Ana içeriğe atla

PSİKOLOJİ ALANINI TANIMAK: SAĞLIK PSİKOLOJİSİ- ÖZDEN NUR KARPINAR


PSİKOLOJİ ALANINI TANIMAK: SAĞLIK PSİKOLOJİSİ



Psikolojinin tanımına bakıldığında insan davranışlarının, zihinsel süreçlerinin bilimselliğe dayandırarak incelenmesidir.(Zimbardo, Gerirng, 2015) Alanda çalışan lisans eğitimi psikoloji olan birçok psikolog bu tanımdan yola çıkarak yeni bilgiler ışığında hala bilimsel çalışmalar yapmaktadır. İnsan doğası ne olabilir? Davranışlarımızı yani hareketlerimizi neler belirler ve sosyal çevreye uyum sağlarken nasıl bir değişiklik gösterir? Gibi sorular hala günümüzde güncel bir araştırma konusu olabilir. Hala güncelliğini bu denli koruyan insan doğası ve davranışları olarak adlandırdığımız psikoloji alanı herkesin herhangi bir koşulda aynı davranışları göstermesini beklemekte midir? Hayır. Küçük bir çocuk, başarılı bir sporcu, yoğun çalışma saatlerine sahip bir kadın, işinden ayrılmakta olan bir erkek ya da hayat arkadaşı hasta bir eş... Bu örnekleri elbette çoğaltabiliriz ama biliriz ki bu bireylerin hepsi farklı bir davranış örüntüsü halindedir. Önemli olan soru, bu insanlar doğrusal bir davranış mı çizer? Elbette hayır. Çünkü psikoloji özneleri yani bireyleri kendi içerisinde barındırır ve değerlendirir. Bu özneler ise biricik ve tektir. Farklı yaklaşımlara, farklı bakış açılarına ihtiyaç duyar. Örneğin, klinik alanda uzmanlaşmış birinin şirkette çalışmakta olan yoğun mesai yapan çalışanların motivasyonunu anlaması pek mümkün olmasa gerek ve aynı zamanda bir endistüriyel psikoloji alanında çalışan bir uzmanın bireyin kronik hastalıklarla ile baş etmede, akut yaralanmalarda veya öngörülen hastalıklardan korunmada gerekli destek ve yaklaşımları sunmayacağı ön görülebilir bir gerçektir.(Kocabaş, 2007) Bu örnekler bizlere aslında psikoloji alanının kapsayıcılığını da göstermektedir. Her insanın ve her davranışın özel olduğunu kabul ediyorsak farklı alanlara da ihtiyaç olduğunu kabul etmiş oluruz. Yalnızca klinik ya da gelişim değil birçok alandan bahsedebiliriz. Bunlardan biri ise sağlık psikolojisi.




Sağlık psikolojisi alanı APA(Amerikan Psikoloji Birliği) tarafından 1978 yılında tanınmıştır. 1980 yıllarına geldiğimizde ulaşılan ilk tanımlama; “sağlığın geliştirilmesi ve sürdürülmesi, hastalıkların ve ilgili işlev kayıplarının azaltılması ve tedavisi için psikoloji disiplininin kendine özgü eğitimsel, bilimsel ve mesleki katkılarının toplamı”( Matarazzo,1980) olarak sunulmuştur. Sağlık psikolojisi en temelde psikoloji ve sağlık arasında bağlantılı olduğunu, hastalıkların etiyolojisinde(nedenselliğinde) davranışın rolünü görmekte, sağlıksız davranışları belirlemekte, fizyoloji ile psikoloji arasında bağlantılara, kronik hastalıklar ile yaşamak ve/veya tedavi aşamasında psikolojik halin incelenmesi alanın görev çerçevelerini sunmaktadır. (Korkut, Aktaş, 2018)

