EVRİMSEL PSİKOLOJİ VE BELLEK
Bellek; ihtiyaç duyulan bilgi artık ortamda bulunmadığında uyarıcı, olay, düşünce ve becerilerle ilgili bilgileri kodlama, depolama ve geri getirme rol oynayan bir süreçtir. Araştırmalarda belleğin sınırlı kapasitesi, sınırlı zamanı ve sınırlı kaynakları olduğu sonucuna ulaşılmıştır ( Goldstein, çev. 2013). İnsan belleğinin deneysel olarak araştırılması Hermann Ebbinghaus tarafından başlamıştır. Ebbinghaus araştırmalarında katılımcı olarak sadece kendisini kullanmıştır. Kendisine 3 harfli anlamlı sözler oluşturmuş ve bunları ezberlemiştir. Anlamsız hece oluşturmasının amacı sözel ilişkilendirme lerin etkisini en aza indirmektir. anlamı serilerine oluşan listeyi sorunsuz bir şekilde hatırlaması için gereken tekrar miktarını kaydetmiştir. belirli bir zaman sonra listeyi tekrar öğrenmek için yaptığı tekrarların miktarının azaldığını fark etmiştir. Bu sayede belin ölçülebileceğini öne sürmüştür. Buna tasarruf yöntemi adını vermiştir (Kantowitz, Roediger, Elmes, çev. 2016)
Evrimsel psikoloji; psikoloji bilimin araştırma konularını evrimsel bir bakış açısıyla inceleyen bilim dalıdır. Evrimsel psikoloji insanın psikolojik özelliklerini dikkate alarak doğal seçilim veya cinsel seçilim sonuçlarını öngörmeyi hedefler. Evrimsel psikologlar insanların atalarından gelen tekrarlayan sorunları çözüme kavuşturmak için gerçekleştirilen psikolojik uyumların insan davranışlarını ortaya çıkardığını savunurlar.
Evrimsel psikolojiye göre bellek adaptasyon amacıyla uyum sağlamak için evrim geçmiştir. Evrimsel psikologlara göre hayatta kalma yani adaptasyona yönelik bilginin bellek performansını arttırdığıni savunmuşlardır. Onlara göre bellek aynı kalmamış, evrim geçirmiştir. Evrimsel psikologlar daha çok " bellek neden evrim geçirmiştir?" sorusu ile ilgilenmislerdir.
Teşekkürler.
Nisa Sık
Yorumlar
Yorum Gönder