Ana içeriğe atla

ETİKETİN ARDINDAKİ PSİKOLOJİ- Kürşat KEŞAN



ETİKETİN ARDINDAKİ PSİKOLOJİ



‘’Psikoloji uzun bir geçmişe , fakat kısa bir tarihe sahiptir.’’ 

Ebbinghaus’un bu sözü bize psikoloji bilimine bakarken felsefeye kadar uzanan temele , sosyoloji ve birçok insan ve toplum bilimini içine alan geniş yelpazeye bakmamız gerektiğini hatırlatıyor. 

Psikoloji bölümüne yönelik toplumun algısına bakacak olursak insanların yüksek bir mevkiye koyduğu bir meslek olduğunu ancak bu düşünceyi sorguladığımızda ise tüm bu düşüncelerin kendi içinde çelişkiler barındırdığını görüyoruz. 

Örneğin, dört yıllık lisans eğitimini bitiren herkese klinik açma yetkisi veriliyormuş ve psikologlar gün boyu oturup insanların dertlerini dinliyormuş gibi bir algı var. 

Dört yıllık lisans eğitimi ve alınan seçmeli dersler psikoloji hakkında olmazsa olmaz ve temel bilgiler barındırır. Örneğin, her psikoloji öğrencisi görüşme teknikleri dersi alır ve bu ders kapsamında danışan ile sağlıklı bir görüşmenin nasıl olması gerektiği üzerinde durulur. Yine lisans eğitimi içerisinde bir psikoloji öğrencisi araştırma önerisi yazma, uygulama, güvenilir kaynak ayırt etme gibi birçok önemli kazanıma sahip olur. Lisans eğitimi boyunca kendini geliştirmek için birçok etkinliğe katılabilinilir ve uzmanlaşmak istenilen alanda bu dönemde yavaş yavaş zihinde şekillenmeye başlar. Akademisyen olmak isteyenler , formasyon alıp okullarda psikolojik danışmanlık yapmak isteyenler, klinik psikoloji yüksek lisansı yapıp kendi kliniğini açmak isteyenler gibi farklı farklı kariyer planları ile karşılaşılınır. 

Sonuç olarak toplumda yer alan algıdaki gibi her psikoloji öğrencisi mesleğini bir klinik açarak sürdürmez. Uzmanlaşmak istediği çok farklı alanlar olabilir ve öncüsü olabileceği yeni fikirler üretebilir. İnsanın gelişime çok açık bir canlı olduğunu referans alırsak psikoloji eğitimini de lisans ya da yüksek lisans ile sınırlandırmak çok doğru olmaz. Her daim yeni çalışmalar, fikirler çıktığı sürece bilim, evreni anlamamız yolunda bizi besler ve bu da biz insanlara yeni adımlar atmamız konusunda motivasyon sağlar. 

Tabi kendini geliştirmek odaklı bu eğitim yılları içerisinde bireyin kendi davranışlarına da bakması ve bir öz eleştiri yapması gerekir. Örneğin her insan gibi bir psikolog da toplumun herhangi bir kesimine, azınlığa karşı ötekileştirici bir tutum sergilememelidir. Bu olumsuz tutumlar ile gün içerisinde direkt ya da dolaylı çok fazla karşılaşmamızdan dolayı o kadar alışıyoruz ki ancak dile getirdiğimizde yanlışlığını konuşabiliyoruz. Bir psikoloğun bunu yapması ise hem etik değildir hem de danışanının sağlığını kötü etkileyebilir ve meslek vizyonunu olumsuz etkileyebilir. Bu duruma henüz psikoloji bölümü öğrencisi olan bir birey açısından bakacak olursak, eğitim aldığı yıllar içerisinde çeşitli alanlara, toplumlara, azınlıklara, ideolojilere karşı önyargı ve olumsuz tutum içerisinde olup olmadığını fark edip bu durumla yüzleşmeli ve üstesinden gelecek adımlar atmalıdır. 

Sonuç olarak toplumdaki etiketin altında etiketin üstündekine göre bambaşka bir psikoloji vardır. Eğitim hayatı boyunca homo-sapiens gibi etkileyen ve etkilenen bir varlığın düşünce, duygu, davranışını anlamlandırmayı sağlarken aynı zamanda kendine tutulan bir aynadır psikoloji. 

