DAHA FAZLA FİKİR İSTİYORUM
Birçok insan bildiği bütün doğruların aslında koca bir yalan olma ihtimalini düşünmüştür. -Bu bir düşünce tohumu, bu bir başlangıç.-
Bu tohumu, bazı insanlar sulamaya başlıyor; işte o tohum aslında senin ruhun; yani, düşüncelerini yeniden inşa etmenin, kendini yeniden yaratmanın belki de tek yolu. İnsan her şeyin yalan olma düşüncesiyle kesin doğruyu aramak ve belki de saf olan gerçeğe bulmak kaygısıyla bunca teknolojiyi geliştiriyor ancak kümülatif bilgi bize her zaman yarar sağlayamıyor. Gelişmiş teknolojinin bilgisini bir önceki nesilden alırken onların sadece teknolojisini değil; fikirlerini, idollerini, inançlarını da beraber alıyoruz. Yani dünyayı yeniden inşa etmek için kendi hakikatimizi, bilmediğimiz bir ruha teslim ediyoruz .
Yakın zamanda bir psikologa Instagram'da yeni gelen, "bana soru sorun" yazısına, takipçisi şöyle bir soru soruyor: Bilişsel davranışçı terapide sizi en çok zorlayan psikolojik rahatsızlık nedir? Altına da bazı hastalıkları yazmış, bunlardan hangisidir? Psikolog da "Beni en çok zorlayan şey, düşünmeyi bilmeyen danışandır." cevabını veriyor.
Düşünce bir tohum, bir özdür. Eğer bir insan nasıl düşüneceğini öğrenmemişse o kişi aldığı dünya mirasını alıp değiştirmeden kullanmaya devam edecektir. Böyle birinden düşüncesini ve davranışlarını değiştirmesini beklemek zordur. Düşünce bir tohumdur. Ve ancak tohum olursa gelecekte meyve olur. Ve eğer tohum yoksa, onu var etmenin yollarına bakılmalıdır
Peki ya biz düşündüğümüz halde neden alışkanlıklarımıza devam ediyoruz?
Neden dünyada birçok din varken ailemizin dininin en doğru din olduğunu ve o ailede dünyaya gelmeyi bir şans olarak görüyoruz? Aslında düşünüyoruz ancak kapalı kapılar ardında, kafamız yastıkta ,düşünce geçirmez yorganların altında düşünüyoruz. Belki biraz haykırıyoruz fikirlerimizi ama birkaç arkadaşa anlatmakla kalıyoruz.
Bir saz yapım atölyesinde bir amca bana "Eğer saz çalmayı öğrenmek istiyorsan her şeyden evvel dinlemeyi iyi öğrenmelisin." demişti. Eğer en doğru olan, en ideal olan düşünceye sahip olduğumuzu düşünüyorsak bunun en temel sebebi gün başına tanıştığımız, konuştuğumuz insan sayısının çok az olmasından kaynaklanıyor.
Evet, düşünce bir tohumdur. Ve o tohumu büyüten ve filizlendiren en temel şey kendini her zaman farklı fikirlere maruz bırakmaktır. Atalarımızın izleri üzerimizde hep olacaktır. Geleneklerimizi çoğu zaman devam ettireceğiz ancak fikirlerinizin sıhhati için evinizden, köyünüzden ve yorganına altından çıkmanız gerekir.
Özgürlük için yargılamadan dinleyelim...
TEŞEKKÜRLER
Ali Hayran KİLİSLİOĞLU
Yorumlar
Yorum Gönder