KENDİNİ GERÇEKLEŞTİRME
(PRAMİDİN ZİRVESİNDE OLMAK )
İnsanların neyi neden yaptığını açıklamak üzere ortaya atılmış kuramlar vardır. Hepsinin de asıl amacı insan ve hayvanların davranışlarının altında yatan nedenleri ortaya koymaktır. “Neden insan yemek yemeye, aşık olmaya, uyumaya, cinselliğe, başarıya ihtiyaç duyar? Neden tüm bunlar için çalışır?”…
Davranışları dürtü azalması ilkesi ile açıklayan psikanalitik ve davranışçı kuramlar insanın biyolojik yanına daha çok önem vermekte, davranışların esas amacının fizyolojik ihtiyaçların meydana getirdiği gerilimi giderme olduğunu kabul etmektedirler. (Kuzgun, 1972) İnsan davranışlarını açıklamada dürtü tepki ilişkinin temel alınması yetersizdir. Daha sonra hümanistik psikologlar insan davranışlarını yöneten en temel güdünün “kendini gerçekleştirme” güdüsü olduğunu savunmuşlardır. Kendini gerçekleştirme kavramına ilk olarak Jung’un eserlerinde rastlarız. O, Freud’un bilinçaltı dürtülere ağırlık verip bireyin hayat amaçlarını ve emellerini ihmal etmesine karşı çıkmıştır. Jung' a göre biyolojik ihtiyaçlar hayatın gençlik yıllarında önemli ise de, yerlerini zamanla manevi doyum sağlayan, yüksek düzeyde amaçlara bırakırlar. (Akyaka, 2015) Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinin en üstünde de kendini gerçekleştirme bulunmaktadır. Maslow’un piramidin de her bir ihtiyacın doyurulması ihtiyaçlar hiyerarşisinde yeni bir ihtiyacın belirmesine yol açar. Bu durumda gerilimden kurtulma ve statik bir dengeye kavuşmaktan söz edilemez. İnsan ömrü boyunca kendini gerçekleştirmek için çalışabilir. Çünkü koyduğu her bir hedefe ulaştığında yeni hedeflerinde kapısı aralanır. Kesinlikle, yaşamsal faktörlerinde başında gelir. Maslow kendini gerçekleştirme ihtiyacının iki şekilde olduğundan bahseder. Birisi kişinin kendi, başarısına, uzmanlığına, ustalığına duyduğu saygıdır. Diğeri ise toplum tarafından kendine duyulan saygıdır; toplum içinde itibar görmek, şöhret sahibi olmak, hâkimiyet, saygınlık, takdir edilmedir. Bu durum dâhil olduğu kültürel özelliklerden de etkilenir. (Erzenli Atunbayran & Kaya, 2019) .
TEŞEKKÜRLER
NİSA SIK
Kaynakça
Akyaka, Ş. (2015). VAROLUŞSAL BİR ÇABA OLARAK FOTOĞRAF. Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Kültürel Çalışmalar Dergisi, 8-29.
Erzenli Atunbayran, D., & Kaya, Ş. F. (2019). Üniversite Öğrencilerinin Kendini Gerçekleştirme Düzeyi ile Benlik. İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 388-401.
Kuzgun, Y. (1972). KENDİN İ GERÇEKLEŞTİRM E. Ankara Üniversitesi.
Yorumlar
Yorum Gönder