Ana içeriğe atla

VOYÖRİZM GÖLGESİNDE YAŞAMAK-ROJDA ÇELİK


VOYÖRİZM GÖLGESİNDE YAŞAMAK




Merhabalar, sevgili okurlarım! İçinde bulunduğumuz yoğun final haftasından PSITHOTH olarak kafamızı kaldırıp, sizlerle tekrar bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu ayki sayımızın temasını açıklıyorum. Hazır mısınız? Eveeet, geliyooor veee “cinsel sapkınlık (parafili) bozukluklarııı”. Ne oldu, neden sessizleştiniz? Bu bozuklukların toplumda var olduğunu inkâr mı ediyorsunuz? Etmeyin, sevgili okurlarım! Bu bozukluklara sahip olan kişiler var, benim bu ay bahsedeceğim parafili bozukluklarına sahip kişiler de var. Onlar kimler mi? Voyöristler.

Önce sizlere biraz parafilinin ne olduğundan bahsedeceğim. Eski Yunancada “alışılagelmişin dışında, ötesinde (para)” ve “aşk, sevgi (philia)” anlamına gelen kelimelerin birleşiminden oluşmaktadır. Kullanıldığı tanım ise, “belirli bir zamanda ve toplumdaki norm ve değerlere göre tipik olmayan, alışılmamış cinsel ilgiler” dir  (Crawford, 2006; Tetik ve Başar, 2014). 

Fakat parafili ve parafilik bozukluk birbiriyle karıştırılmamalıdır. DSM-5’te bu fark vurgulanmıştır. Buna göre parafili, “fenotipik olarak normal, fizyolojik olarak olgunlaşmış, onay veren insanlara yönelik olan genital uyarı veya ön sevişmedeki okşama dışında herhangi bir cinsel ilginin yoğun ve ısrarlı olması (cinsel mazoşizm bozukluğu ve cinsel sadizm bozukluğu) ” şeklinde tanımlanmıştır. Oysa parafilik bozukluk, “sıkıntı, işlevsellikte bozulma veya başkalarının zarar görmesi ölçütlerinin karşılandığı durum (röntgencilik bozukluğu, göstermecilik bozukluğu ve sürtünmecilik bozukluğu)” şeklinde tanımlanmıştır. (APA, 2013; Tetik ve Başar, 2014).

Peki, parafilik bozuklardan biri olan vayörizm, nedir? Bilinen adıyla “gözetlemecilik” tir. Haberi olmadan bir kişiyi çıplak, soyunurken ya da cinsel etkinlikte bulunurken gözetleyip, bu durumdan cinsel olarak uyarılmak, demektir. Tabi bunun bozukluk sayılabilmesi için yineleyici bir şekilde devam etmesi gerekmektedir. En az altı aylık düşlemler boyunca, itkiler (insanı kendiliğinden eyleme iten nedenler) ya da davranışlarla gözetlemecilik bozukluğu, kendini göstermektedir (APA, 2013; Tetik ve Başar, 2014).

Gözetlemecilik ve diğer parafili ile parafilik olguların toplumda sık rastlandığı bilinmesine rağmen, bu olguların toplumda rastlanma sıklığı ile ilgili güvenilir ve kapsamlı epidemiyolojik araştırmalar bulunmamaktadır. Çünkü toplum, bu tür cinsel bozukluklara karşı tepki gösterdiği için, adli ve idari zorunluluk dışında olgular, tedavi ve yardım amacıyla hekimlere başvuru yapmamaktadır (İncesu, 2014).

Oysa Tetik ve Başar’ın (2014) olgu sunumundaki gibi ailesinden ve çevresinden destek alıp kliniğe başvursalar, yine bu olguda olduğu gibi adli bir sorunla karşılaşmadan iyileşme göstereceklerdir. Bu yüzden sizlerden bir ricam var sevgili okurlarım. Çevrenizde parafilik bozukluğa sahip kişilerin olduğunu biliyorsanız, toplumun yaptığı gibi onları dışlamayın. Onlarla konuşun ve tedavi olmaları halinde iyileşebileceklerine dair yüreklendirin. Hadi, hep birlikte bu kişileri topluma kazandırmaya çalışalım, diyor ve kamu spotumsu bir şekilde bu ayki yazımı sonlandırıyorum.

Bir sonraki ay görüşmek üzere, kendinize iyi bakın 

Teşekkürler, 

Rojda ÇELİK


KAYNAKÇA

İncesu, C. (2004). Cinsel işlevler ve cinsel işlev bozuklukları. Klinik Psikiyatri. 3. 3-13.

Tetik, S., Başar, K. (2014). Gözetlemecilik yakınması ile başvuran bir erkek eşcinselin tanı ve tedavi süreci: olgu sunumu. Kriz Dergisi. 22 (1-2-3). 33-39.


