HAYATIN İÇİNDEKİ MINDFULNESS
Mindfulness, birçok kişinin adını duysa bile anlamını tam olarak bilmediği ve/veya hayatına adapte etmediği bir egzersiz biçimi. Bu yazımda bahsetmek istediğim şeyler, genel olarak mindfulness’ın anlamıyla birlikte hayatınıza neden ve nasıl adapte edebileceğinizden ibarettir.
Genel tanımı yapıldığında eski bir Budist uygulamasından (practice) gelen mindfulness, hayatta yaşadığımız şeylere farklı bir açıdan dikkat kesilmek ve anda kalabilmekle ilgili. Hayatımızdaki herhangi bir amaca ya da şu an içinde bulunduğumuz "an"a yargısızca yaklaşabilmek ve benimseyebilmek, tam anlamıyla hayata mindfulness’ça yaklaşmak demek. Mindfulness’ın kelime anlamıysa zaten bilinçli farkındalık demek. Çoğu açıklamaların temeli, “anın/amacın farkında olmak” la toparlanabilir.
Araştırmalar, mindfulness’ın psikolojik iyilik haliyle pozitif; depresyon, kaygı, yeme bozuklukları, travma ve pek çok psikolojik belirtilerle negatif yönde ilişkisi olduğunu göstermiştir (Korkmaz, 2018, s.40). Bu sebeptendir ki; mindfulness’ı birçok terapist, tedavi sürecinde de kullanıyor ve mindfulness egzersizinin kendisi bir psikoterapi tekniği olarak görülüyor. Terapist, danışanını tanıdığı için danışanına özel bir egzersiz yöntemi önerebiliyor (Rockwell, 2019, s.3). Ama mindfulness egzersizini tek başınıza yapamayacaksınız diye bir şey yok. Mindfulness, yapılması zor bir egzersiz gibi gözükse bile denendiği ve gündelik hayata başarılı bir şekilde uygulandığı takdirde kişiyi birçok açıdan geliştirebilecek ve çok değerli hayat görüşleri verebilecek bir egzersiz. Kendimizde dahil çevremizdeki birçok insanların yaşadığı gündelik sıkıntılar ve uğraşlar, bizlerin anın farkındalığını yaşamamıza engel olabiliyor. Bu durumda bastırılmış farkındalık olarak geçiyor, yani anı yaşasak bile aslında bu anı deneyimleyemiyoruz. Bastırılmış farkındalık (awarness), farkında olmama durumu kişinin bilinçaltında yıkıcı problemlere yol açabiliyor ve davranışlarımızı şekillendirebiliyor, işte tam bu noktada anda’ olabilmek yani mindfulness oldukça önemli. Çünkü mindfulness ana, çevreye ve kendimize adeta bir beyaz bayrak sallıyor ve bizleri tüm bunlara barış içinde ve sakince bakmamıza, fark etmemize yardım ediyor. Gün içerisinde mindfulness kalan insanlardaki hayal gücü, yaratıcılık ve öz-sevgi yetileri gelişiyor. Tüm bunlar bireyde daha rahat seçim yapabilme ve daha kaliteli bir yaşam sürebilmesinde önemli bir destekçi haline geliyor.
Teşekkürler.
Elif Nur GÜRCAN
Kabat-Zinn, J. (1994). Wherever you go, there you are : Mindfulness meditation in everyday life. New York : Hyperion.
Kalafatoğlu, Y., Turgut, Tülay. (2017). The Effects of Mindfulness on Overconfidence. Yönetim Bilimleri Dergisi, 15(29), 175-191.
Korkmaz, B. (2018). Öz-Duyarlık: Psikolojik Belirtiler ile İlişkisi ve Psikoterapide Kullanımı. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar, 10(1), 40-58.
Rockwell, D. (2019, March 7). Mindfulness in Psychotherapy and Love as the Healing Balm. The Humanistic Psychologist. Advance online publication. http://dx.doi.org/10.1037/hum0000127
Yılmaz, E. A. (t.y.) “10 madde ile Mindfulness nedir?”. Alınan yer: https://www.365gun.com
Yılmaz, E. A. (t.y.) “10 madde ile Mindfulness nedir?”. Alınan yer: https://www.365gun.com
Yorumlar
Yorum Gönder