TEŞEKKÜRLER
Kürşat KEŞAN

Yorumlar

POPÜLER YAZILAR

GERÇEKLE HAYALİN BİRBİRİNE GİRDİĞİ BİR FİLM: FRACTURED- DORUKHAN SAĞLAM

  GERÇEKLE HAYALİN BİRBİRİNE GİRDİĞİ BİR FİLM:  FRACTURED Beynimize ne kadar güvenebiliriz? Biz mi beynimizi yönetiriz yoksa o mu bizi yönetir? Zihnimiz gerçekleri bile saptırabilecek kadar güçlü müdür?  Fractured filmi boyunca işte tam da bu soruları soracaksınız kendinize. Zaman zaman ne olduğu konusunda karmaşaya düşebilir, ne olduğunu tam anlamlandıramayabilirsiniz. Kimi zaman ise tam her şeyin açıklandığını düşündüğünüzde bir sonraki sahne tüm fikirlerinizi altüst edebilir. Gizem, gerilim ve psikoloji konulu filmler ilginizi çekiyorsa bu film tam da size göre olacaktır. Film, evli bir çiftin yolculuğu ile başlamaktadır. Ray ve Joanne Monroe ufak kızları Peri ile birlikte seyahat ederken bir benzin istasyonunda mola verirler. Bu benzin istasyonunda mola verdikleri sırada kızları bir kaza geçirir. Peri inşaat alanının kenarında dururken bir köpek gelir, Ray köpeği korkutmak için taş atsa da köpek Peri’nin üzerine giderek onu korkutur ve korkarak geri kaçan Peri inşaat çukuruna düşer

GOOD WİLL HUNTİNG(CAN DOSTUM)- ÖZGE CEYLAN

  GOOD WİLL HUNTİNG(CAN DOSTUM) Good Will Hunting  Türkçe ismi ile Can Dostum    Matt Damon  ve  Ben Affleck 'i n senaryosunu yazmış olduğu,   Robin Williams ’ın başrolünü oynadığı Oscar Ödülü almış bir filmdir.  Film de yer alan oyuncu Matt Damon ve Ben Affleck Hollywood Sinema dünyasında önemli bir noktaya gelmekle beraber Film ile En iyi Senaryo ödülünü almışlardır Bu ödül ile birlikte sinema yaşamının bir çok alanında yer almışlar ve performanslarını sergilemişlerdir. Geçmişten günümüze filmler ele alındığında psikoloji, eğitim gibi insan ve toplumu ele alan birbirinden farklı birçok alanda filmlerden yararlanmaktadır. Bu nedenle  psikoloji sahasında da kullanılmaktadır  Filmler baktığımız zaman bireyin yaşamını yansıtmak ile beraber kimi zaman kişilerin gerçek yaşam öyküsünden yararlanılarak oluşturulmaktadır.   Filmler alanda fazlasıyla kullanılmaya başlamaktadır şöyle ki sinema terapisi terapi içerisinde yardımcı bir araç olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda filmlerin insan

SIGMUND FREUD VE AŞKIN PSİKOLOJİSİ-ROJDA ÇELİK

SIGMUND FREUD VE AŞKIN PSİKOLOJİSİ Aşk şairlerin uydurmasıdır, demiştir Ursula K. Le Guin Malafrena adlı romanında. Peki, şairlerin anlam yüklemeleri sonucu mu aşk insan hayatında bu kadar değerli olmuştur, yoksa aşkın insan hayatında bu kadar değerli olması mı şairleri yazmaya yöneltmiştir. Bu soruların cevabını bilmemekle beraber gelin Freud’un “Aşkın Psikolojisi” kitabını inceleyerek bu konuya ışık tutmaya çalışalım. Freud denince hemen hemen herkesin aklına cinsellik gelir. Çünkü psikoloji ile ilişkili çoğu kavramı cinsellik temelinde açıklamıştır. Aşk kavramı da bunlara dâhildir.  Freud’un yaşadığı dönemde cinsellik, toplumun ahlaki değerlerinden dolayı baskıya maruz kalıyordu. Evlenmeden yaşanan cinsel birliktelikler hoş karşılanmıyor ve ayıplanıyordu. Cinsellikten açıkça söz etmek bile mümkün değildi. Bu durumun getirdiği cinsel eğitim yetersizliği hem erkek hem de kadının yaşantısında zorluklara neden oluyordu. Günümüzde de bu durumun geçerliliğini koruduğunu biliyoruz. Özellik

YUNAN MİTOLOJİSİNDE KADIN- Ezgi KAYA

YUNAN MİTOLOJİSİNDE KADIN Yunan Mitolojisi’nde sık sık karşımıza kadınlar, tanrıçalar çıkar. Hatta bu kadınlar güç savaşçılık ve sembolleri ile bazen erkekleri bile saf dışı bırakabilirler. Örneğin savaşçı, güçlü kimliği ile tanınan Zeyna çok güçlü bir karakter ve mükemmel bir savaş zekâsına sahiptir. Anlatılanlara göre Zeyna o kadar güçlü bir Tanrıçadır ki Tanrıların bile zapt edemediği atlara biner, onlarla uzak diyarlarda savaşır. Baş Tanrı Zeus ve yine güçlü bir karakter olan hikmet tanrıçası, Zeus’un ilk karısı Metis’in kızı olan Athena zekâ ve strateji tanrıçası olarak bilinir. Aynı zamanda Athena sanat ve ilham tanrıçası olarak da bilinir.  Yunan Mitolojisi efsanelerinde de kadın ve kadının mucizeleri sık sık anlatılır. Örneğin Athena’nın Zeus’un kafasının içinden çıktığı ve bu yüzden de Baş Tanrının bütün özelliklerini aldığından bahsedilir. Zeus’un kafası yarılır ve ortaya dans eden, güzelliği ile insanlara ilham veren tanrıça Athena ortaya çıkar ve bütün ölümsüzle