ÇEKİNGEN KİŞİLİK BOZUKLUĞU
Merhaba sevgili Psithoth okuyucuları, sizlerle bu ay kişilik bozuklukları temasıyla buluşuyoruz.
Çekingen kişilik bozukluğu bilişsel-davranışçı tedavi uygulayarak işlevsiz, hatalı ve otomatik olarak oluşan düşünceler sorgulanır ve değiştirilir (Perrotta, G. 2021). Örneğin, hastanın arkadaş ortamında sürekli dışlandığı ve o ortamda istenmediğini düşündüğünü varsayalım. Burada terapist arkadaşlarıyla eğlendiği hissettiği korkuların ve güvensizliklerin mantıksız ve hiçbir temelinin olmadığını gösterir. Çekingen kişilik bozukluğu olan hastalarda çarpık düşünceler oluşur. Kendilerini çok aşağı gördükleri için her yaptıklarının hata olduğunu ya da eleştirileceğini düşünürler. Bu düşüncelerin sebepsiz olduğunu anlamaları gerekir. Çarpık düşüncelerini, mantıklı düşüncelerle yer değiştirilmesi sağlanmalıdır. Kişilik bozukluklarının tedavisi zordur ve uzun sürer. Birçok etkenin birleşimiyle oluşan çekingen kişilik bozukluğu başka hastalıklar ortaya çıktıktan sonra değerlendirmeye gelirler.
Bir sonraki yazıma kadar musmutlu günler dilerim sizlere...
Emine Miray Bingöl
Kaynakça
Centonze, A., Popolo, R., MacBeth, A., & Dimaggio, G. (2021). Building the alliance and using experiential techniques in the early phases of psychotherapy for avoidant personality disorder. Journal of Clinical Psychology, 77(5), 1219-1232.
Lampe, L., & Malhi, G. S. (2018). Avoidant personality disorder: current insights. Psychology research and behavior management.
Morrison, J. (2017). DSM-5’i kolaylaştıran: Klinisyenler için tanı rehberi (H.K, Çev.) Ankara: Nobel akademik yayınları (Orijinal çalışma basım tarihi 2014)
Perrotta, G. (2021). Avoidant personality disorder: Definition, clinical and neurobiological profiles, differential diagnosis and therapeutic framework.Journal of Neurology, Neurological Science and Disorders, 7(1), 001-005.
Yorumlar
Yorum Gönder