Fizyoloji ile psikolojiyi aynı potada eritmek aslında alan için çok fazla sorunun cevabı olmuştur. Örneğin, toplumumuzda bile kişinin hissettiği kaygı seviyesi ile fiziksel bir rahatsızlığının olmasını herhangi bir veriye dayandırmadan çoğu zaman yordanır. Sağlık psikolojisi bu tahmin sürecini bilimselliğe dökerek hipotezler oluşturarak bu sorularında cevabını bizler için araştırmaktadır. Bir yandan da içsel yolculuğumuz ile bedenimiz arasında köprü kurmaya bile benzetebiliriz. Bu alanın güçlü kısımlarından en dikkat çekici olanı belki de içsel doğamızın kötü değil yönlendirmeye ihtiyacı olduğudur. Çünkü bu yönlendirme sayesinde yaşamlarımızı yönetebilir, daha sağlıklı, daha mutlu olabildiğimiz kanısıdır. (Maslow,1962) Her koşulda olmayabilir fakat bir anlığına kendimize dönüp baktığımızda doğal akışı bozan yine biz insanlarız. Bedenimize baskı kuran, onu reddeden bireyin kendisi olabiliyor. Bu durumda da net bir şekilde ya da gizliden gizliye bozulan bir beden sağlığından bahsetmek mümkün olabiliyor. Elbette beden sağlığı ile ruhsal sağlık arasında her araştırma anlamlı bir kuvvet göstermiyor. Fakat bedenin sağlıklı yanlarına odaklanmak, hayatımızda bazı kaygı, korku vb. tüm duyguları yaşamak ve aynı zamanda bu duyguların bizleri ele geçirmeden sınırı korumak yaşamlarımızı iyileştirmekten geçtiği sağlık psikolojisinin ‘sağlıklı birey’ için esasları arasında olmaktadır.(Maslow, 1962)

Yaşamımız boyunca sağlıklı olmamız her şeye rağmen imkânsız bir hal alabiliyor. Bir rahatsızlığı yalnızca bireyin kendi ruhsal sağlığına bağlanamaz. Genetik, biyopsikososyal, sosyokültürel faktörlerin de etkisi unutulmamalıdır. Bu durumda ise sağlık psikolojisi alanında çalışan kimseler hastalık sürecini birey ekseninden daha da büyütürler ve tedavi uyumlarını, hastalığın kendisinden kaynaklı bireyin ve hasta yakınlarının yaşadığı zorlukları, hastalık sürecinde sosyal çevrenin psikoloji üzerinde etkisine bakar ve çözüm üretmeye çalışırlar. (Korkut, Aktaş,2018)

Sağlık psikolojisi danışmanlığı alanda psikolojinin genel hatlarıyla da beslenir. Yani yine danışana öğüt vermezler. Seçenekler sunulur, farkındalık arttırılması sağlanır. Hastalıklar sürecinde bazen kendimizi dinleyemez, odaklanamaz ya da tüm dikkatimizi sağlık problemlerine verebiliriz. Ancak bu disiplinde içinde bulunulan durumu kavramak, kendimize biraz göz atmanın mümkün olacağı açıktır. (Kocabaş,2007)

Sağlık psikolojisi dört temel alan ile daha çok dikkat çekmektedir. Klinik sağlık psikolojisi, halk sağlığı psikolojisi, toplum sağlığı psikolojisi ve eleştirel psikoloji olarak görmek mümkündür.(Usubütün, 2003)Bu alanda çalışmaların haricinde sağlık psikologlarının ilgilendiği alanlar kronik stres, madde kullanım bozuklukları, doğum kontrolü, kanser hastaları, beslenme ve yeme bozuklukları vb. olarak tanımlayabiliriz. Tüm bu alanlar çeşitlendirilebilir. Ancak rahatsızlıklardan da anlaşılacağı gibi alanda çalışan psikologlar farklı eğitimlere tabii olacaktır. Örneğin, kanser hastaları ile çalışan (psikoonkoloji) bir psikolog ile morbid obezite bir birey ile çalışması farklı eğitim ve duygusal yönelimleri içerir. (Kocabaş,2007)

