Ana içeriğe atla

BİR DE BURADAN BAKMAKTA FAYDA VAR! - Berda Tuğyan BARLAK



BİR DE BURADAN BAKMAKTA FAYDA VAR! 


Sosyal medya denince birçoğumuzun aklına Instagram, Facebook ya da Twitter gibi bilumum haberleşme ve iletişim ağları geliyor. Baştan kabul etmek gerekirse sosyal medya platformlarının birçoğu oldukça fazla risk taşıyor. Söz gelimi yapılan bir araştırmada sosyal medya kullanımı ve akademik performans arasında negatif korelasyon saptanıyor. Yani sosyal medya kullanımı ve de sosyal medyada geçirilen süre arttıkça öğrencilerin akademik performansında düşüş olduğu görülüyor. Kimimiz için bağımlılık yaparak bizleri zayıf, pasif ve mutsuz kişiler haline getirebiliyor. Hatta kimilerimiz için bu iki sözcük öcü gibi görünse de aslında arka planda iyimser bir pencerenin bulunduğunu unutmamak gerekir. Karanlık tarafını herkes konuşuyor, amacımız sizlere yararlı yanlarının bir kısmını anlatabilmek. Tabi unutmamak gerekir ki doğru kullanım ilk planda!

Günümüzde sosyal medya platformlarının kullanıcı sayısı artmakla birlikte, bu kullanıcılar arasından kendi kendine aynı platformda bir şeyler üretebilen insanlar da mevcut. Tabiri caizse kimilerine ekmek kapısı açtı ve açmaya devam ediyor. Sosyal medya uzmanı, içerik yöneticisi, topluluk yöneticisi gibi onlarca yeni iş tanımı oluşturmuş ve on binlerce kişiye istihdam sağlamıştır. Özellikle şimdilerde “Influencer” yani başkalarını etkileyen, ilham veren anlamına gelen sözcükle oldukça fazla karşılaşıyoruz. Influencer dediğimiz içerik üreticileri yeri geldiğinde kendi içeriklerini üreterek yeri geldiğinde de başka bir markanın ürettiği bir şeyin tanıtımını kendi hesabı aracılığıyla paylaşarak karşılığında gelir elde edebiliyor. Şu anda birçok insan icra ettiği mesleği bırakarak sosyal medya platformları aracılığıyla daha mutlu olabilecekleri işe yönelebiliyor.

Birer psikoloji öğrencileri olarak kendi açımızdan düşündüğümüzde de yapılan seminerleri, sempozyumları, vaka analizlerini, kongreleri kısacası sosyal olarak aktif olabileceğimiz çoğu şeyi bu platformlar aracılığıyla öğrenerek katılım sağlıyoruz. Onlarca üniversitenin birçoğunun Psikoloji Kulübü sayfasına ulaşabildiğimiz için ileride mesleğimizi paylaşacağımız akranlarımızın neler yaptığını, kendilerini nasıl geliştirebildiklerini görerek bizler de ilham alabiliyoruz. Hatta bu yazılarımızı bitirip paylaştıktan sonra okumanız için sizlere bu platformlardan haber vereceğiz ve aramızda minik bir bilgi paylaşımı olacak. Belki de birine ilham verebileceğiz. Ya da çeşitli sosyal sorumluluk projeleriyle sesimizi dünyanın öbür ucuna duyurabileceğimizi biliyoruz ve bu bizleri harekete geçmek için cesaretlendirebiliyor. 

Çoğumuz sosyal medya platformlarını birer insan avcısı olarak görüyoruz, bazen kullanmak istemiyoruz, uzaklaşmak istiyoruz hatta çok fazla vakit geçiren insanları eleştiriyoruz. Kullanımı çok basit görünebiliyor fakat kontrol kaybı oldukça hızlı. Kontrolü sağlayabildiğimiz zamanlarda durumu lehimize çevirebilmemiz de çok yüksek.

TEŞEKKÜRLER

Berda Tuğyan BARLAK

Kaynakça


Giunchiglia, F., Zeni, M., Gobbi, E., Bignotti, E., & Bison, I. (2018). Mobile social media usage and academic performance. Computers in Human Behavior, 177-185.




İleri okumalar


R.Ramsey, L., & L.Horan, A. (2018). Picture this: Women's self-sexualization in photos on social media. Personality and Individual Differences, 85-90.

Baker, B., & Yang, I. (2018). Social media as social support in pregnancy and the postpartum. Sexual & Reproductive Healthcare, 31-34.

