PİKA SENDROMU
Yeme bozukluğu dendiğinde aklınıza çok yemek, az yemek veya yediğini çıkarmak gibi örnekler geliyor olabilir. Ancak aralarından ilginç olan biri var: Pika Sendromu.
Kimilerinin sağlığını kilo kaybı, karın ağrısı, besin değerleri eksikliği yüzünden tehdit eder. Türk araştırmacılar, bir vaka çalışmasında bağırsak sorunu yaşayan genç kızın taş yediğini ve sendromunun aynı zamanda kompülsif bozuklukla alakalı olduğunu gördü (Senol, Özdemir, Sahiner, & Özdemir, 2013). Başka bir Türk kaynağa göre bu ilginç can çekmesi bazı mineral eksikliklerinden de kaynaklanıyor olabilir. (Kumsar & Erol, 2013). Çinko ve demir eksikliği de çok büyük bir ihtimal (Ibrahim, 2013). Pika sendromu hamilelikte de görülebilir. Çocuklarda maalesef suistimal eden ailelere sahip olanlar böyle yapabilir. Kimi anksiyete hastaları da yemek olmayan şeyleri yiyerek rahatladığını hissedebiliyor. Yine Türk araştırmacılar anksiyetik hisseden normal IQ’lu bir adamın cam yediğinde rahatladığını görmüşler (Kumsar & Erol, 2013).
Bilişsel davranışçı terapinin ve aile terapisinin Pika sendromunu, psikolojik nedenlere dayanıyorsa, ortadan kaldırdığı biliniyor. Zeka sorunundan kaynaklanan sebepleri için uygulamalı davranış terapisi(ABT) öneriliyor. ABT, pozitif davranışı pekiştirip istenmeyen davranışı cezalandırarak yeni davranış kazandırma yöntemi olarak işliyor. (Matson, Hattier, Belva, & Matson).
Pika sendromunu ciddiye almayan ve rahatsızlık olarak görmeyen bazı Türkler maalesef internette bunun piyasasını oluşturmuş durumda. Toptan, indirimli ya da adet bazında kil, vb. ürünler satarak öyle bir anlatıyorlar ki normalmiş gibi geliyor ve kiminin canı çekiyor. Çeşitli yemek olmayan ürünleri yerken videoya çekenlerin sayısı ve izleyicisi de büyük.
Pika adının nerden geldiğini de merak ettim. saksağandan geliyormuş! Latince’de "picave" denen bu kuşun her şeyi yediği söyleniyor ancak isminin kullanılarak tıp kitaplarına girmesi 1563’ü bulmuş.
Son olarak ben de size küçüklüğümden bir kısım anlatmak istedim. Psithoth dergi grubumuz olarak konularımızı bölüşürken bu konuyu seçtiğimde küçüklüğümde de bu sendroma sahip olduğumu ve adını bilmiyordum. 6 yaşlarındayken kahvaltıda yumurtayı yemek yerine kıtır kıtır kabuğunu yerdim ve plajdaki kumu yemekten keyif alırdım. Annem beni doktora götürmüş ve demir, kalsiyum ya da çinko eksikliği olan çocuklarda böyle davranışların olabileceğini öğrenmiş. Komik bir küçüklük anısı olsa da eğer sizde veya çevrenizde de böyle birisi varsa önce kan değerlerine baktırın, özellikle değerler tam çıkarsa bir uzmana gitmeniz tabii ki önemli.
Teşekkürler.
Nasira Cansev BUKHARİ
Referanslar:
https://www.theravive.com/therapedia/pica-dsm--5-307.52-(f98.3)-(f50.8)
https://onedio.com/haber/pika-sendromu-hastalarina-yenilebilir-toprak-satisi-yapan-bir-acayip-hesaplar-894478
https://www.rspb.org.uk/birds-and-wildlife/wildlife-guides/bird-a-z/magpie/
https://pediatrics.aappublications.org/content/44/4/548
Yorumlar
Yorum Gönder