Ülkemizde psikoloji bölümünün ancak kısıtlı bir miktarının insanlara ulaştığını görmekteyiz. Doğru bilgiler ve gerçek psikologlar ile çalışmak ise işin farklı bir boyutu. Fakat alanımızın her bireye ulaşması için uzun senelerdir kendine yol yapmış disiplinleri mevcuttur. Sağlık psikolojisi alanı da bunlardan yalnızca bir tanesi… Alanda lisans eğitimini tamamlayacak arkadaşlarım ya da ruh sağlığının yalnızca klinik bir alandan ibaret olduğunu düşünen insanlar olacaktır. Ama psikoloji bilimsellik ve insan için var olduğu sürece alanını, bilimselliğini, bilgilerini yenilerek ve katlayarak devam etmektedir. Sağlık psikolojisi de hastalık öncesinde korunmada ruh sağlığı ile hasta olduktan sonra olan ruh sağlığımız ile ilgilenerek daha verimli, daha huzurlu, daha kendimizin farkında bireyler olmamız için destek veren alanlardan en önemlileri arasındadır demek mümkün olacaktır.

Sağlık ile kalmanız dileğiyle,

TEŞEKKÜRLER,
ÖZDEN NUR KARPINAR




Kaynakça:

Maslow A., “İnsan Olmanın Psikolojisi ‘Toward a Psychology of Being’” Pegasus, 2001, İstanbul.

Kocabaş Ö. E. “Bir Uygulama Alanı Olarak Sağlık Psikolojik Danışmanlığı” Ege Eğitim Dergisi, 2007(8)2:37-51.

Usubütün S., “Sağlık Psikolojisi Ve Koruyucu Sağlık Çalışmaları” Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 25(4), 2003, Sivas.

Aktaş A., Korkut Y., “Sağlık Bilimlerine Psikolojinin Büyük Katkı Yapacağı Bir Alan: Sağlık Psikolojisi” Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, Psikoloji, İstanbul, Türkiye, 2018.

Gerring J. R., Zimbardo G. P., “Psikoloji Ve Yaşam” Nobel Yayın, 2015.

Yorumlar

POPÜLER YAZILAR

GERÇEKLE HAYALİN BİRBİRİNE GİRDİĞİ BİR FİLM: FRACTURED- DORUKHAN SAĞLAM

  GERÇEKLE HAYALİN BİRBİRİNE GİRDİĞİ BİR FİLM:  FRACTURED Beynimize ne kadar güvenebiliriz? Biz mi beynimizi yönetiriz yoksa o mu bizi yönetir? Zihnimiz gerçekleri bile saptırabilecek kadar güçlü müdür?  Fractured filmi boyunca işte tam da bu soruları soracaksınız kendinize. Zaman zaman ne olduğu konusunda karmaşaya düşebilir, ne olduğunu tam anlamlandıramayabilirsiniz. Kimi zaman ise tam her şeyin açıklandığını düşündüğünüzde bir sonraki sahne tüm fikirlerinizi altüst edebilir. Gizem, gerilim ve psikoloji konulu filmler ilginizi çekiyorsa bu film tam da size göre olacaktır. Film, evli bir çiftin yolculuğu ile başlamaktadır. Ray ve Joanne Monroe ufak kızları Peri ile birlikte seyahat ederken bir benzin istasyonunda mola verirler. Bu benzin istasyonunda mola verdikleri sırada kızları bir kaza geçirir. Peri inşaat alanının kenarında dururken bir köpek gelir, Ray köpeği korkutmak için taş atsa da köpek Peri’nin üzerine giderek onu korkutur ve korkarak geri kaçan Peri inşaat çukuruna düşer

