ROMANTİK İLİŞKİLERDE SİBER ŞİDDET
Romantik ilişkilerin gençlere hem kendi kimliklerini oluşturma hem de cinsellik duygusu hissetme fırsatı sağladığı bildirilmekle birlikte, günümüzde bu ilişkilerde kişinin partneri tarafından gördüğü şiddet önemli bir sosyal ve toplumsal sorun teşkil etmektedir. Bu durum çok yaygın olup şiddet kurbanı olanlar için birçok psikolojik ve fiziksel sonuçlar doğurmaktadır. Fiziksel saldırganlığın ardındaki motivasyonla ilgili birçok çalışma mevcut olmakla beraber feminist bakış açısı varsayımlarına göre erkeğin partneri üzerinde güç ve kontrol sağlamak gibi motivasyonları bulunurken; kadın fiziksel şiddeti kendini savunma amacıyla kullanmaktadır. 16 ülke genelinde öğrenciler arasında yapılan bir araştırmaya göre ise evli olmayan ilişkilerde yaşanan şiddet oranı, aile içi şiddet oranından fazla çıkmıştır.
Romantik ilişkilerde, partneri dijital medya aracılığıyla kontrol etme biçimine, siber şiddet, bir başka deyişle siber zorbalık denmektedir. Siber kötüye kullanımı; kişinin sosyal medya aracılığıyla flört ettiği partnerini sık sık kontrol etmesi, taciz etmesi, gizlice takip etmesi gibi istismar biçimlerini kapsamaktadır. Yapılan bir araştırmaya göre gençlerin yaklaşık %26’sının siber flört şiddeti kurbanı durumunda olduğu, %11.8’inin de siber yollu şiddet uygulayan taraf olduğu saptanmıştır. İlerleyen tarihlerde yapılan başka bir çalışmada ise bu oranlar sırasıyla %22.3 ve %17.5 olarak değişmiştir. İngiltere ve diğer dört Avrupa ülkesinde (Bulgaristan, Kıbrıs, İtalya ve Norveç) bir arkadaşlık ilişkisi içinde olan 3,277 ergen (14-17 yaş) arasında yapılan son büyük araştırmada %40'ının bir tür çevrimiçi duygusal şiddet yaşadığı ortaya konmuştur. Bu şiddet biçiminin örnekleri arasında sosyal medyada partnerin diğerleriyle olan etkileşimini kontrol etmek ve buna müdahale etmek, sosyal medya hesaplarını gizli ya da açık bir şekilde izlemek ve o anda ne yaptığını kontrol etmek için gün boyu birden fazla mesaj göndermek sayılabilmektedir. Sosyal medya hesaplarında geçirilen zaman ile siber flört şiddetine maruz kalma arasında da pozitif bir ilişki bulunmuştur. Sosyal medyada geçirilen süre arttıkça şiddet ve şiddetin boyutu da artmaktadır.
Çevrimiçi iletişimin daha kalıcı, kolay erişilebilir ve paylaşılabilir olması nedeniyle; bu yolla yapılan hakaret içerikli bir iletişimin yüz yüze olan iletişimden daha fazla zarara yol açabileceği tespit edilmiştir. Ayrıca, siber zorbalık yaşayan bireylerde daha fazla depresyon belirtileri ve anksiyete görülmüştür.
Siber kötüye kullanma mağduriyeti ile ilgili eğitim girişimleri, güvenli internet kullanımı hakkında bilgi sağlama bu konuda gençlere faydalı olabilmektedir. Örneğin, birbirleriyle şifrelerini paylaşma risklerini tartışabilmek veya bu konuda kişinin mahremiyeti üzerine konuşabilmek zorbalığın farkına vardırılması açısından fayda sağlayabilmektedir. Bu konuda ebeveyn tutumları da büyük önem teşkil etmektedir. Ebeveynlerinin saldırgan bir şekilde hareket ettikleri için cezalandıracağına inanmayan ergenler, bu tür davranışlar için cezalandırılacağına inanan bireylere kıyasla daha fazla siber saldırganlığı sürdürme eğiliminde olduğu saptanmıştır.
TEŞEKKÜRLER
Berda Tuğyan BARLAK
Leisring, P. A. (2013). Physical and Emotional Abuse in Romantic Relationships: Motivation for Perpetration Among College Women. Journal of Interpersonal Violence, 1437-1454.
Ouytsel, J. V., Ponnet, K., & Walrave, M. (2018). Cyber Dating Abuse Victimization Among Secondary School Students From a Lifestyle-Routine Activities Theory Perspective. Journal of Interpersonal Violence, 2767-2776.
Stonard, K. E., Bowen, E., Walker, K., & Price, S. A. (2017). “They’ll Always Find a Way to Get to You": Technology Use in Adolescent Romantic Relationships and Its Role Dating Violence and Abuse. Journal of Interpersonal Violence, 2083-2117.
Wright, M. F. (2014). Cyber Aggression Within Adolescents’ Romantic Relationships: Linkages to Parental and Partner Attachment. J Youth Adolescence, 37-47.
Yorumlar
Yorum Gönder