PSİKOLOG OLACAĞIM
Merhaba! Bu yazımda psikoloji bölümünü okumak ve psikolog olmak nedir, ne değildir; sizlerle paylaşmak istiyorum. Şu an 3. Sınıf psikoloji bölümü öğrencisiyim, size uzun zamandır okumayı hayal ettiğim bu bölümde okurken edindiğim tecrübelerimden ve tercihlerimden söz etmek istiyorum. Yazının içerisinde paragraflar var merak ettiğiniz konudaki paragrafları okuyabilirsiniz.
İlk olarak bu bölümü tercih etmek istiyorsanız bunu neden istediğiniz çok önemli. Kendi çevremde duyduğum en sık sorulan sorulardan bir tanesi; bu bölümü okumak psikolojimizi düzeltir mi?
Bu bölümün mental açıdan herhangi bir rahatsızlığımızı gidermek gibi bir amaçtan ziyade bazı konularda farkındalığı ve bilgi düzeyini artırdığı daha doğrudur. Kendi ruhsal sıkıntılarınızı gidermek için elbette profesyonel bir yardım almanız gerekir.
Başka bir soru: Fen- Edebiyat Fakültesi'nde başka bir bölüm okusam çift anadal ya da yandal ile psikoloji okuyabilir miyim?
Evet örneğin sosyoloji okuyan bir kişi çift ana dal ile psikoloji okuyabilir ancak bu öyle göründüğü kadar kolay bir şey değil. Çoğu kişi bir yıl daha hazırlanarak zaman kaybetmek yerine psikoloji bölümü olan bir üniversitede sosyoloji gibi bölümleri tercih ediyor. Ancak üniversiteye başladıktan bu yöndeki motivasyon çok düşebiliyor. Eğer sen de böyle düşünüyorsan ve psikolojiyi okumak istiyorsan sana bir yıl daha hazırlanmanı öneririm çünkü motivasyonun yüksek bile olsa ortalamayı yüksek tutmak çok zor olabiliyor. Ayrıca söz konusu alanlar birbirinden birçok açıdan çok farklı bölümler olmanın yanında birinin diğerinin yerine ikame edilmesi fikri söz konusu bile değildir.
Diğer bir soru, benim de hocalarıma yönelttiğim bir soru olan; psikolojik problemleri olan insanlarla uğraşmak benim de psikolojimi etkiler mi?
Genel olarak aldığım geri bildirimler şu şekilde: bu mesleği yapmak bizim psikolojimizde hasarlara yol açmıyor. Ancak başka insanları dinlemek bazen zor olabiliyor. Çok yorulduğunu hissettiğin zamanlar olabiliyor. Her meslekte olduğu gibi bu mesleğin de zor yanları var. Sana gelen insanlardaki olumlu değişimi gördükçe çok mutlu olabiliyorsunuz.
Bence bu bölümü okuyan insanların insanlarla iletişiminin iyi olması gerek insanların içinde bulunduğu duyguyu anlayabilecek ve insanlarla ilgilenmeyi sevecek bir yapıya sahip olmalısınız. İnsanların sorunlarını dinledikçe onların durumuna üzülmek yerine, empatik bir tavır sergilemeniz gerekir.
Peki bu bölümü İngilizce mi, yoksa Türkçe mi okumalıyım?
Benim bu soruya cevabım bana kim sorduysa aynı şekilde oldu. Ben İngilizce hazırlık olan bir üniversiteyi kazanmama rağmen Türkçe olan bir üniversiteyi tercih ettim İngilizce olanı tercih listeme bile eklemedim. Tabii bu tamamen kişisel sebeplerden dolayıydı.
Bazı üniversiteler dışında birçok üniversitede hazırlık bölümleri nitelikli değil ve eğer İngilizceyi hazırlık okurken iyi öğrenememişsen bölümü okurken çok zorlanabilirsin. Bunun yanında birçok bölümde olduğu gibi bu bölümde İngilizce bilmek çok önemli mesleğin neresinde olursan ol İngilizceyi bilmen işlerini çok kolaylaştırır. Çünkü sürekli yeni araştırmaları takip etmen senin güncel olmanı sağlar ve birçok kaynak İngilizce ve bunları Türkçeye çevrilmesi çok zaman alabiliyor.
Peki başka bir bölümden mezun olduktan sonra psikolog olabilir miyim?
Başka bir bölümden mezun olup psikologluk iddiasında bulunan birçok kişi var ancak bu durum etik bir durum değil. Psikolog olmak için psikoloji bölümünü okumalısınız. Çünkü bu bölümü okuduğun sırada çok farklı bakış açılarına çok farklı alt başlıklara sahip oluyorsunuz. Yani bir durumu değerlendirirken birçok ihtimali göz önünde bulunduruyorsunuz.
Benim psikolojide en çok şaşırdığım alt başlık gelişim psikolojisi dersinde "ileri yetişkinlikte dini liderlik" başlığıydı. İleri yetişkin bir hastayı nasıl terapi etmeniz gerektiğini belki lisans dışı eğitimlerle de öğrenebilirsin ancak ileri yetişkin birinin dini liderlik psikolojisini bilmeden bir şeyler eksik kalacaktır.
Bu bölümü okumak için hangi kişilik özelliklerine sahip olmam gerekiyor?
Bu meslekte birçok alt alan var ancak ben terapi yapmak istiyorum diyorsan ne gibi şeylerle karşılaşabilirsiniz, bunlara bakalım. Eğer klinik psikoloji düşünüyorsanız, bu mesleğin bana göre en zor yanlarından birisi hiç ilginizi çekmeyen hayatları dinlemek. Bunun için insanlara yardım etme konusunda bir motivasyonunuz ve sabrınız olmalı. Bunun yanında o insanları anlayıp ona göre terapi uygulayabilmek için empati becerinin çok gelişmiş olması gerektiğini düşünüyorum
İkinci olarak insanlarla iletişim kurmayı sevmen ve iletişime dair becerilerini geliştirmen gerekiyor. :)
Bu bölümü seçtikten sonra bu işi yapamayacağını düşünen bir çok öğrenciyle karşılaşıyorum. Eğer sen de bu bölümü seçmeyi düşünüyorsan bu yöndeki motivasyonunu iyi belirlemelisin, mesleği yapabileceğine dair şüphelerin varsa biraz daha düşünmeni öneririm. Ama şunu da unutmamalısın bu mesleğin birçok alt alanı var ve eğer mesleği yapabileceğine dair motivasyonun yüksek ise mutlaka kendine uygun bir alt alan bulacaksındır.
Son olarak bu mesleği yapmak isteyen ve psikoloji bölümü okumadığı halde bu işi yapan bir sürü yaşam koçu gibi işler türedi. Seni bu bölümü okumaya başladıktan sonra belki hayal kırıklığına uğratacak birçok insanla karşılaşacaksın. Daha önce sende hayranlık uyandıran birçok kişinin sözleri artık seni etkilemeyecek bu bölümü okumanı en çok tavsiye ettiğim yön de burası seni mest eden fikirler artık basit ama senin o kırılacak kadar sert fikirlerin yumuşamaya başladığını göreceksin
Ve bu bölümü okurken geriye dönüp baktığında belki elinde başarıya dair bir simge hâlen yok ama küflenmiş birçok fikrin karın ağrısından kurtulduğunu hissedeceksin. Başarılar diliyorum sana...
TEŞEKKÜRLER
Ali Hayran KİLİSLİOĞLU
Yorumlar
Yorum Gönder