunların hayatınızın ayrılmaz bir parçası olduğunu ve böyle yaşadığınızı düşünün, sanırım hayat oldukça yorucu olurdu. Bu sayımızda kişilik bozukluklarından paranoid kişilik bozukluğu üzerinde duracağız.
DSM-5 tanı ölçütlerine göre aşağıda belirtilen 7 kriterden 4 veya daha fazlasının görülmesi ile erken erişkinlik döneminde başlayıp değişik bağlamlarda ortaya çıkan, başkalarının davranışlarını kötü niyetli olarak yorumlayarak başkalarına karşı duyulan genel bir güvensizlik ve kuşkuculuk hali;
1-Yeterli bir temele dayanmadan, başkalarının kendisini sömürdüğünden, kendisine kötülük yaptığından ya da kendisini aldattığından kuşkulanır.
2-Arkadaşlarının ya da çalışma arkadaşlarının kendisine olan bağlıkları ya da güvenilirlikleri ile ilgili yersiz kuşkularla uğraşır.
3-Söylediklerinin kendisine karşı kullanılacağı konusunda endişelendiği için kendisini diğerlerine açmaz
4-Sıradan söz ya da olayları kendisine göre yorumlayarak aşağılama ya da göz korkutma anlamı çıkartırç
niteler ve bundan dolayı aniden öfkeyle karşılık verir ya da karşı saldırıda bulunur.
7-Eşine ya da cinsel birliktelik yaşadığı kişiye sadakat konusunda yineleyici ve yersiz kuşkulara sahiptir.
Ali AKBULUT
Kaynakça
Amerikan Psikiyatri Birliği. (2014). Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal Elkitabı. (E. Köroğlu, Çev.) Ankara: Hekimler Yayın Birliği.
Öztürk, M. O., & Uluşahin, A. (2018). A. Kümesi Kişilik Bozuklukları. Ruh Sağlığı ve Bozuklukları (s. 428). içinde Ankara: Bayt Yayınları.
Yorumlar
Yorum Gönder