GOOD WİLL HUNTİNG(CAN DOSTUM)- ÖZGE CEYLAN

  GOOD WİLL HUNTİNG(CAN DOSTUM) Good Will Hunting  Türkçe ismi ile Can Dostum    Matt Damon  ve  Ben Affleck 'i n senaryosunu yazmış olduğu,   Robin Williams ’ın başrolünü oynadığı Oscar Ödülü almış bir filmdir.  Film de yer alan oyuncu Matt Damon ve Ben Affleck Hollywood Sinema dünyasında önemli bir noktaya gelmekle beraber Film ile En iyi Senaryo ödülünü almışlardır Bu ödül ile birlikte sinema yaşamının bir çok alanında yer almışlar ve performanslarını sergilemişlerdir. Geçmişten günümüze filmler ele alındığında psikoloji, eğitim gibi insan ve toplumu ele alan birbirinden farklı birçok alanda filmlerden yararlanmaktadır. Bu nedenle  psikoloji sahasında da kullanılmaktadır  Filmler baktığımız zaman bireyin yaşamını yansıtmak ile beraber kimi zaman kişilerin gerçek yaşam öyküsünden yararlanılarak oluşturulmaktadır.   Filmler alanda fazlasıyla kullanılmaya başlamaktadır şöyle ki sinema terapisi terapi içerisinde yardımcı bir araç olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda filmlerin insan

YUNAN MİTOLOJİSİNDE KADIN- Ezgi KAYA

YUNAN MİTOLOJİSİNDE KADIN Yunan Mitolojisi’nde sık sık karşımıza kadınlar, tanrıçalar çıkar. Hatta bu kadınlar güç savaşçılık ve sembolleri ile bazen erkekleri bile saf dışı bırakabilirler. Örneğin savaşçı, güçlü kimliği ile tanınan Zeyna çok güçlü bir karakter ve mükemmel bir savaş zekâsına sahiptir. Anlatılanlara göre Zeyna o kadar güçlü bir Tanrıçadır ki Tanrıların bile zapt edemediği atlara biner, onlarla uzak diyarlarda savaşır. Baş Tanrı Zeus ve yine güçlü bir karakter olan hikmet tanrıçası, Zeus’un ilk karısı Metis’in kızı olan Athena zekâ ve strateji tanrıçası olarak bilinir. Aynı zamanda Athena sanat ve ilham tanrıçası olarak da bilinir.  Yunan Mitolojisi efsanelerinde de kadın ve kadının mucizeleri sık sık anlatılır. Örneğin Athena’nın Zeus’un kafasının içinden çıktığı ve bu yüzden de Baş Tanrının bütün özelliklerini aldığından bahsedilir. Zeus’un kafası yarılır ve ortaya dans eden, güzelliği ile insanlara ilham veren tanrıça Athena ortaya çıkar ve bütün ölümsüzle

SIGMUND FREUD VE AŞKIN PSİKOLOJİSİ-ROJDA ÇELİK

SIGMUND FREUD VE AŞKIN PSİKOLOJİSİ Aşk şairlerin uydurmasıdır, demiştir Ursula K. Le Guin Malafrena adlı romanında. Peki, şairlerin anlam yüklemeleri sonucu mu aşk insan hayatında bu kadar değerli olmuştur, yoksa aşkın insan hayatında bu kadar değerli olması mı şairleri yazmaya yöneltmiştir. Bu soruların cevabını bilmemekle beraber gelin Freud’un “Aşkın Psikolojisi” kitabını inceleyerek bu konuya ışık tutmaya çalışalım. Freud denince hemen hemen herkesin aklına cinsellik gelir. Çünkü psikoloji ile ilişkili çoğu kavramı cinsellik temelinde açıklamıştır. Aşk kavramı da bunlara dâhildir.  Freud’un yaşadığı dönemde cinsellik, toplumun ahlaki değerlerinden dolayı baskıya maruz kalıyordu. Evlenmeden yaşanan cinsel birliktelikler hoş karşılanmıyor ve ayıplanıyordu. Cinsellikten açıkça söz etmek bile mümkün değildi. Bu durumun getirdiği cinsel eğitim yetersizliği hem erkek hem de kadının yaşantısında zorluklara neden oluyordu. Günümüzde de bu durumun geçerliliğini koruduğunu biliyoruz. Özellik