MASKELER
Düşünceler aurasında göz kırparcasına beliren iç kendiliğimiz hayatın silüetine oturmuş vaziyette takınması gereken rolleri birer birer oynuyor. Her bir nefes alışımız, her bir göz kırpışımız bedeldir dünyadaki varlığımıza. Çapımız az ya da fazla, neyi düşünüyorsak ona dönüşümümüzü sergiliyoruz. Sahip olduğumuz rezonans ile çevremizdeki kişileri birer mıknatıs gibi çekiyor ya da itiyoruz.
Yelkovan akrebi kovalarken değişen hayatın içerisinde iç kendiliğinden uzaklaşarak ayak uydurmaya yeltenen kişiler kendilerince marjinal olarak adlandırdığı birçok şeyi hayatta takınmış olduğu birtakım maskeleri sergilerken o kişinin suratında ciddi bir sırıtış, zorlanım ve de popülervari olmaya dönüşen sakil kişiliğinin zavallılığına uğrayışını seyrediyoruz.
Düşünen beyinler ile dile dökülen sözler ve duyguların dışavurumuyla etrafımızdaki kişileri oluşturuyor ve de sahip olduğumuz çevreye dönüşüyoruz. Birden fazla çevreye sahip olma zorunluluğumuz bizi hayatta birden fazla kişiliğe dönüştürebilir. Oldukça olağan olan bu durum tıpkı ilk olarak Eski Yunan’da dramada aktörlerin takındığı maske anlamına gelen ilk kökeni Latince olan persona sözcüğü ile hayat rollerimizi oynayacağımız maskelere bürünmemizi sağlayabilir. Bu çok yüzlülüğü bir nebze homojenleştirebilmenin temel yolu özgünlüğümüzü kaybetmeksizin kendiliğimize odaklanıp değişen dünyanın değişen yüzleriyle esnek bir uyum sağlayabilme kabiliyetinde yatıyor. Oldukça öznel olan bu yorum kimi kişilik kuramcılarca tutulsa da bazı kuramcılara göre reddedilmiş vaziyette.
Kişi en çok kendiyle vakit geçirir, iç sesi ile sohbet eder günün sonunda yalnızlığıyla baş başa kalır. Bu yalnızlık klişesi bir seçimle ya da istemsiz bir şekilde sonuçlanabilir. Kendi özünden uzaklaşan birey iç sesiyle çatışma halindedir ve onu azarlar, artık kendine kötü bir örnektir. Özü ile harmoniyi yakalayabilmiş kişi ise kendi ile olan ilişkisinde oldukça uyumlu hareketler sergileyebilme eğiliminde olup hayatında oluşturacağı rollere kendi olarak devam eder.
TEŞEKKÜRLER
Elifnur YEŞİLTAŞ
Kent Üniversitesi, Psikoloji Bölümü
Yorumlar
Yorum Gönder