BİR DE BURADAN BAKMAKTA FAYDA VAR!
Günümüzde sosyal medya platformlarının kullanıcı sayısı artmakla birlikte, bu kullanıcılar arasından kendi kendine aynı platformda bir şeyler üretebilen insanlar da mevcut. Tabiri caizse kimilerine ekmek kapısı açtı ve açmaya devam ediyor. Sosyal medya uzmanı, içerik yöneticisi, topluluk yöneticisi gibi onlarca yeni iş tanımı oluşturmuş ve on binlerce kişiye istihdam sağlamıştır. Özellikle şimdilerde “Influencer” yani başkalarını etkileyen, ilham veren anlamına gelen sözcükle oldukça fazla karşılaşıyoruz. Influencer dediğimiz içerik üreticileri yeri geldiğinde kendi içeriklerini üreterek yeri geldiğinde de başka bir markanın ürettiği bir şeyin tanıtımını kendi hesabı aracılığıyla paylaşarak karşılığında gelir elde edebiliyor. Şu anda birçok insan icra ettiği mesleği bırakarak sosyal medya platformları aracılığıyla daha mutlu olabilecekleri işe yönelebiliyor.
Birer psikoloji öğrencileri olarak kendi açımızdan düşündüğümüzde de yapılan seminerleri, sempozyumları, vaka analizlerini, kongreleri kısacası sosyal olarak aktif olabileceğimiz çoğu şeyi bu platformlar aracılığıyla öğrenerek katılım sağlıyoruz. Onlarca üniversitenin birçoğunun Psikoloji Kulübü sayfasına ulaşabildiğimiz için ileride mesleğimizi paylaşacağımız akranlarımızın neler yaptığını, kendilerini nasıl geliştirebildiklerini görerek bizler de ilham alabiliyoruz. Hatta bu yazılarımızı bitirip paylaştıktan sonra okumanız için sizlere bu platformlardan haber vereceğiz ve aramızda minik bir bilgi paylaşımı olacak. Belki de birine ilham verebileceğiz. Ya da çeşitli sosyal sorumluluk projeleriyle sesimizi dünyanın öbür ucuna duyurabileceğimizi biliyoruz ve bu bizleri harekete geçmek için cesaretlendirebiliyor.
Çoğumuz sosyal medya platformlarını birer insan avcısı olarak görüyoruz, bazen kullanmak istemiyoruz, uzaklaşmak istiyoruz hatta çok fazla vakit geçiren insanları eleştiriyoruz. Kullanımı çok basit görünebiliyor fakat kontrol kaybı oldukça hızlı. Kontrolü sağlayabildiğimiz zamanlarda durumu lehimize çevirebilmemiz de çok yüksek.
TEŞEKKÜRLER
Berda Tuğyan BARLAK
Kaynakça
Giunchiglia, F., Zeni, M., Gobbi, E., Bignotti, E., & Bison, I. (2018). Mobile social media usage and academic performance. Computers in Human Behavior, 177-185.
İleri okumalar
R.Ramsey, L., & L.Horan, A. (2018). Picture this: Women's self-sexualization in photos on social media. Personality and Individual Differences, 85-90.
Baker, B., & Yang, I. (2018). Social media as social support in pregnancy and the postpartum. Sexual & Reproductive Healthcare, 31-34.
Yorumlar
Yorum Gönder