DEMANS YAPISI VE TÜRLERİ
Demans başka bir anılış biçimiyle bunama, zihinsel becerilerin bir hastalık nedeniyle olumsuz etkilenmesi sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Bu becerileri etkileyen ve demansa yol açan 200 farklı hastalık bulunmaktadır. Hastalar genellikle hatırlama, iletişim kurma ve anlamada sorun yaşarlar. Demans semptomları birçok kaynakta aşağıdaki gibi ele alınmaktadır :
• Girişim ve eylem gücü
• Kelimeleri bulma ve cisimleri adlandırma kabiliyeti
• Yol bulma kabiliyeti (yön kestirme yeteneği)
• Hesap yapma kabiliyeti
• Kavrama ve sorun çözme
• Kişilerin adını hatırlama kabiliyetinde problem yaşama/muzdarip olma.
Bu semptomlar sıklıkla zihinsel becerilerin zayıflaması sonucu oluşanlardır. Ancak demans hastalarında nörolojik hafıza sorunları, sosyal beceri ve kişiler arası ilişkilerde beceri yitimi kaynaklı problemler de görülebilmektedir.
Demansın bu kadar çeşitli etkenlerden oluşması sonucu demansa yol açan hastalıklar üç ana gruba ayrılmıştır; nörodejeneratif hastalıklar, vasküler demans ve diğer hastalıklar.
1. Nörodejeneratif Hastalıklar
Beyin işlevlerinde oluşan yavaş ve kademeli bozulmaların yol açtığı demanslara verilen genel isimdir. Bu demans çeşitlerinde Alzheimer, Frontotemporal demans veya Lewy vücut demansı bulunur. Alzheimer aynı zamanda en sık görülen demans türüdür. Öyle ki demansı olan hastaların %60-80’i Alzheimer’dır. Bu durum sıklıkla demans ve alzhimerın birbirine karıştırılmasına ya da Alzheimer ın demansın yerine kullanılmasına neden olmaktadır. İkisi arasındaki en temel ayrım ise her Alzheimer hastasının bir demans hastası olduğu ancak her demans hastasının Alzheimer olmadığıdır.
Frontotemporal demans ise davranışsal değişiklikler ile gözlemlenir. Bu davranışlar; apati, tekrarlayıcı kompülsif ve kalıpsal davranışlar, konuşmada azalma, yeme alışkanlıklarında değişiklikler ile gözlemlenebilir. Bu demans çeşidine yönelik beyin görüntüleme çalışmalarında yürütücü işlevlerde yetersizlikler, frontal ve temporal bölgelerde dejenerasyonlar saptanmıştır (Kuğu ve diğerleri, 2010: 23:293-299).
Son olarak Lewy vücut demansına değinecek olursak, bu hastalık nöronların içindeki anormal protein yapıları sayesinde oluşmaktadır. Bu yapıları ise özellikle beyinde bulunan ‘Alfa Snüklein’ proteinlerinin birikmesi oluşturur. Hücreler eğer bu proteinleri işleyemezse birikmeye başlıyorlar ve sonuç olarak anormal protein yapıları ismi verilen lewy cisimciklerini oluşturuyorlar. Lewy cisimcikleri ismini ise bu yapıları keşfeden nörolog Frederic Lewy’den alır (KhanAcademy, 2015).
2.Vasküler (Damarsal) Demans
Vasküler demans vücuttaki kan akışı bozukluklarının beyine zarar verici etkilerinin neden olduğu demans türüdür. Vücudumuzdaki her hücrenin tıpkı bizim gibi yaşamak için oksijene ihtiyacı vardır ve beyin buna vücutta en ihtiyaç duyan bölgelerden biridir. Kan akışındaki olası bir bozukluk ise beyinin yeteri kadar oksijeni almasını olumsuz etkileyecektir ve bu durum beyin hücrelerinin zarar görmesine hatta ölümüne yol açabilme ihtimali taşımaktadır. Bu da yeni anı oluşturmayı, hafızayı ve tüm zihin yapılarını olumsuz etkiler (KhanAcademy, 2015).
3.Diğer Hastalıklar
Metabolik bozukluklar, bazı vitamin eksiklikleri de beyin üzerinde doğrudan ya da dolaylı olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Bu durumlar demansa yol açan ‘Diğer Hastalıklar’ kategorisinde ele alınır.
Değindiğimiz demans semptomları ve üç ana kategori tanı koymada önemli başlıklardır. Ancak bu adımlardan sonra hastalığın seyri de oldukça önemlidir. Hastalığın nedeni seyri açısından en önemli noktalardan biridir ve demans hastalıklarının uzun yıllar ve çoğunlukla yoğunluğu artarak gittiği bilinmektedir.
Tedavide ise, örneğin; vasküler demansı olan biri için ilaçlar ile beyinde kan pıhtılaşmasının önüne geçmeye çalışılırken, nörodejeneratif hastalıklardan alzheimer için semptomları geçici olarak azaltan yine ilaçlar kullanılmaktadır. Diğer rahatsızlıkların yol açtığı demanslar ise başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Burada da ilaç tedavisi kullanılmaktadır ancak ek olarak psikolojik destek ve neden olan etken bağlamında uzman desteği alınarak da tedavi süreci yürütülmektedir.
Demans hastalığında sosyal desteğin de hastalığa hafifletici bir etkisi olduğu bilinmektedir. Hastanın çevresinin demans hakkında bilinçlendirilmesi önemli noktalardan biridir çünkü bu hastanın sosyal yaşamındaki karşılaşabileceği zorlukları kolay atlatabilmesini sağlayacaktır. Sonuç olarak demansın genel bir tedavi yöntemi yoktur ancak erken tanı ve teşhis hastalığın seyri ve hastanın fiziksel, ruhsal sağlığı için en önemli noktalardan biridir.
Teşekkürler.
Kürşat KEŞAN
KAYNAK:
KhanAcademy. ( 25 Aralık 2015 ). Demansın Diğer Çeşitleri [Video dosyası]. Erişim adresi https://www.youtube.com/watch?time_continue=152&v=oi9ohfWTrYkKuğu, N., Doğan, O., Kavakcı, Ö., Terlemez, İ. (2010). Frontotemporal Demans: Bir Olgu Sunumu. Düşünen Adam Psikiyatri ve Nörolojik Bilimler Dergisi 23:293-299.
Nationalt Videnscenter for Demens. Viden om demens: Demenssygdomme. Erişim adresi http://www.videnscenterfordemens.dk/viden-om-demens/demenssygdomme/
Nöropsikiyatri Hastanesi İstanbul (NP). Nöroloji Hastalıkları: Demans. Erişim Adresi https://npistanbul.com/noroloji/demans
Yorumlar
Yorum Gönder