Yorumlar

POPÜLER YAZILAR

GERÇEKLE HAYALİN BİRBİRİNE GİRDİĞİ BİR FİLM: FRACTURED- DORUKHAN SAĞLAM

  GERÇEKLE HAYALİN BİRBİRİNE GİRDİĞİ BİR FİLM:  FRACTURED Beynimize ne kadar güvenebiliriz? Biz mi beynimizi yönetiriz yoksa o mu bizi yönetir? Zihnimiz gerçekleri bile saptırabilecek kadar güçlü müdür?  Fractured filmi boyunca işte tam da bu soruları soracaksınız kendinize. Zaman zaman ne olduğu konusunda karmaşaya düşebilir, ne olduğunu tam anlamlandıramayabilirsiniz. Kimi zaman ise tam her şeyin açıklandığını düşündüğünüzde bir sonraki sahne tüm fikirlerinizi altüst edebilir. Gizem, gerilim ve psikoloji konulu filmler ilginizi çekiyorsa bu film tam da size göre olacaktır. Film, evli bir çiftin yolculuğu ile başlamaktadır. Ray ve Joanne Monroe ufak kızları Peri ile birlikte seyahat ederken bir benzin istasyonunda mola verirler. Bu benzin istasyonunda mola verdikleri sırada kızları bir kaza geçirir. Peri inşaat alanının kenarında dururken bir köpek gelir, Ray köpeği korkutmak için taş atsa da köpek Peri’nin üzerine giderek onu korkutur ve korkarak geri kaçan Peri inşaat çukuruna düşer

GOOD WİLL HUNTİNG(CAN DOSTUM)- ÖZGE CEYLAN

  GOOD WİLL HUNTİNG(CAN DOSTUM) Good Will Hunting  Türkçe ismi ile Can Dostum    Matt Damon  ve  Ben Affleck 'i n senaryosunu yazmış olduğu,   Robin Williams ’ın başrolünü oynadığı Oscar Ödülü almış bir filmdir.  Film de yer alan oyuncu Matt Damon ve Ben Affleck Hollywood Sinema dünyasında önemli bir noktaya gelmekle beraber Film ile En iyi Senaryo ödülünü almışlardır Bu ödül ile birlikte sinema yaşamının bir çok alanında yer almışlar ve performanslarını sergilemişlerdir. Geçmişten günümüze filmler ele alındığında psikoloji, eğitim gibi insan ve toplumu ele alan birbirinden farklı birçok alanda filmlerden yararlanmaktadır. Bu nedenle  psikoloji sahasında da kullanılmaktadır  Filmler baktığımız zaman bireyin yaşamını yansıtmak ile beraber kimi zaman kişilerin gerçek yaşam öyküsünden yararlanılarak oluşturulmaktadır.   Filmler alanda fazlasıyla kullanılmaya başlamaktadır şöyle ki sinema terapisi terapi içerisinde yardımcı bir araç olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda filmlerin insan

SIGMUND FREUD VE AŞKIN PSİKOLOJİSİ-ROJDA ÇELİK

SIGMUND FREUD VE AŞKIN PSİKOLOJİSİ Aşk şairlerin uydurmasıdır, demiştir Ursula K. Le Guin Malafrena adlı romanında. Peki, şairlerin anlam yüklemeleri sonucu mu aşk insan hayatında bu kadar değerli olmuştur, yoksa aşkın insan hayatında bu kadar değerli olması mı şairleri yazmaya yöneltmiştir. Bu soruların cevabını bilmemekle beraber gelin Freud’un “Aşkın Psikolojisi” kitabını inceleyerek bu konuya ışık tutmaya çalışalım. Freud denince hemen hemen herkesin aklına cinsellik gelir. Çünkü psikoloji ile ilişkili çoğu kavramı cinsellik temelinde açıklamıştır. Aşk kavramı da bunlara dâhildir.  Freud’un yaşadığı dönemde cinsellik, toplumun ahlaki değerlerinden dolayı baskıya maruz kalıyordu. Evlenmeden yaşanan cinsel birliktelikler hoş karşılanmıyor ve ayıplanıyordu. Cinsellikten açıkça söz etmek bile mümkün değildi. Bu durumun getirdiği cinsel eğitim yetersizliği hem erkek hem de kadının yaşantısında zorluklara neden oluyordu. Günümüzde de bu durumun geçerliliğini koruduğunu biliyoruz. Özellik

YUNAN MİTOLOJİSİNDE KADIN- Ezgi KAYA

YUNAN MİTOLOJİSİNDE KADIN Yunan Mitolojisi’nde sık sık karşımıza kadınlar, tanrıçalar çıkar. Hatta bu kadınlar güç savaşçılık ve sembolleri ile bazen erkekleri bile saf dışı bırakabilirler. Örneğin savaşçı, güçlü kimliği ile tanınan Zeyna çok güçlü bir karakter ve mükemmel bir savaş zekâsına sahiptir. Anlatılanlara göre Zeyna o kadar güçlü bir Tanrıçadır ki Tanrıların bile zapt edemediği atlara biner, onlarla uzak diyarlarda savaşır. Baş Tanrı Zeus ve yine güçlü bir karakter olan hikmet tanrıçası, Zeus’un ilk karısı Metis’in kızı olan Athena zekâ ve strateji tanrıçası olarak bilinir. Aynı zamanda Athena sanat ve ilham tanrıçası olarak da bilinir.  Yunan Mitolojisi efsanelerinde de kadın ve kadının mucizeleri sık sık anlatılır. Örneğin Athena’nın Zeus’un kafasının içinden çıktığı ve bu yüzden de Baş Tanrının bütün özelliklerini aldığından bahsedilir. Zeus’un kafası yarılır ve ortaya dans eden, güzelliği ile insanlara ilham veren tanrıça Athena ortaya çıkar ve bütün ölümsüzle