İnsan Kaynaklarında Kariyer
Psikoloji bölümü mezunları birçok alanda iş bulma imkânına sahiplerdir, bunlardan bir tanesi de insan kaynakları departmanıdır. Bu bölümden mezun olan ve yüksek lisansını “Endüstri ve Örgüt Psikolojisi” (İş ve Örgüt Psikolojisi) alanında yapmış olan adaylar, çeşitli şirketlerin insan kaynakları birimine gerek stajyer gerekse sürekli bir çalışan olmak için başvuru yapabilmektedirler.
Bazı üniversitelerin psikoloji lisans müfredat programında Endüstri ve Örgüt Psikolojisi dersleri olmakla beraber, insan kaynaklarına yönelik lisans dersleri de mevcuttur. (Bkz. İstanbul Üniversitesi) Psikoloji bölümünden farklı olarak insan kaynaklarında çalışan başka elemanların eğitim aldıkları alanlardan bazıları ise işletme, hukuk, kamu yönetimi, sosyoloji, antropoloji, filolojidir. Peki, insan kaynakları neler yapar ve bir psikoloji bölümü mezunu neden bu alanda çalışmak isteyebilir?
İnsan kaynakları, şirketin bünyesinde bulunan, şirketin hedeflerine ulaşmasına yardımcı olan, orada çalışan insanların etkili yönetimi için stratejik ve tutarlı yaklaşımlar sergileyen bir birimdir. Örgütte ki en üst yöneticiden en alt kademede olan işçiye kadar bütün çalışanlar o örgütün insan kaynağını oluşturmaktadır. İnsan kaynakları yönetimi ile becerili, yüksek motivasyona sahip, iş doyumu yüksek, verimli, mutlu ve uyumlu çalışan grubunun yaratılması amaçlanmaktadır; örgütteki insana yönelik bütün çalışmaları ele almaktadır. Bu çalışmalar arasında verimliliğin arttırılması, performans değerlendirme, işçi sağlığı, iş güvenliği, iş analizi ve görev tanımı yapılması, iş ilanı verilmesi, işçi sağlığı ve güvenliği, kariyer danışmanlığı, işten çıkarma gibi görevleri saymak mümkündür.Küçük örgütlerin insan kaynakları departmanı nadir bulunurken örgütün gelişmesiyle birlikte, insan kaynakları yönetimine gereksinim artmış ve “İnsan Kaynakları Departmanı’nın” kurulmasını zaruri kılmıştır. Aynı zamanda bazı örgütlerde insan kaynakları departmanı ayrı bir departman olabiliyorken bazılarında bu faaliyetlerden sorumlu tek bir kişi de olabilmektedir. İşletmenin yapısına bağlı olarak insan kaynakları departmanının görev sınırları da değişiklik gösterebilmektedir.İnsan kaynakları departmanında çalışan “Endüstri ve Örgüt Psikoloğunu” diğer alanlardan mezun olmuş elemanlardan ayıran özelliklere bakılacak olunursa; personel seçim sürecinde testlerin seçimi, geliştirilmesi ve kullanımı hususunda (geçerlilik, güvenilirlik, standardizasyon ve normatizasyon) diğer meslek çalışanlarından daha yetkilidir. Ayrıca Endüstri ve Örgüt psikoloğu çalışanlarla daha yakın diyalog kurabilmekle beraber, çalışanları inceleyerek gerekli yetenek ve becerileri saptamada diğer meslek gruplarına kıyasla daha başarılıdır.İşletmeler, insan kaynakları departmanında çalışacak olan elemanların seçiminde birçok kriter gözetebilmektedir ve bunlar genel olarak kişinin iletişim becerisini, takım çalışmasına yatkınlığını, öz disiplinli oluşu gibi özellikleri barındırmaktadır. Aşağıda örnek olarak bir işletmenin insan kaynakları yöneticisi alımı için aradığı nitelikler verilmiştir:
Alanla ilgili daha fazla bilgi almak isteyenler için genel olarak önerilen bazı kaynaklar:
Aycan, Z. (2000). Türkiye’de Yönetim, Liderlik ve İnsan Kaynakları Uygulamaları. Ankara: Türk Psikologlar Derneği Yayınları.
Bozkurt, V. (2003). Bilgi Toplumu"nun Getirdikleri ve Türkiye. İş Güç Endüstri ilişkileri ve İnsan kaynakları Dergisi (elektronik dergi).
Bingöl, D. (2013). İnsan Kaynakları Yönetimi. 8. Baskı. Beta: İstanbul.
Taş, B. U. (2017, Mart 15). İnsan Kaynakları Üzerine. (S. Mumlu, Röportaj Yapan)
Berda Tuğyan BARLAK
Teşekkürler.
KAYNAKÇA
Ünsal, P. İnsan Kaynaklarının Gelişimi -Ders Slaytı. (https://www.kariyer.net/ )
Yorumlar
Yorum Gönder