MOONLIGHT (AY IŞIĞI) FİLM ANALİZİ
Bir çocuğun kendini tanıma hikayesi…
Borry Jenkins’in yönetmenliğini üstlendiği Amerikan yapımı Moonlight filmi, 2016 yılında gösterime girmiş ve 2017’de Oscar ödüllerinde en iyi film ödülünü kazanmıştır. Irkçılığın ve homofobinin sınırlarını aşan bu dünya gündeminde çekilmesi ve ödüllendirilmesi umut ışığı olan bir filmdir.
Film çok sade, kısa akışları olan bir film olsa da derin bir anlam içermektedir. Gerçekçiliği büyük bir özveriyle işlenen, psikolojik alt temeli yüksek ve belki de dünyanın gözünü kapattığı konuları ele almış olan görülmeyeni yüze çarpan bir film, Moonlight.
Moonlight filmi Türkçe’de Ay Işığı karşılığını almıştır. İçeriğinde “Ay ışığı altında siyah çocuklar mavi gözükür.” cümlesinin kullanımı ile filmin adı anlam kazanmıştır. Moonlight, Chiron adında bir çocuğun gelişimini baz alarak üç bölümden oluşur. Çocukluk dönemi, ergenlik dönemi ve yetişkinlik dönemini canlandıran üç farklı aktör ile bir kişi canlandırılır. Film çocuğun yaşadığı toplumu, ebeveyn figürlerini, cinsel kimliği, korkuyu ve kaygıyı ince ince işlemiştir. İlk bölüm çocuğun uyuşturucu ticaretinin yüksek olduğu bir bölgede madde bağımlısı bir annenin ihmalkâr tutumunu ve yaşanılan zorlukları gözler önüne seriyor. Annenin ihmalkâr tutumu zaten şiddet ve zorbalığın ortasında büyüyen çocuğu daha da içine kapanık ve dışlanan bir konuma itiyor. Bu sırada tanıştığı ve babası konumuna yerleştirdiği bir uyuşturucu satıcısının ona sahip çıkması da dikkat çekiyor. İkinci bölümde ise içe dönük yaşayan Chiron’un ergenliğini, cinsel kimliğini keşfetmesini, uğradığı zorbalıkları, dışlanmayı konu alırken bir çocuğun dışlanma ile nasıl mücadele ettiği bu mücadele sonucu sınıflandırma kavramının sonuçlarını gösteriyor. Chiron, mücadele sonucu kabul görmenin ancak onlara benzerse olacağı kanısına vararak hayatını büyüdüğü yerdeki insanlara benzeyerek devam ettiriyor. Üçüncü yani son bölümde bizi Chiron’un yetişkinliği karşılıyor artık daha sert görünüme sahip, uyuşturucu ticareti yapan, duygularını ve cinsel kimliğini bastırmış bir adam çıkıyor karşımıza hayatının geldiği noktayı görüyoruz.
Bu film bize bastırılmışlığın, ötekileştirilmişliğin ne olduğunu, nasıl olduğunu, travmalarımızın ya da çocukluğumuzun gelecekte nasıl etkiler ortaya çıkardığını somut bir şekilde gösteriyor. Bu nedenle film her ne kadar üstünde durulması gereken konuları hızlı bir şekilde geçmiş olsa da benim düşüncem oldukça değerli bir film olduğudur. Umuyorum ki filmi izlememiş olanlarınız varsa bu değerlendirmeyi okuduktan sonra izlemek için bir vakit ayırır.
Teşekkürler,
Merve Ceren Şafak
Kaynakça:
1) Jenkins, Borry. Moonlight. 2016. https://www.imdb.com/title/tt4975722/
Yorumlar
Yorum Gönder