TEDAVİNİN YARISI ANLAMAKTIR - Patch Adams (Film Analizi)
Yılı: 1998
Yönetmen: Tom Shadyac
Başrol: Robin Williams
Aydınlanmalar, meslek kararları ve hayat amacının keşfi illa genç yaşlarda yaşanmaz. Patch Adams, otuzlarına yaklaştığında tıp okumaya karar vermişti. Film olarak karşımıza çıksa da, gerçek hikayeden esinlenen bu otobiyografik eser izleyenlerini güldürüyor, düşündürüyor ve hüzünlendiriyor. İntihar girişimleri yüzünden gittiği psikiyatri kliniğinde (1969), burnu büyük ve onu dinlemeyen doktorlardan çok hastalara kendini yakın hissetti. Oda arkadaşının sanrılarıyla dalga geçmeyip onu anlamaya çalıştı, ve dehalık delisi yaşlı iş adamından dünyaya farklı bakmanın hayatı güzelleştirdiğini öğrendi. Arkadaşlığın, samimiyetin ve yardım etmenin onu iyileştirmesinden sonra ise yeni hayatına artık ne istediğini bilerek adım attı. Böylelikle klinikte iletişimde olduğu üç kişi, aslında filmin devamında verilecek mesajlardan işaretler taşıyor.
Patch doktoruna hislerini şöyle açıklamıştı; "Depresyonum ve ailemdeki kayıptan sonra sanki bir farklılık oluştu. Kendimle Dünya'daki diğer insanlar arasında bir fark..." Sonrasında, hastaların hastalıklarından çok, kendilerini farklı hissetmesi yüzünden bunalıma girdiğini anlayacaktı.
Tıp okuluna başladığındaysa da hocalarının "hastalarla aynı seviyeye inmek" konusunda kaygıları vardı. Onlardan farklı düşünen Adams okul arkadaşlarının ve hocalarının gözünde uzun bir süre çıkıntı olarak kalacaktı. Çok sevdiği kız arkadaşı Carin'e ideallerindeki hastaneyi anlatsa da onun da Patch'e karşı tereddütleri vardı.
İnsanları hastalıklarına göre değil isimlerine göre çağırmaya, onların hislerini ve isteklerini dinlemeye dikkat eden sıcak kalpli doktorun filmi Patch Adams, sadece doktor adaylarının değil herkesin izlemesi gereken filmler kategorisine, bize merhameti ve samimiyeti aşılamaya çalışması yüzünden giriyor. Mesajına göre, sağlık ve moral, prosedür, rütbe ve paradan daha değerli olmalı. Bir doktor, kendisi için değil başkaları için doktor olmalıydı.
"Bir hastalıkla savaşmak istiyorsak kayıtsızlıkla savaşalım. Hastalığı tedavi ederken kaybeder ya da kazanırsın. İnsanı tedavi ederken hep kazanırsın."
Farklılık üstüne, kendisi hastayken de söylediklerine bakılırsa, sorun belki de başımıza bir şey geldiğinde kendimizi dışarıdan soyutlamakta, uzak ve farklı hissetmekte yatıyordur. Sevgi ve anlayış da bir terapidir ve bunu psikolog olmasanız dahi yakınınıza sarılarak ve onu anlayarak yapabilirsiniz. Tedavi edilmesi gereken şey bazen kişinin sahip olduğu hastalıktan çok etkilenen morali ve umududur. Ve Dünya'da yaygın olan hastalıkların çözümleri - iyi ya da kötü- bulunsa da, moral için gereken şey kişinin dilinden anlayabilmektir. Filmde 305 numaralı odadaki aksi kanser hastası Bill'le de, ona yumuşak yaklaşmak yerine argo bir dille konuştuğunda Bill'in daha çok hoşuna gidiyor ve dilinden anlayan Patch'le kısa sürede dost oluyor.
Film dışı bilgi: Patch Adams şu anda 74 yaşında ve hayal ettiği hastaneyi 1971'de kurdu. Gesundheit'a hala Dünya'nın farklı yerlerinden insanlar gerek hasta gerek doktor olarak gidiyor. Hastanenin internet sitesi: https://www.patchadams.org/
Yorumlar
Yorum Gönder