Yorumlar

POPÜLER YAZILAR

GERÇEKLE HAYALİN BİRBİRİNE GİRDİĞİ BİR FİLM: FRACTURED- DORUKHAN SAĞLAM

  GERÇEKLE HAYALİN BİRBİRİNE GİRDİĞİ BİR FİLM:  FRACTURED Beynimize ne kadar güvenebiliriz? Biz mi beynimizi yönetiriz yoksa o mu bizi yönetir? Zihnimiz gerçekleri bile saptırabilecek kadar güçlü müdür?  Fractured filmi boyunca işte tam da bu soruları soracaksınız kendinize. Zaman zaman ne olduğu konusunda karmaşaya düşebilir, ne olduğunu tam anlamlandıramayabilirsiniz. Kimi zaman ise tam her şeyin açıklandığını düşündüğünüzde bir sonraki sahne tüm fikirlerinizi altüst edebilir. Gizem, gerilim ve psikoloji konulu filmler ilginizi çekiyorsa bu film tam da size göre olacaktır. Film, evli bir çiftin yolculuğu ile başlamaktadır. Ray ve Joanne Monroe ufak kızları Peri ile birlikte seyahat ederken bir benzin istasyonunda mola verirler. Bu benzin istasyonunda mola verdikleri sırada kızları bir kaza geçirir. Peri inşaat alanının kenarında dururken bir köpek gelir, Ray köpeği korkutmak için taş atsa da köpek Peri’nin üzerine giderek onu korkutur ve korkarak geri kaçan Peri inşaat çukuruna düşer

GOOD WİLL HUNTİNG(CAN DOSTUM)- ÖZGE CEYLAN

  GOOD WİLL HUNTİNG(CAN DOSTUM) Good Will Hunting  Türkçe ismi ile Can Dostum    Matt Damon  ve  Ben Affleck 'i n senaryosunu yazmış olduğu,   Robin Williams ’ın başrolünü oynadığı Oscar Ödülü almış bir filmdir.  Film de yer alan oyuncu Matt Damon ve Ben Affleck Hollywood Sinema dünyasında önemli bir noktaya gelmekle beraber Film ile En iyi Senaryo ödülünü almışlardır Bu ödül ile birlikte sinema yaşamının bir çok alanında yer almışlar ve performanslarını sergilemişlerdir. Geçmişten günümüze filmler ele alındığında psikoloji, eğitim gibi insan ve toplumu ele alan birbirinden farklı birçok alanda filmlerden yararlanmaktadır. Bu nedenle  psikoloji sahasında da kullanılmaktadır  Filmler baktığımız zaman bireyin yaşamını yansıtmak ile beraber kimi zaman kişilerin gerçek yaşam öyküsünden yararlanılarak oluşturulmaktadır.   Filmler alanda fazlasıyla kullanılmaya başlamaktadır şöyle ki sinema terapisi terapi içerisinde yardımcı bir araç olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda filmlerin insan

SIGMUND FREUD VE AŞKIN PSİKOLOJİSİ-ROJDA ÇELİK

SIGMUND FREUD VE AŞKIN PSİKOLOJİSİ Aşk şairlerin uydurmasıdır, demiştir Ursula K. Le Guin Malafrena adlı romanında. Peki, şairlerin anlam yüklemeleri sonucu mu aşk insan hayatında bu kadar değerli olmuştur, yoksa aşkın insan hayatında bu kadar değerli olması mı şairleri yazmaya yöneltmiştir. Bu soruların cevabını bilmemekle beraber gelin Freud’un “Aşkın Psikolojisi” kitabını inceleyerek bu konuya ışık tutmaya çalışalım. Freud denince hemen hemen herkesin aklına cinsellik gelir. Çünkü psikoloji ile ilişkili çoğu kavramı cinsellik temelinde açıklamıştır. Aşk kavramı da bunlara dâhildir.  Freud’un yaşadığı dönemde cinsellik, toplumun ahlaki değerlerinden dolayı baskıya maruz kalıyordu. Evlenmeden yaşanan cinsel birliktelikler hoş karşılanmıyor ve ayıplanıyordu. Cinsellikten açıkça söz etmek bile mümkün değildi. Bu durumun getirdiği cinsel eğitim yetersizliği hem erkek hem de kadının yaşantısında zorluklara neden oluyordu. Günümüzde de bu durumun geçerliliğini koruduğunu biliyoruz. Özellik

YUNAN MİTOLOJİSİNDE KADIN- Ezgi KAYA

YUNAN MİTOLOJİSİNDE KADIN Yunan Mitolojisi’nde sık sık karşımıza kadınlar, tanrıçalar çıkar. Hatta bu kadınlar güç savaşçılık ve sembolleri ile bazen erkekleri bile saf dışı bırakabilirler. Örneğin savaşçı, güçlü kimliği ile tanınan Zeyna çok güçlü bir karakter ve mükemmel bir savaş zekâsına sahiptir. Anlatılanlara göre Zeyna o kadar güçlü bir Tanrıçadır ki Tanrıların bile zapt edemediği atlara biner, onlarla uzak diyarlarda savaşır. Baş Tanrı Zeus ve yine güçlü bir karakter olan hikmet tanrıçası, Zeus’un ilk karısı Metis’in kızı olan Athena zekâ ve strateji tanrıçası olarak bilinir. Aynı zamanda Athena sanat ve ilham tanrıçası olarak da bilinir.  Yunan Mitolojisi efsanelerinde de kadın ve kadının mucizeleri sık sık anlatılır. Örneğin Athena’nın Zeus’un kafasının içinden çıktığı ve bu yüzden de Baş Tanrının bütün özelliklerini aldığından bahsedilir. Zeus’un kafası yarılır ve ortaya dans eden, güzelliği ile insanlara ilham veren tanrıça Athena ortaya çıkar ve bütün ölümsüzle